• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
шоп - майстор
Да го кажем направо. Вече много хора точат лиги как да купят 20 бракувани панела 500 вата х 20-30 лв брой + изгорял инвертор или читав под наем + мижава конструкция и с 1000-2000 лв да източат 10500лв, което е 70% възвращаемост от максималните 15000лв за 10 kWt.

Предвижда се и финасиране за около 5000 лв за акумулатори в рамките на тези 15000 лв. Тук масово ще оживевеят тотално умрели оловни акумулатори взети от скрапа:-)

Още по-голямата врата на програмата е, че за енергиийно бедни връщането на средствата ще до 100% :-D :-D :-D От сега виждам бедни с налични 15000лв:-)

Предполагам наплива за кандидати за членове на приемателните комисии ще е сериозен и дните на проверка ще са мъгливи, облачни, дъждовни или просто комисията ще си затвори очите или ще е технически неграмотна за да види дубираното токоподаване:-)
brum - майстор
А с какви документи доказваш стойността на инсталираната система? Че моята е работеща, но батерията примерно е самоделна, та мога да изкарам максимум фактура за частите. И не знам това ще мине ли...

Не че съм тръгнал - нямам акт 16 за гаража над който е системата. И нямам кюмбе. Ама ми е любопитно каква е схемата с документите като си накупиш скрап за 500 лева и я докараш за цена от 15000 лева.
LazarGanev - "Велик майстор"
Алоуу! Някои хора си пишат ей така фантазии без дори да са прочели нещо за процедурата!
- Първо таванът не е 15000, а 15000 са 70-те процента, т.е. таванът в 21428лв. Всъщност таван няма, проектът може да е и повече, но горницата си е изцяло за твоя сметка
- Второ много малка част от компонентите, които се предлагат на пазара отговарят на условията на програмата, така че то нови инвертори няма да има достатъчно, пък да не говорим за изгорели :-D
- Трето - няма никакви приемателни комисии, издаването на обекта става с двустранен протокол между инвеститора и регистрираната инсталаторска фирма. След това обектът подлежи 3 години на проверка. Коя е тази фирма, която ще разпише някакъв фалшив протокол, без да има интерес от това, само да си изяде хляба? Абсолютни глупости!
hidrazin - майстор
нед май 21, 2023 8:41 pmшоп написа:
...как да купят 20 бракувани панела 500 вата х 20-30 лв брой + изгорял инвертор или читав под наем + мижава конструкция и с 1000-2000 лв да източат 10500лв, което е 70% възвращаемост от максималните 15000лв за 10 kWt...
Ееее..., в случая мисля че малко префантазираш нещата. Не че няма да има такива (със сигурност ще има) но не мисля че ще са чак толкова много.
И това с бракуваните панели - прогнозите са програмата за соларки да стигне за 9500 домакинства.
Нека приемем че 10% или 950 от тях ще се пробват с бракувани панели ( по 500Wp).
Излиза 950 х 10 000 Wp = 9 500 000 Wp
9 500 000 Wp / 500Wp (панели по 500 вата) = 19 000 бракувани панела.
Едва ли в цяла България и в съседните страни има толкова бракувани панели че и да имат някакъв външен вид.
Като говоря за външен вид - бракувам основно панели с цъфнало стъкло.
За над 10 години и над 180 000 панела да съм бракувал към 300 с цъфнало стъкло което е нищо.
Е, имам и към 50-60 броя с пробиви от мълнии - работят си но не си позволявам лукса да ги използвам.
Биха станали за "далаверата" но количеството е нищожно!
:partyman:
P.S. По-скоро си мисля че от "облажването" ще се възползват хора от сивия сектор - строителния "бизнес", ОВК, автоджамбази...
Вероятно ще има и много изгорели - натикали се с ненужна централка които няма да бъдат одобрени.
Подозирам че вече има и хора които вече знаят че ще бъдат одобрени... :-D
Lutchezar - майстор
Схемата е отработени със строежите. Дори големите строителни фирми за всеки обект регистрират нова фирма с няколко букви зад името, за да не бие разликата на очи, и малко след края на строежа я закриват. Така гаранцията отива в небитието.
hidrazin - майстор
нед май 21, 2023 10:15 pmLutchezar написа:
Схемата е отработени със строежите. Дори големите строителни фирми за всеки обект регистрират нова фирма с няколко букви зад името, за да не бие разликата на очи, и малко след края на строежа я закриват. Така гаранцията отива в небитието.
Защото вече нямаме закони след близо 35 години дИмокрация.
Обяснявам как е другаде:
- Проект за примерно 30 000 000
- Изпълнителят депозира около 1 000 000 в банка.
- Изпълнителят не можа да ги бара в периода на гаранцията (за конкретния случай за който говоря гаранцията е 5 години).
- След предявяване на гаранция той има срок от 1 месец да я отстрани. В противен случай се наема друг да отстрани проблема (вероятно и на много по-висока цена).
- Сумата се удържа от гаранцията в банката.
Елементарно. Но с повсеместната корупция в БГ и липсата на читави закони няма как да стане.
И пълната простотия отговорността да се носи от фирма която може да обяви фалит но не и от човека - собственикът.
Същия тоя дето мое да нацвъка плеада от фирми... Мошеникът е един и същ - "бизнесменът" като физическо лице.
MamaMy - майстор
Преди година и нещо две, говорих с един приятел строител относно гаранциите. Оказа се, че и общинските поръчки имат подобни гаранционни суми. Той си прави офертите на тази база. Колко реално иска + гаранционната сума. Свършва работата през пръсти взима всичко което е поискал пък ако не са доволни поръчителите да си дооправят с гаранционната сума. :shock: аз се втрещих като знам как на мен ми извиваха ръцете по един договор за поддръжка. В строителството обаче не е така. Както и се чу по договорите за магистралите строителите искат предплата. Явно конкуренцията е никаква или са се разбрали предварително.
hidrazin - майстор
нед май 21, 2023 11:17 pmMamaMy написа:
Преди година и нещо две, говорих с един приятел строител относно гаранциите. Оказа се, че и общинските поръчки имат подобни гаранционни суми. Той си прави офертите на тази база. Колко реално иска + гаранционната сума. Свършва работата през пръсти взима всичко което е поискал пък ако не са доволни поръчителите да си дооправят с гаранционната сума. :shock:
Е ами говорим за едно и също нещо но от различна гледна точка.
В нормалния случай твоя приятел не би трябвало да е спечелил поръчката.
Оферта реалната цена + гаранцията не би трябвало да се класира и да спечели.
Пак опираме до огромната корупция на общинско и национално ниво.
И така през дИмократичните години с превес на последните над 10-тина години, където корупцията и рушветчийството ги наложиха като стандарт.
brum - майстор
нед май 21, 2023 10:02 pmLazarGanev написа:
Алоуу! Някои хора си пишат ей така фантазии без дори да са прочели нещо за процедурата!
- Първо таванът не е 15000, а 15000 са 70-те процента, т.е. таванът в 21428лв. Всъщност таван няма, проектът може да е и повече, но горницата си е изцяло за твоя сметка
- Второ много малка част от компонентите, които се предлагат на пазара отговарят на условията на програмата, така че то нови инвертори няма да има достатъчно, пък да не говорим за изгорели :-D
- Трето - няма никакви приемателни комисии, издаването на обекта става с двустранен протокол между инвеститора и регистрираната инсталаторска фирма. След това обектът подлежи 3 години на проверка. Коя е тази фирма, която ще разпише някакъв фалшив протокол, без да има интерес от това, само да си изяде хляба? Абсолютни глупости!
Така звучи по-разумно. Значи въобще да не го мисля :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
пон май 22, 2023 12:41 ambrum написа:
Така звучи по-разумно. Значи въобще да не го мисля :) .
Не се тормози, няма да стане :) . Вярно, че на първия транж могат да участват и играчи с вече изградени системи след юни 2022г, но не знам каква част от тях отговарят на условията. Най-голямата цедка е, че всички компоненти трябва да имат 10г гаранция, а то много малко модели инвертори отговарят на тези условия, което важи и за батериите.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: