Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Баш Майсторо - специалист
Здравейте защо не слагате и по някоя снимка на градинките с растенията ще е интересно. :)
Тая година много лоша пролет, да видим кво ще е лятото. Тая година мисля да се подготвя с мрежа за засенчване, че миналата година ебахти слънцето изпекоха се доматите, нямам оранжерия /парник/ само на вън сея, Вие каква ползвате? Ще трябва и някаква конструкция сигурно, да се мята и връзва на нея? :?
vlax - майстор
пон май 22, 2023 11:09 amБаш Майсторо написа:
Здравейте защо не слагате и по някоя снимка на градинките с растенията ще е интересно. :)
Слагал съм,но тази година ме мързи и не съм снимал. :-D
Тая година мисля да се подготвя с мрежа за засенчване, че миналата година ебахти слънцето изпекоха се доматите, нямам оранжерия /парник/ само на вън сея, Вие каква ползвате?
с 22 % засенчване
Ще трябва и някаква конструкция сигурно, да се мята и връзва на нея? :?
Ето едни стари снимки на моята конструкция.Сам опъвам мрежата за половин час,ако помогне някой още по-добре.Не претендирам,че е перфектна,върши ми работа вече 7 година.
:partyman:

Изображение
Изображение
Изображение

Една препоръка.Каквато и конструкция да направиш, не жали материали,направи я стабилно.Комшията НЕ я направи стабилна и картинката при него беше такава...
Изображение
Баш Майсторо - специалист
Супер, Браво, Мерси! Много подредено и хубаво и от слънце пази и от градушка както се вижда, ще мисля някаква проста и лесна конструкция.
И с мулч фолиото лесна работа, както и други са казвали и показвали, тая година не сложих фолио, ама мрежа ще сложа. Ето как една снимка показва много и дава идеи без много приказки. Тая година кочина пък догодина прасе, да не скубя трева и да газя кал. :-D

П.П. Сега видях препоръката и последната снимка ебахти , в кой район сте? Явно няма да е много проста конструкцията и определено ще е здрава, трябва да е добре опъната мрежата и наклон да има да не задържа, основно със слънцето ми е проблема ама знае ли човек. Още веднъж Благодаря!
vlax - майстор
пон май 22, 2023 12:11 pmБаш Майсторо написа:
Още веднъж Благодаря!
Има и други неща,които трябва обмислиш по конструкцията.
Едно от тях е,че мрежата не трябва да има допир с коловите,защото когато се движи от вятъра,мрежата се протърква и става дупка.
:partyman:
miroki - майстор
Аз срещу дупки ползвам консервни кутии, на по-високите. Още не съм наслагал колове при пипера, но и там слагам, да не провисне мрежата.

Прикачен файл

viber_изображение_2023-05-22_14-28-17-363.jpg
kr1100 - майстор
пон май 22, 2023 10:26 amvlax написа:
Овощките нещо става.Дали измръзване или някакво гниене падат листата.Комшийката ми се оплака вчера.При мен една петровка ябълка и една слива стенлия.
:?Това по шопски диалект ли е ? Стенлей е името.
Сливите имат , но череши и вишни много нарядко се вижда плод. :?
Снимки ме мързи - от телефона стават големи и трябва да си ифрая да ги смалявам после.
Вън съм с мулчч тип зебло - зелен ролка 10м / нямаше 50м/ по 1,10 лв/м преди 4г. Търпи на слънце , гази се спокойно. Зимата не го прибирам , после със средло ф 80 м дупча с винтоверт за засаждане. Маткучите ги вадя без да вдигам мулча и в 10м тръба с азотна киселина - съветване .
Мрежата още не съм я разпънял над оранжерията - все още няма много слънце. Окачена е на проволка с PVC покритие ф4 мм и закачена с най-малките карабинки. На /\ е - в средата горе има също проволка..
10 моранжерия, мрежа 12 м , тръби ф 60 мм бетонирани и боядисани в зелено.На тръбите има куки с резба към тръбите ф 8 мм и гайки със шайби. Сложил съм и обтяжки. На 6я метър има тръба и за не ясе закачат 2 те проволки за да няма голямо провисване. През зимния период мрежата я привързвам към напречната тръба в по- ниския край. Еазпъване с 3 сиджимки и циркулиране ляво дясно и подръпване на средната. 40% засенчване е мрежата. 4 сезон ще и е , предната се разпадна на 3 я сезон / беше от Ив Трейдинг , явно много застояла/.
И,а снимки на 492 и 493 та страница от темата отскоро
вт май 23, 2023 1:07 pmvlax написа:
Малко :)

Изображение
Сигурен бях, че ти липсва чувство за хумор.
Е, объркал съм се отново.
Забелязвам още, че от няколко години са ги метнали, черешОвите консуматори.
kr1100 - майстор
вт май 23, 2023 1:07 pmvlax написа:
Малко :)
Изображение
Аз имам и ще ям. Даже ще си го поразклатя за НАП.
нед май 21, 2023 6:14 ampreslav написа:
Тази седмица изнесохме всичко на полето. Както вече споменах експериментираме с прескачането на фазата на престой на пикирания разсад в парник или тунел. Семките бяха заложени на 05.04.
Обявявам съревнование за пръв домат от градината - любопитно ми е с колко аз ще закъснея.
Явно съм роден за миньор.
съб апр 14, 2018 2:08 pmn_a написа:
Трифон П.Трифонов написа:
n_a написа:
Аз пък чак сега залагам разсада.... ще видим :-)
Бе то гледането ясно, ма нали тряба и да салатим.
Да не излезнеш някъф супер спец само и да изпревариш закъснелите с две обиколки?!
Утре им свалям осветлението на ниско ...
Ами логично е да имам плод. Природа. Бабати все с лампа е правила разсад :-). Но ще е смешно, наистина, ако по едно време берем.
Кака е бучила семките около 14ти Април.
Не ми се търси, но вероятно е брала. Тя да каже!

Все пак, това ме обнадеждава, че като тая година не бях закъснявал с разставянето на растенията по местата на плододаването им.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: