• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
pipbel - майстор
8180, моля те да коментираш какво ти е мнението ако това нещо се ползва за изолация , но не за покриви, а за СТЕНИ.
Къде и в каква система би било най-удачно да се ползва (ако изобщо) ? :?
Целта е ефективна и дълговечна ТИ разбира се.
И без саркастични забележки за цената ако обичате, всеки решава сам за себе си.

Прикачен файл

sistemata_isotec_2.jpg
sistemata_isotec_2.jpg (32.52 KиБ) Видяна 3390 пъти

Прикачен файл

prolojenie_8.jpg
prolojenie_8.jpg (8.01 KиБ) Видяна 3390 пъти
EDI - майстор
Самия факт, че има алуминий, изключва приложението за ТИ.Ще има високи топлозагуби, ще липсва паропропускливост, ще кондензира по повърхността.Според мен е неприложим за ТИ.
EmoZ - специалист
EDI написа:
Самия факт, че има алуминий, изключва приложението за ТИ.Ще има високи топлозагуби, ще липсва паропропускливост, ще кондензира по повърхността.Според мен е неприложим за ТИ.

А стига бе :) , що не почетеш лекинко: http://www.steelmet.bg/bg/products.php?cid=46&pid=181.
EDI - майстор
Изобщо няма нужда да чета, тъй като каширани панели се слагат само на покриви, не и на стени и доколкото се слагат на стени им трябва фермена метална конструкция.Просто са монтажни елементи, а не ТИ.
EmoZ - специалист
EDI написа:
Изобщо няма нужда да чета, тъй като каширани панели се слагат само на покриви, не и на стени и доколкото се слагат на стени им трябва фермена метална конструкция.Просто са монтажни елементи, а не ТИ.

Мммм дам, продължавай да не четеш.

Успех.

п.п. Между другото, не ставаше ли въпрос за изолационните им качества, а не къде се слагат?!?
8180 - майстор
pipbel написа:
8180, моля те да коментираш какво ти е мнението ако това нещо се ползва за изолация , но не за покриви, а за СТЕНИ.
Е, редно е сигурно да кажа няколко изречения..
Такава дискусия мина миналата година (търсачката го намира 3х :) ) и там също съм се обадил. Например:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... ght=isotec
Полиуретанът ми харесва като ТИ (ламбда ~0,025) - една от най-добрите от познатите ни материали.
Такива панели (в случая не разбрах дали и от двете страни има метални повърхности) се използват масово по бензиностанции, супер/хипер маркети, складове, офиси и др., често и за покриви. Малко по-промишлен вид имат (въпрос на вкус). Обикновено са "самоносещи", което облекчава останалия конструктив - вероятно се класифицират като самостоятелен вид строителство (конструкция). Конкретните, на Изотек за покрив с керемиди, ми се струват малко "лукс", особено ако "еретично" не се ползват тези профили отгоре с някакво назначение. Има доста "стенни" видове с по-гладки повърхности. Доколкото знам, се намират до 12м., което в "еретични" приложения би позволило да са наредят хоризонтално (или външно от "0" до корниз) - с по-малко снадки.

Заради металното "каширане" (паробариера) би трябвало да се положат като ВЪТРЕШНА ТИ при саниране на др. вид строителство. Биха могли да свършат работа като ВЪНШЕН СЛОЙ в т. нар. "сандвич" трислойна стена (тухла-вата-вент. междина-тухла). Да стане тухла(бетон)-междина-панел. Тук, обаче, не съм докрай наясно доколко топлоизолационните свойства на слоевете отвън междината се запазват. Според мен намаляват/изчезват (но, не го твърдя) и остава само сянката за през лятото и новите сведения за радиацията. А междината, в този случай е необходима.
За дълговечност (външна ТИ) трябва да се гледа. Обикновено панелите са прахово боядисани, което според качеството може да "сдаде" бързо. А пребоядисването на РVC (така се води праховото) не е от най-лесните.
Трябва да се отчетат ефектите от живот в "метална клетка" - има противоположни мнения. Едни искат да са "отворени към космоса", други се "разболяват" от множеството ел.магнитни полета. Аз нямам мнение.
Докторе, не ти знам "ерОтиката" и съм дотук. :)
EDI - майстор
EmoZ, pipbel ти говори за ТИ на къщата си и то на СТЕНА.Дори на вентилирана фасада не могат да се използват според мен, тъй като няма да има никаква полза/поради метализирането и въпреки полимерното покритие/.До сега никой не е проектирал система за ТИ с метализирани панели.Сложи си ти, може да си новатор.
8180 - майстор
Еди,
Аз лично не вдявам какво те притеснява!?
1. Има много обекти ИЗЦЯЛО от подобни панели.
2. Продава се и се прилага вата (стиропор), каширани с Ал. фолио.
За полимерното покритие ...!!!!????
EDI - майстор
Ами доста работи ме притесняват.наистина има такива сгради и то много, но те целите са изградени от такива панели, а не са използвани за ТИ.Ватата е каширана само от едната страна и то в комбинация с хартия, което коренно променя характеристиките на материала.Освен това знаеш, че ватата се монтира с фолиото от вътрешната страна на стаята, т.е. топлата.На панелите метализацията е покрита или с боя или с полимер.
Ако сложиш такъв панел за ТИ, точката на оросяване ще е между стената и панела, и в този случай нищо не може да спре конденза, дори покритието.Докато при изградените от тези панели сгради, точката на оросяване ще е на външната страна на панела и проблем няма.
8180 - майстор
EDI написа:
Ами доста работи ме притесняват.наистина има такива сгради и то много, но те целите са изградени от такива панели, а не са използвани за ТИ.Ватата е каширана само от едната страна и то в комбинация с хартия, което коренно променя характеристиките на материала.Освен това знаеш, че ватата се монтира с фолиото от вътрешната страна на стаята, т.е. топлата.На панелите метализацията е покрита или с боя или с полимер.
Ако сложиш такъв панел за ТИ, точката на оросяване ще е между стената и панела, и в този случай нищо не може да спре конденза, дори покритието.Докато при изградените от тези панели сгради, точката на оросяване ще е на външната страна на панела и проблем няма.
Абе, не си много прав. Има вата, каширана с АЛУМИНИЙ и се счита за много добра (и по-скъпа) - точно фолиото спира водните пари да не навлизат във ватата и да не стигат до студената стена. Хартията не върши тази работа.
В случая с панелите на Доктора (не казва каква му е идеята точно), би могло да се постигне същото, АКО всички фуги м/у панелите са херметизирани, също както и тези околовръст (за да се спре и евнтуалното движение на въздух).
Апропо, Точката на оросяване зависи от концентрацията на парите - колкото по-малко пари са преминали, толкова по-ниско е Точ. роса, но това по принцип.
Дали има смисъл при Доктора още не знам и защо пита. :)
  • 1
  • 2

Тема "8180 - пак еретизъм" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: