Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
EDI - майстор
Идеалният вариант е да няма нищо и да има чисто пространство пред струята.В твоя случай имаш проблем, тъй като на отопление жалузите следва да са насочено надолу, т.е. топлия въздух да отива към пода и напред и да се издига нагоре.При теб това няма как да стане, или ако стане, много трудно.Ще се създава топла зона около машината, ще лъже датчика, че температурата е достигната, машината ще намали топлоотдаването/охлаждането/, а в стаята нито ще е топло, нито хладно.Намери му друго място или махни шкафа от там/ако можеш/, не го монтирай там, смени стената.По принцип за монтаж на вътрешното тяло се изисква не по-малко от 200 см/ТОШИБА/ или 230 см/ФУДЖИЦУ/ от пода до долната част на габарита.
kireto1 - специалист
EDI написа:
Ако се направи дълбок канал за свободно движение на тръбите, няма проблем.
ВЕЛСИ, има специални тръбни канали за климатици, не са тези, които се продават по магазините.
Не може да излиза нагоре пътя, защото на дренажа му трябва минимален наклон за оттичане.Може да се монтира на 6 позиции, но винаги с наклон надолу.
kireto1, може да имаш проблеми с машината, тъй като ширината на вътрешните тела е различна и като гледам разстоянието ти до тавана ше е малко, дори може да не побере машината/не знам каква си си купил/.Обикновено ширината е около 290 мм, отвора за тръбния път е на около 50-60 мм нагоре от долния ръб, така, че тялото ще опира до картона.Може да ти откажат и монтаж, защото трябва да има най-малко 5 см разстояние или 10 в зависимост от машината.Освен това датчика ще е в най-топлата зона/до тавана/ и ще дава грешна информация.Грубо казано, ще трябва да настройваш на температура 2-3 градуса по-висока, отколкото ще е в действителност.
Колега изкъртих малко и ги свалих на 30 см.от тавана.Аз още нищо несъм купил ,само тръбния път ми прокараха и ми взеха една стоянка (100лв)
EDI - майстор
Така е по-добре, макар, пак да ми се вижда малко, но ще стане ясно, когато дойдат за монтажа.Каква машина закупи, защото не мога да повярвам, че някой сервиз е сложил тръбния път, без да знае каква машина ще монтира/ако го е направил..../.Три кабела ли виждам на снимката/рошо се вижда/, ако са три, значи захранването е от външното тяло, ТОШИБА да речем е такъв.
kireto1 - специалист
4 кабела са колега.И когато ги монтираха аз им казах че евентуално ще е 18 и ми сложиха от по голямото Ф тръби
А ако сложа 12 инвертор проблем ли ще е?Помещението е около 50 м/3 без да говорим за марка и модел
EDI - майстор
За 50 кубика и за добро отопление са ти необходими около 4 КВ номинална мощност, което се равнява горе-долу на "12".18-ца е прекалено и няма да създава комфорт.Трябва да ти сменят тръбите за по-малката чашина, тъй като те са 6 и 9 мм, а на теб са ти сложили 12 и 6, най-вероятно.
kireto1 - специалист
Те казаха че ако сложа по малък се заварял някакъв преход и пак щял да стане.Обаче обратният
вариант неставал-малки тръби за голям климатик
EDI - майстор
След това изказване на техниците ти препоръчвам да смениш доставчика на климатика.Няма такива филми за заварки на преходи и т.н.Някои заваряват тръби за удължение, но това също е българска работа в общи линии.Малките машини задължително работят с 9,5 - газова и 6,3 - течна, а големите газовата е 12,7.Не може да има размяна на размерите при НИКАКВИ обстоятелства.
kireto1 - специалист
Има едни 14-ки или 15-ки ,те с по големите тръби ли работят???
Или накратко, ще взема най малкият които работи с по големите тръби
( дано това не е 18-ка )
EDI - майстор
За всеки производител е различно, тъй като цифрите в моделите им имат различно значение.Във всяка сервизна инструкзция пише с какви тръби е, но с тръба 12,7 са модели над"12" да ги наречем условно.На теб такъв мощен климатик просто не ти трябва, ще наруши комфорта, стаята ти е малка.С 12,7 е един модел на ТОШИБА 16 SAVP-E почти най-доброто, което е правено за Европейския пазар, мощен, икономичен, създава идеален комфорт, но е скъпичък 2700 лева.И други поризводители имат машини с 12,7 със средна мощност, но всичко зависи от това, какъв ти е бюджета.
nebelservice - напреднал
Няма никакъв проблем климатика да се монтира и при 23 см разстояние от тавана. Само трябва да се добави една кондензна помпа, която да издига водата малко нагоре

Тема "Климатик - 23 см. от тавана до тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: