Идеалният вариант е да няма нищо и да има чисто пространство пред струята.В твоя случай имаш проблем, тъй като на отопление жалузите следва да са насочено надолу, т.е. топлия въздух да отива към пода и напред и да се издига нагоре.При теб това няма как да стане, или ако стане, много трудно.Ще се създава топла зона около машината, ще лъже датчика, че температурата е достигната, машината ще намали топлоотдаването/охлаждането/, а в стаята нито ще е топло, нито хладно.Намери му друго място или махни шкафа от там/ако можеш/, не го монтирай там, смени стената.По принцип за монтаж на вътрешното тяло се изисква не по-малко от 200 см/ТОШИБА/ или 230 см/ФУДЖИЦУ/ от пода до долната част на габарита.
EDI написа:Ако се направи дълбок канал за свободно движение на тръбите, няма проблем.Колега изкъртих малко и ги свалих на 30 см.от тавана.Аз още нищо несъм купил ,само тръбния път ми прокараха и ми взеха една стоянка (100лв)
ВЕЛСИ, има специални тръбни канали за климатици, не са тези, които се продават по магазините.
Не може да излиза нагоре пътя, защото на дренажа му трябва минимален наклон за оттичане.Може да се монтира на 6 позиции, но винаги с наклон надолу.
kireto1, може да имаш проблеми с машината, тъй като ширината на вътрешните тела е различна и като гледам разстоянието ти до тавана ше е малко, дори може да не побере машината/не знам каква си си купил/.Обикновено ширината е около 290 мм, отвора за тръбния път е на около 50-60 мм нагоре от долния ръб, така, че тялото ще опира до картона.Може да ти откажат и монтаж, защото трябва да има най-малко 5 см разстояние или 10 в зависимост от машината.Освен това датчика ще е в най-топлата зона/до тавана/ и ще дава грешна информация.Грубо казано, ще трябва да настройваш на температура 2-3 градуса по-висока, отколкото ще е в действителност.