Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ethanhuntt - помощник
Здравейте,

При монтаж на Конзолна тоалетна чиния - Tesi AquaBlade на Ideal Standard към структура за вграждане Grohe се появи теч/капки под чинията.

След куп тестове се оказа, че е от мястото на контакт м/у маншона/уплътнението на Grohe с изхода за обратна вода на конзолната чиния. Капките бяха през 20-тина секунди.

За да елиминирам всякакви други варианти за възможен теч правя следния тест:

Прикачен файл:
IMG_1680 - Copy.JPG

Свързахме се със сервиз на Видима, дойдоха на място и я замениха с нова. Констатираха, че този изход на старата керамика не е със сравнително перфектна кръгла форма, а леко елипсоввидна, което не позвова на маншона да уплътни добре. Също имаше леки пъпчици по керамиката в областа, където контактва с маншона.

Казаха също, че тези маншони/уплътнения на Grohe са леко рехави/слаби и посъветва да ги заменим с по-плътни/здрави.

Проблемът е, че новата чиния сълзи от същото място... Обиколих два-три магазина и взех най-надеждните и най-скъпи тръби с уплътнения/маншони.
Новата тоалетна чиния сълзи по-малко и е факт, че с Grohe маншона сълзи прези около минута, с тези новите/скъпите тръби/уплътнения пада капка на около 3-4 минути, но не спира.

Вече три денонощия не спира. Областа на контакт м/у керамиката и уплътнението е постоянно мокра, събира се малко по малко и оделя капка.

Какво бихте ме посъветвали?

Като цяло много държа на точно този модел конзолна тоалетна. Дали пак да викам сервиз на Видима и да ми я заменят с трета? Има ли смисъл?

Възможно ли е да се уплътни допълнително с нещо? Майсторът за баня предложи да го намаже със силикон, но доста мнения бяха, че силиконът не е за мокра среда и евентуално дори и да спре теч-а в момента, то след месец-два-три може пак да се появи. Как мога да го уплътня и да съм максимално сигурен, че няма да се появи отново?
Mitashki_MM - специалист
Тези от Идеал Стандарт яко са свалили качеството или оставят за вътрешния пазар брака дето не може да замине в чужбина. Миналата година взех моноблок от същата серия - отварям го в къщи - в емайла на чинията някакви черни боклуци - връщам го в магазина - там момчетата ми отвориха други 3 кашона - на всеки му имаше нещо, най накрая се примирих с един дето беше с отчекната люспа дето поне се падаше под казанчето.
За конкретния случай може би да пробваш с друга марка тръба дето да се надяваш да е по-стегната и да обхваща по-добре елипсата дето са сътворили тия професионалисти.
chapara - майстор
Силикон - НЕ.
Полиуретанов уплътнител.
Подсушаваш. Намазваш гумата и изхода на чинията, като на чинията правиш борд с уплътнителя. При вкарването двете обмазкки трябва да се срещнат на 100%.
Лошото в този монтаж е демонтажа😎
yanko78 - специалист
Сигурни ли сте, че след маншона всичко е наред? Там където се присъединявате към канализацията? Не мога да си представя, как водата ще се върне, при добре нахлузен маншон към чинията и ще пусне вода. Имате поне 6-7 см застъпване. Да не би да има някакво запушване и водата да се отича бавно, от там да се покачва към маншона и чинията и да връща?
Да не би теча да е от чистата вода, там са малко по рехави тампоните и като е римлес, по бавно да изтича водата и да връща?
jekasus - майстор
При изчисляване на размера на рязане на тръбите се залага луфт от 5мм, тоест при разлика размери структура със плочки и цукал, размера е плътно е 70мм, то се реже по късо(65мм), там е основно проблема със уплътняването, тръбата напира, уплътнението се деформира.
Дори да е не идеално отвора обикновено няма проблеми.
kozl - майстор
Аз доколкото разбрах уплътнението изпуска при пълна чиния без да е монтирана на структурата.

Изображение
brum - майстор
нед юни 11, 2023 1:47 pmchapara написа:
Силикон - НЕ.
Полиуретанов уплътнител.
Подсушаваш. Намазваш гумата и изхода на чинията, като на чинията правиш борд с уплътнителя. При вкарването двете обмазкки трябва да се срещнат на 100%.
И аз съм за ПУ уплътнител. Демонтаж няма да се наложи ако се изпълни коректно.

Важно е да се почисти преди да се сложи ПУ. Кухненска ролка и спирт примерно.

И ако можеш да бръкнеш през тази тръба (че не съм виждал тоалетна чиния на живо) би могъл да сложиш уплътнителят по фугата която се образува между маншона и чинията. Ти прецени кой вариант ще ти е по-лесен.
ethanhuntt - помощник
нед юни 11, 2023 12:17 pmMitashki_MM написа:
Тези от Идеал Стандарт яко са свалили качеството или оставят за вътрешния пазар брака дето не може да замине в чужбина.
И аз имам точно такива съмнения, няма как втори пореден модел на топ продукт да получавам дефектен.
ethanhuntt - помощник
нед юни 11, 2023 1:47 pmchapara написа:
Силикон - НЕ.
Полиуретанов уплътнител.
Това ли е най-добрият вариат за уплътняване, може ли примерен линк какво точно представлява този полиуретанов уплътнител?

За демонтажа няма проблем, ще излезне заедно с прикрепената тръба с уплътнението. При замяна ще сложа нова тръба и така.
ethanhuntt - помощник
пон юни 12, 2023 10:42 amyanko78 написа:
Сигурни ли сте, че след маншона всичко е наред? Там където се присъединявате към канализацията? Не мога да си представя, как водата ще се върне, при добре нахлузен маншон към чинията и ще пусне вода. Имате поне 6-7 см застъпване. Да не би да има някакво запушване и водата да се отича бавно, от там да се покачва към маншона и чинията и да връща?
Да не би теча да е от чистата вода, там са малко по рехави тампоните и като е римлес, по бавно да изтича водата и да връща?
Именно! И аз не мога да си представя, че водата ще изтича оттам, но освен оригиналния маншон на Grohe, тествах и с друг, възможно най-скъпия и добре уплътняващ.

Прикачих една снимка, не знам дали ви зарежда, на която се вижда, че всякакви други варианти отпадат. Просто съм извадил тоалетната, сложил съм тръбата с маншона към изхода на тоалетната, запушил съм тръбата и съм напълнил тоалетната с вода. Верно, че е макимално пълна, но за да съм сигурен, че няма течове искам да няма капки именно при напълнена тоалетна.

Grohе-то влиза по-малко, но с този скъпия маншон от снимката реално влиза едни 6-7-8 см.

Тема "Теч от конзолна тоалетна чиния на Ideal Standard" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: