• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср юни 14, 2023 1:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
Бързо смяташ!!!
На колко оцени пасива?
Да знам какво да препоръчвам, че го правя не по цвят и пристрастие, а съобразно нуждата на питащият.
Инак ми е най лесно да си изпея песента.
Aко питаш за топлинните загуби, това което успях да сметна, спрямо информацията която намерих как се смята това чудо е 1.6 kw/h. виждам че доста фактори трябва да се имат предвид когато се прави такава калкулация, но при по консервативни сметки се получава това.
На м2 или за цялото жилище?
Ако е за жилището, не виждам смисъл от разни гимнастики с камина и пелети.
Най-малкото, няма толкова маломощна камина.
А при каква външна Т е сметката?
ср юни 14, 2023 3:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
На м2 или за цялото жилище?
Ако е за жилището, не виждам смисъл от разни гимнастики с камина и пелети.
Най-малкото, няма толкова маломощна камина.
А при каква външна Т е сметката?
Това е топлинна загуба на цялото помещение през стените при външна температура -15, не знам дали е правилната калкулация или трябва да се сметне още нещо. Ако ме ориентирате какво трябва да сметна или ми дадете някаква формула, може и да се получи по адекватен резултат.
В крайна сметка, защо е нужна тая информация, за да ме ориентирате към определена марка камина която да отговаря на въпросите, при положение че нужната мощност на камината вече я уточнихме?
При толкова малки загуби, никоя пелетна камина не е подходяща.
На Грейко камината е 10 киловата. По маломощна от нея не зная.
Следва ЕкоСпар с 12. Препоръчвал съм я като подходяща според мощността ѝ.
Алфа-Плам също имат 12ка, но понеже съм чел достатъчно съответната тема, не я препоръчвам заради високата Т на изходящите газове. А ти защо не четеш?

Е затова питам.

Когато смятах, потърсих си калкулатори в нета и смятах.
http://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0%B ... 1%81%D1%82

От примерът се вижда, че твоите сметки не са много сходни, макар площта да е малко по голяма, а изолацията малко по лоша. Приблизително 7 киловата при -15, а при теб са само 1.6!!!
Може да съм пропуснал ако си споменал за отопление на долният и горният етаж или супер-топ изолация на подове и тавани.
ср юни 14, 2023 5:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
При толкова малки загуби, никоя пелетна камина не е подходяща.
На Грейко камината е 10 киловата. По маломощна от нея не зная.
Следва ЕкоСпар с 12. Препоръчвал съм я като подходяща според мощността ѝ.
Алфа-Плам също имат 12ка, но понеже съм чел достатъчно съответната тема, не я препоръчвам заради високата Т на изходящите газове. А ти защо не четеш?

Е затова питам.

Когато смятах, потърсих си калкулатори в нета и смятах.
http://www.termosilikat.com/%D0%B1%D0%B ... 1%81%D1%82

От примерът се вижда, че твоите сметки не са много сходни, макар площта да е малко по голяма, а изолацията малко по лоша. Приблизително 7 киловата при -15, а при теб са само 1.6!!!
Може да съм пропуснал ако си споменал за отопление на долният и горният етаж или супер-топ изолация на подове и тавани.
Благодаря за източника, тук е обяснено на много по-разбираем език. Следвайки стъпките изчислих малко под 7кw за цялото помещение.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср юни 14, 2023 9:54 pmЛюбимец13 написа:
Следвайки стъпките изчислих малко под 7кw за цялото помещение.
пон юни 12, 2023 11:56 pmLazarGanev написа:
аз ще кажа, че 8кВт камина ще работи най-добре, лошото е, че изборът с такава ниска мощност камина с водна риза е ограничен. :cool:
Без да смятам по сложни формули :wink:
ср юни 14, 2023 9:59 pmLazarGanev написа:
ср юни 14, 2023 9:54 pmЛюбимец13 написа:
Следвайки стъпките изчислих малко под 7кw за цялото помещение.
пон юни 12, 2023 11:56 pmLazarGanev написа:
аз ще кажа, че 8кВт камина ще работи най-добре, лошото е, че изборът с такава ниска мощност камина с водна риза е ограничен. :cool:
Без да смятам по сложни формули :wink:
Сметководител! Без да брои числа няма заспиване.
Сега вече, може да обявим годеницата, след като пръстенът ѝ е надянат.
Освен подходящата мощност, Грейко е с меню на български и най-важното- никакви "параметри" на позиция еди коя си, имала отношение към......
  • 1
  • 2

Тема "колко Kw камина да си взема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: