Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Да не се презориш

viewtopic.php?f=45&t=69898&start=220#p1135308

От думите си не се отричам и не ме е срам.
Изясняване от тук на там може да има само очи в очи.
Тук е махленска кавга. Даже женски бой е по добре.

Нещо за наклоните на висмана? За разглобяване, запояване, сглобяване?
Andri01 - майстор
"Висман4 нямам и въобще не бе е..е! Писах на човека неща относно DB системата с която съм абсолютно на ясно,за разлика от тебе!! За СК питай него. А колкото за обясненията-обяснявай се на жена си,аз нямам намерение да контактувам подобни на тебе! Бъди здрав.
vlax - майстор
А бе Вие двамата не си ли пиехте ракията заедно до вчера?
Да не би да сте свършили ракията?
mengel - напреднал
Аз съм от В. Търново и търсих майстор на местно ниво - никой. Всички казват, че това не подлежи на ремонт и предлагат подмяна с нов. Обаждах се до Висман, оттам казаха, че трябва да се реже корпуса и не е сигурно какво ще стане в крайна сметка… Загубих надежда… май ще го мятам за скрап…
чет юни 15, 2023 1:43 ammengel написа:
… Загубих надежда… май ще го мятам за скрап…
Добре, купи си нов, а този не го хвърляй!
Дано не си мързелив като мен!
Обмисли добре от къде да го срежеш, като си представиш как би го сглобил по лесно! Опитай!
LazarGanev - "Велик майстор"
Досега се въздържах от коментар, изчаквах, за да видя накъде ще тръгне дискусията, но вече мога да се "похваля", че имам в момента работещи 2 такива панела, ремонтирани след замръзване. Кавичките съм сложил, защото изобщо не е за хвалене - излязоха ми по-скъпи от нови, като сложа човекочасовете работа, тъй като аз наистина ги плащах. Тоест зимъска, като нямаме работа си уплътнявахме времето, но се наложи поне 5-6 пъти за сваляме всеки панел, да го правим наново, да го изпитваме под налягане на работната маса и като го монтираме и напълним системата, някой от двата протича. Пак източване, сваляне, отваряне, надуване на масата, ремонт, затваряне, монтаж наново, пълнене и хоп - другия протича! Сваляй наново, повтаряй всичко..... То ва при положение, че панелите не са на покрива на къщата, а на асмата, на разстояние 3-4м от работната маса. Ако трябваше да се качват на някой труден покрив, вероятно нямаше да издържа до края. В момента си работят, но са силно компрометирани и с цената на нови, греят един 200л бойлер, и той възстановен от брак ( :-D ), чрез помпена група и РС от бракуван газов котел :-D . Само управлението, няколко кранчета, филтър и медните тръби са нови. Но какво ли не правим с цел обучение.
чет юни 15, 2023 6:53 amLazarGanev написа:
.... Но какво ли не правим с цел обучение.
Да си чувал за ДБ?!!!
В случая, ако са висмани, ще трябва компресор за продухване, а малко гликолец ако капнеш, то нещата се опростяват.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет юни 15, 2023 7:42 amТрифон П.Трифонов написа:
Да си чувал за ДБ?!!!
Беше отдавна - преди 15 години предлагах оригинала на Вайлант, който няма нищо общо със сегашните самоделки. Всичко е изчислено така че се помества в бойлера, от който излизат 2 тръби ф10мм и отиват в панелите :cool:
чет юни 15, 2023 8:17 pmLazarGanev написа:
чет юни 15, 2023 7:42 amТрифон П.Трифонов написа:
Да си чувал за ДБ?!!!
Беше отдавна - преди 15 години предлагах оригинала на Вайлант, който няма нищо общо със сегашните самоделки. Всичко е изчислено така че се помества в бойлера, от който излизат 2 тръби ф10мм и отиват в панелите :cool:
Въпроса беше реторичен, предполагам си разбрал.
шоп - майстор
Към топикстартера. Нищо не губиш да го отвориш и ремонтираш. По-лошо от сегашният неработещ колектор няма как да стане.

Сваляш от покрива отваряш и надуваш за да видиш спуканите места. Запояваш със сребърен припой с газо кислороден бренер. Гарантирам ти, че с качествен припой и кислород направеното запояване ще е по-здраво от фабричното.

Накрая праиш хидравличен тест на 4-5 бара и ако всичко е ОК събираш.
Успехи, правил съм го многократно.

Тема "Ремонт на Viessmann соларен панел FM100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: