Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
пон юни 19, 2023 11:39 amvlax написа:
Аз от няколко години ползвам такава лъжица и съм доволен.За препаратите мисля,че е по-удобна от везната.
не са по-удбни. Пробвай да измервш, сложиш повече, докато отсипваш тя загаснала. Аптекарските са в пъти по-удобни. Слагаш марка чашка /мензурка /тара , нулираш и лекичко насипваш.
Миро - гранулки в леко топла вода и бъркане или в туба от перилен и яко бълникане
miroki - майстор
Ще пробвам и така. Аз ги оставям да си поседят малко и тогава бъркане. Сега с едни зеленикави се борих. За обикновена мана. И не се пресякоха с Вивандото, за брашнеста. Но това бе за лозите.
пон юни 19, 2023 2:50 pmkr1100 написа:
пон юни 19, 2023 11:39 amvlax написа:
Аз от няколко години ползвам такава лъжица и съм доволен.За препаратите мисля,че е по-удобна от везната.
не са по-удбни. Пробвай да измервш, сложиш повече, докато отсипваш тя загаснала. Аптекарските са в пъти по-удобни. Слагаш марка чашка /мензурка /тара , нулираш и лекичко насипваш.
Миро - гранулки в леко топла вода и бъркане или в туба от перилен и яко бълникане
Гасне след минута. Има функция "сборуване"- примерно мяташ 5 лопати по 15 грама, накрая ти отмерила 70 грама, понеже 5 си изсипал по пътя.
Имам я от Лидълът, а везничката ми е същата, дето показа Шефа.
Функционални и удобни са.
bigdragon - майстор
Везната с форма на лъжица не е точна от момиченце.
Замислете се къде е тензодатчика и какво ще покаже
везната, ако една и съща тежест е на върха на лъжичката
или в средата й?
miroki - майстор
Предполагам че има разлика от върха, но не съм сверявал. Веднъж дори извадих лъжицата от везната. И си помислих, че я разцентровах. Но си е ок.
Но слагам в най-дълбоката част. Показва абсолютно точно, засечено многократно с другата ми точна везна. За обикновените домакински са ясни, дават отклонение или нямат нули след запетаята (ниска точност). На едната домакинска, като добавям малко не отчита изобщо. Само при вдигане и поставяне отразява разликата.
Като видях как се представя лъжицата, си взех още една и за къщата лидълска. Че там се мъча с една домакинска. Беше подарък от Техномаркет към една хлебопекарна. Уж рекламирана, но боклук.
Но и чак такава прецизност при пръскане не ни трябва. И без това има толеранс при препарата до вариант по две. Както и при залагане грам на декар излиза различно от на литър вода.
kr1100 - майстор
Днес бурен вятър - ябълки и сливи леш по земята.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юни 19, 2023 10:07 pmkr1100 написа:
... ябълки и сливи леш по земята.
Заложи ги на туршия. Не се баш шегувам. Зелените сливи влизат в бурканите с тиквички за супа
miroki - майстор
При мен не валя... Пак ще поливам.
Един розов домат скъсах, но естествено с прогнил връх. Нещо ползвате ли за гниене на върха на домата?
Като, че има само по 4 домата на китка. Дори и по 2-3 на места. При вас така ли е?
bigdragon - майстор
Изображение

Причини за появата на върхово гниене

Най-честите причини за поява на болестта са:

1. Излишък или недостиг на хранителни вещества – има големи количества азот, но не достигат фосфор и калий. Най-силно влияние оказва недостигът или слабото усвояване на калций и се проявява още с формирането на плодовете, а по-късно се задълбочава при наличието на други благоприятни фактори. При силни колебания на влажността на въздуха калцият става слабо достъпен.

2. Повишена киселинност на почвата.

3. Повишена засоленост на почвата, което се случв на леки, предимно песъчливи почви, и недостатъчно поливане в горещо време. Тези почви обичайно съдържат и малки количества калций.

4. Почвата не изсъхва между поливанията или се полива често, но с малки количества. Рядкото и обилно поливане на глинести и глинесто-песъчливи почви предпазва от върхово гниене.

5. Увреждане на кореновата система, което може да настъпи по различни причини (обработване, болести, вредители и др), но препятства усвояването на хранителни вещества и влага от почвата и се появява недостиг.

6. Стресови ситуации – поливане с много студена вода в горещо време или резки промени на метеорологичните условия, при което корените временно губят способността си да абсорбират хранителни вещества и влага.

Борба с върховото гниене

Борбата с върховото гниене протича в няколко направления:

– баланс на хранителните вещества, комплексно подхранване и достъпност на калция;

– правилно поливане, съобразено с почвените особености, температурните условия и стадия на развитие – преполиването в началото на вегетацията е вредно за растенията;

– оптимално количество листа – отделянето на долните листа не се отразява негативно на фотосинтезата, но не трябва да се забравя, че оптималното количество е 15-16 броя, а в летните горещи дни се увеличава до 20-22 броя.

Ако количеството на заболелите плодове е до 5 броя – те трябва да се отстранят, но при по-голям брой заразени домати на една китка се оставят, защото в противен случай се нарушава плодовото натоварване на растението и заразените домати ще се увеличат.

За ограничаване на болестта растенията се обработват листно с един от следните разтвори:

– 30 г. калциев хлорид на 10 л. вода;

– 5 г. калциева селитра на 1 л. вода;

– 5 супени лъжици суперфосфат се разтварят в 1 л. гореща вода – 100 г. от този разтвор се добавя към 10 л. вода и 20 г. азотен тор.

Народно средство за справяне с върховото гниене е използването на пепел – по 2 шепи на всяко растение и следващо поливане, или предварително приготвен разтвор.
Миналата година пръсках с калциеви и калиеви листни торове.
Плодовете, появили се след листното подхранване, бяха здрави.

Тази година още зимата варувах почвата и сега чакам да видя ефекта...
пон юни 19, 2023 6:20 pmbigdragon написа:
Везната с форма на лъжица не е точна от момиченце.
Замислете се къде е тензодатчика и какво ще покаже
везната, ако една и съща тежест е на върха на лъжичката
или в средата й?
Десета-две, кой ти гледа?!
Не, че имаше изобщо смисъл, макар да е съвсем логично, но ти ме накара да се замисля.
Благодаря!
Страшно точни тия китайци бе!!! Качествено "тензо".

Прикачен файл

DSC_1207.JPG

Прикачен файл

DSC_1206.JPG

Прикачен файл

DSC_1204.JPG

Прикачен файл

DSC_1205.JPG

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: