• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Панелите не са си сменили цените много май. Така че зависи от инвертора.

Май месец платих 2300лв за 3.2kW панели (6 х 540W, Canadian Solar). Още 200-300 лева за крепежите, болтовете, кабелите, предпазителите, катоден отводител, табло.

Инвертор като моя е около 2500лв сега (Sunny Boy 3.6kW). Още 1300лв за "електромера" са нужни ако ще се ползва SMA. Но би трябвало да има и по-евтини варианти за инвертора.
Pansim1 - специалист
пет юни 23, 2023 3:21 pmmiroki написа:
Някой скоро да е слагал 3 кв инсталация. Интересува ме към съвременните цени колко излиза всичко.
С батерия или без батерия
В мрежа или извън мрежата...защото има разлика не само заради цената на батерията, но и в цената на инвертора. :partyman:
Баръма - напреднал
Точно на днешна дата преди 3 месеца пуснах моята ФЕЦ-ка. За 3,270 kWp без конструкция и крепежи излезе 4000 лв. Вързана към мрежата без батерии. Дотук съм "изкярил" 565 kWh или около 145 лв по сегашни цени на тока.
Колкото толкоз. :partyman:
brum - майстор
Аз по толкова вадя за един месец :) . Ако си нагласиш консуматорите би трябвало да вдигнеш консумацията значително.
Баръма - напреднал
Не мисля да го правя, поне засега.
Бърза сметка показва, че ще се избие за под 7 години, ако не се скапе нещо. Този срок ме устройва, а и не се занимавам с батерии.
Все пак си поръчах нещо от алийчовците:
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1802ptHAhE
и имам намерение да пускам/спирам един от бойлерите с него, според добив, слънце, разход и прочие.
Пък по-нататък ще видим. :partyman:
brum - майстор
То туй не е малко! Бойлера е най-лесното и е един от най-големите консуматори. Малко автоматизация покрай него и си готов за 5 години :) .
miroki - майстор
пет юни 23, 2023 5:31 pmPansim1 написа:
пет юни 23, 2023 3:21 pmmiroki написа:
Някой скоро да е слагал 3 кв инсталация. Интересува ме към съвременните цени колко излиза всичко.
С батерия или без батерия
В мрежа или извън мрежата...защото има разлика не само заради цената на батерията, но и в цената на инвертора. :partyman:
И двата варианта ми трябват.
Вариант за къща и вариант за лозе без ток. Там за сега мисля само за поливане. Помпа 250-300 вата ми стига. И един рутер да заработи с 3-4 камери. Да речем още 100 вата.
Ако може без батерии ще съм много щастлив :)
Може и вариант само помпата, камерите друг път. Около 1 час на ден да работи. Тогава може би ще стане без батерии, но може да не остане системата там.
Питах грубо да видя до къде са цените и да сверя часовника.
Вашите в момента колко часа бачкат на ден. Както и зимата?
brum - майстор
С батерии не се занимавай ако можеш без тях.

За лозето като те слушам то трябва нещо малко. Един панел 450 вата, малък инвертор, оловен акумулатор и си готов. Ама тия камери нищо няма да спасят, та и акумулатора е по-скоро излишен. А помпи има за фотоволтаици правени, та и без инвертор можеш да минеш
шоп - майстор
За лозето ти трябват само панели и помпен инвертор за водна помпа

нещо подобно и си свиркаш
https://amonraenergy.eu/porachka/saj-pd ... 0%bd-220v/

Според мощността на помпата слагаш и панели
Скоро купувах за един прятел от практикер V TEC 410 вата х 225 лв бройката. Направих му 2 вотоволтаични бойлера.
miroki - майстор
нед юни 25, 2023 7:10 amшоп написа:
За лозето ти трябват само панели и помпен инвертор за водна помпа

нещо подобно и си свиркаш
https://amonraenergy.eu/porachka/saj-pd ... 0%bd-220v/

Според мощността на помпата слагаш и панели
Скоро купувах за един прятел от практикер V TEC 410 вата х 225 лв бройката. Направих му 2 вотоволтаични бойлера.
Може и така.
Благодаря ти. Линкът обаче е явно от акаунтът ти и не се отваря.
Последно гледах фотоволтаици, като щях да си правя централка през 2009 и вероятно има нови неща. И съм изостанал.
П.п. линкът се отвори. Сайтът е бил запецнал.
На бензинова помпа ми излиза един кубик 10 Ст. Трябва да сметна с тази система колко ще е. Но като гледам доста повече.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: