Нека намерим най-тънките цени.
чет юни 29, 2023 7:17 amdpp написа:
...
Отделно, че няма двигател , по -тиха е и може да "бракониерстваш" , ако се наложи.. :)
Дано не се налага да "бракониерстваш" на норма, че за двете отрязани съчки едва ли си струва срамът.
По разумно е, според мен, тези пари да се дадат за качествен трион, който ще свърши повече работа през животът си, а и на стопанина ще му е по леко в работата.
Леката работа, каквато се коментира за акум. резачка, я върша с ръчен трион, със сигурност и по бързо. За тежка работа си има истински машини.
kr1100 - майстор
чет юни 29, 2023 7:34 pmТрифон П.Трифонов написа:
............Леката работа, каквато се коментира за акум. резачка, я върша с ръчен трион, със сигурност и по бързо.
Покатери се нависочко 4-5м и давай с ръчен трион или яка резачка.
Споко реже акум. трион и 10 см клони, а за подкастряне и освобождаване на короната е незаменим - дребен, къс ,че и лекичък, а и без кабел.
Офф някъде 1980г съм кълцал голяма дебела череша с руска жага: https://www.olx.bg/d/ad/star-rachen-tri ... 98fDD.html
Е оттогава не съм повтарял такова мъчение.
чет юни 29, 2023 9:46 pmkr1100 написа:
чет юни 29, 2023 7:34 pmТрифон П.Трифонов написа:
............Леката работа, каквато се коментира за акум. резачка, я върша с ръчен трион, със сигурност и по бързо.
Покатери се нависочко 4-5м и давай с ръчен трион или яка резачка.
Споко реже акум. трион и 10 см клони, а за подкастряне и освобождаване на короната е незаменим - дребен, къс ,че и лекичък, а и без кабел.
Офф някъде 1980г съм кълцал голяма дебела череша с руска жага: https://www.olx.bg/d/ad/star-rachen-tri ... 98fDD.html
Е оттогава не съм повтарял такова мъчение.
Градско, правя го на въже и по високо, а и от трион до трион има разлика.

https://gsstroimarket.bg/product/66096- ... 50mm-254ss

https://www.stayaliveshop.com/%D0%A2%D1 ... 0-HAND-SAW

Пред първия и акумулаторен, качен на 15-20м, предпочитам и работя с последния. Вече имах злата участ да съжаля, че не нося ръчния, за точно 4 ряза. Много по лек и компактен.
За по продължителна работа си имам истинска.
Дебелата череша, ако освен чвореста е и суха, си е мъка и за профи резачка.

Споделяте да не се напъва много, понеже нещо се случвало!
Като погледна в килера, виждам доста ел. инструменти от Лидъла, които не е трябвало да купувам. Единствено перфито и флекса ми вършат работа, както и един акум. винтоверт, но не е от там. Връщал съм няколко инструмента, заради лошо качество.
kr1100 - майстор
пет юни 30, 2023 5:53 amТрифон П.Трифонов написа:
........Споделяте да не се напъва много, понеже нещо се случвало!
Не е до напъванеи натиск при рязане. Веригата си е остра и реже. По-скоро е неволен страничен натиск заради неудобно положение.
mastodonta - специалист
вт юни 27, 2023 5:05 pmkr1100 написа:
съб юни 24, 2023 12:42 pmkr1100 написа:
чет юни 22, 2023 10:27 pmmastodonta написа:

За кой модел става дума?
PGHSA 20Li A1 на Гризли. Купувана е от Кауф . на промо с/у точки с батерия 2Ah за 129 лв с куфар.
Благодаря - аз имам тази телескопичната, но още не съм я ползвал та си викам да не става дума за нея.
vlax - майстор
пет юни 16, 2023 9:43 pmvlax написа:
Не ми е спешна.Трябва ми за един "проект" казано по модерномо."Проекта" е да махна един стар огромен дънер от орех.После я хвърлям.Първоначално го рязах,после го дупчих,после го горих и накрая се върнах пак на рязането. :-D Това вече повече от 9 години,всяка година по малко..Дънера е огромен.Багер не е опция,няма да се обеснявам.Мисля че 3 стари вериги които имам като ги наточа по 4 пъти и ги изхвърля и машинката ще се изплати. Нова заточена верига заминава на 5-тата минута.Ако някой не знае,да го светна защо е така.И аз не знаех,но преди години разбрах.В корена има вътре песачинки, които изхабяват веригата за нула време.Като бонус вътре в корена има и врасли се камъни,които не се виждат и ги усещащ при опита да ги срежеш. :-D

Не ми е спешна,ама не ми се чакат промоциите и купих тази.Още не съм отварял кашона.

Изображение

пет юни 16, 2023 7:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
Имам я от 7 години. Хванал съм ѝ допуските и не стигам до сервиз. Не точа и с пила.
Пригодил съм диск от ъглошлайф, с който препилвам и ограничителя на подаването.
Мислех да си купувам машината на Щил, но забравих.
Има си тънкости и в заточването.

Я ме светни,че не съм точил досега.
вт юли 04, 2023 12:37 pmvlax написа:
Като си настроиш машината за едната страна, при "обръщането" не започвай веднага! Провери дали ще отнеме точно толкова, колкото на другият ред зъби!
При моята машина, едната страна я отнема повече. Установих го след първото заточване- машината започна да тегли на дясно. При оглед, видимо зъбите от едната страна бяха по малки.
Затова си правя корекция винаги.
Това са евтини пластмаси, нормално е. При теб може да е точно.
На 3-4 заточвания проверявай с шаблон ограничителят на подаването.
Съветът ми е да си намериш шаблон, върху който можеш да работиш с плоската пила.
На Щил не стават. Гледал съм сякаш на Орегон, но не съм сигурен.
Слагаш шаблона на веригата, има ли нещо да се подава над него, събаряш с плоската. Става бързао.
Аз си пригодих стар диск зашлайфане на метал, като му препрофилирах ръба- плосък и наклонен.
Монтирам го на машината, настройвам дълбочината на която да подава и така стават всички еднакви.
Никога не заточвам според най малкия зъб. Обикновено, при среща с камък, метал и пр. наранени са няколко зъба. Тръквам само нараненото. При равномерно захабяване е ясно.
Така веригата ми не свършва бързо, както мнозина смятат, че се получава с машинното заточване.
За пила си трябва ръчичка. Там може да се получат такива разлики, че шината да се чуди накъде да хване.
Ако режеш много, проверявай шината за "мустаци". Появат ли се, свалят се с плоска пиличка за секунди.
kr1100 - майстор
вт юли 04, 2023 8:30 ammastodonta написа:
Благодаря - аз имам тази телескопичната, но още не съм я ползвал та си викам да не става дума за нея.
Телескопичната я имам от 2014г.FHE 550 B2. Недостатъка и е превъртане на запресованите гайки в дръжката за държане с лява ръка. Загубих и капачката на резервоарчето за масло. Веригата съм я точил 2 пъти сам.

@ Трифон " Така веригата ми не свършва бързо, както мнозина смятат, че се получава с машинното заточване."
Да при тези машинки се "гладят" зъбите. Но я занеси да ти заточат при Коледжиков или Добата и стой та гледай.
П.П. Имам от години зелена PSG 85 B1 Диска е с вътрешен отвор ф 22 мм
Последна промяна от kr1100 на вт юли 04, 2023 9:48 pm, променено общо 1 път.
вт юли 04, 2023 5:42 pmkr1100 написа:
@ Трифон.....
........ я занеси да ти заточат при Коледжиков или Добата и стой та гледай.
Писал съм- точих при единия, за да не губя време. Беше близо.
Изрично посочих- Ограничителят на подаването!!!
.......и машината не реже.
Срещу обекта представител на ОлеоМак. Даде една машина, та свършихме работа.
Сефте и за последно точих срещу заплащане!
Колкото пъти вляза, за нещо дребно дори- разочарование.
Наблюдавам един феномен. Стара верига реже по добре от чисто нова.
Някой има ли обяснение?!
vlax - майстор
Трифуне,благодаря за отговора.Чувствам ,че ледовете помежду ни почват да се топят. :-D Може да се дължи и на глобалното затопляне,знам ли.
вт юли 04, 2023 4:03 pmТрифон П.Трифонов написа:
Като си настроиш машината за едната страна, при "обръщането" не започвай веднага! Провери дали ще отнеме точно толкова, колкото на другият ред зъби!
При моята машина, едната страна я отнема повече. Установих го след първото заточване- машината започна да тегли на дясно. При оглед, видимо зъбите от едната страна бяха по малки.
Затова си правя корекция винаги.
Аз я вземах да точа веригите на место,да махна дънера и корените му.И я махам машинката след това.Така,че в случая да бяга накъдето си иска.След премахването 3 те вериги,стари са ,ще ги изхвърля,след 3-4 заточвания на всяка нищо няма да остане.Но ще го имам в предвид за в бъдеще.
На Щил не стават.
Точно на Щил бях купувал, когато купих преди 10 години моторния трион Хускварна ,но не съм го ползвал,дали ще го намеря не знам.
Никога не заточвам според най малкия зъб. Обикновено, при среща с камък, метал и пр. наранени са няколко зъба. Тръквам само нараненото.
Така мисля да направя,веригите са стари и имат много наранени зъби.С тях почнах махането на дънера,имаше и врасли камъни,които не се виждаха и се мъчих да ги срежа. :-D

За пила си трябва ръчичка.
Пиля,ама не си го харесвам.С мойто рязане от дъжд на вятър не се и старая да се уча.
Пък трябва и хубава пила,не евтина от 2 лева. :)

Ако режеш много, проверявай шината за "мустаци". Появат ли се, свалят се с плоска пиличка за секунди.
Малко режа,но това го правя,даже обръщам и шината на обратно.

ПП Трифуне днес имаш празник,Честит празник,да си жив и здрав и да почерпиш.Макар ,че баш празника ти е на 14 септември.

Тема "Промоция в Lidl на инструменти, уреди и техника - 7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: