• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Със съпруга ми се изправихме пред следния проблем - в новопостроената ни къщата водата е с изключително нисък дебит. Ако например пуснем чешмата в кухнята, в някоя от баните на горния етаж вода няма да достигне.
Разговаряхме с всички съседи около нас (има доста новопостроени къщи) никой от тях няма този проблем - всички се захранваме с вода от водопровод, като ние имаме опция и за сонда, но в момента тя не работи.
Дали е възможно при монтажа на полипропиленовите тръби, същите да са били прегрети?
Изключително притеснени сме, тъй като вътрешните довършителни работи са приключили и дори не искам да си помислям ако трябва да се сменят тези тръби. Какъв е начина да се разбере дали проблема е в тях?
Дали може да има други причини, които да водят до нисък дебит?

Предварително благодаря за отговорите и се извинявам за може би не съвсем правилния технически език с който съм обяснила проблема…
Andri01 - майстор
Предполагам тръбопровода е с ППР тръби и може би някъде "мастора" си е оставил ръцете. При лепенето им от прегряване вътре се намалява светлия отвор. По описанието ,дефекта може да е в отклонението към втория етаж. На първия етаж как е налягането - на чешмите, банята? Майстора не провери ли това ,преди да се замазват тръбите и да установи тоза проблем?
съб юли 08, 2023 7:00 pmAndri01 написа:
Предполагам тръбопровода е с ППР тръби и може би някъде "мастора" си е оставил ръцете. При лепенето им от прегряване вътре се намалява светлия отвор. По описанието ,дефекта може да е в отклонението към втория етаж. На първия етаж как е налягането - на чешмите, банята? Майстора не провери ли това ,преди да се замазват тръбите и да установи тоза проблем?
Да, тръбите са полипропиленови.
Не съм се изразила правилно - проблема е още на първия етаж. Тъй като сега започнахме монтажа на смесители и т.н., до този момент вода използвахме само от един кран в сервизното помещение (което е на първия етаж) - там дебита на водата също е много нисък.
Строителят твърди, че всичко е било проверено и изрядно.
Чираче - майстор
съб юли 08, 2023 7:39 pmVictoria009 написа:

Строителят твърди, че всичко е било проверено и изрядно.
Строителя друго не очаквайте да твърди. Проблема е от него. Не му плащайте, докато не си отстрани проблема за негова сметка. За всичко.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
... един кран в сервизното помещение (което е на първия етаж)...
E, поне лесно ще намерите проблема - някъде преди този кран е. Първо вижте спирателните краново около водомер как са... Изобщо, първо проверете лесните неща
Чираче - майстор
съб юли 08, 2023 8:09 pmn_a написа:
... един кран в сервизното помещение (което е на първия етаж)...
E, поне лесно ще намерите проблема - някъде преди този кран е. Първо вижте спирателните краново около водомер как са... Изобщо, първо проверете лесните неща
Ако проблема е само един.....
torbalan - Дървен философ
Тръгнете от първото възможно за проверка място след водомера.
Ако там има дебит, значи проблема е след това.
Щом няма дебит в цялата къща, най-вероятно проблема е около водомера.
brum - майстор
Като примерно запушена цедка преди водомера, ако там има такава. Или филтър след него.

Добре е да прегледате проекта за ВиК-то. Тръгвате по него и търсите къде може да е проблема.
D.Kalchev - специалист
съб юли 08, 2023 9:18 pmtorbalan написа:
Тръгнете от първото възможно за проверка място след водомера.
Ако там има дебит, значи проблема е след това.
Щом няма дебит в цялата къща, най-вероятно проблема е около водомера.
Правилно, тръгва се отначало (тоест веднага след водомера) и се проверява на всяка точка какво е налягането. И на мен преди няколко години запушени цедки и филтри ми бяха образували голям проблем. Изчистихме ги и всичко си дойде на мястото. Вече имам навик през няколко месеца да почиствам цедки и филтри на батерии и казанчета. Чувал съм и това, понякога задържали кранове около водомера да правят проблем. Първо се проверяват най-лесните за отстраняване проблеми. Стигне ли се до къртене... Не е работа. Важно е като се прави водопроводната система в нов обект да се тества под налягане преди да се замазват или вкарват в стена тръбите.
  • 1
  • 2

Тема "Нисък дебит на водата в новопостроена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: