• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Налягане и дебит са различни неща. Те налягане може и да си имат. Системата е пробвана под налягане за липса на течове, но за липса на запушване при слепване, набити кълчища или боклуци на някое стеснение не е тествана. Убедил съм се как след всеки централен ремонт на ВиК аз трябва да мия филтъра. Преди бях със сменяеми елементи и ми писна да купувам.
B0bi - специалист
Ако има налягане от мрежата, при първоначално отваряне на кран, трябва да тръгва мощна струя и бързо след това да намалява.
kozl - майстор
съб юли 08, 2023 10:53 pmD.Kalchev написа:
съб юли 08, 2023 9:18 pmtorbalan написа:
Тръгнете от първото възможно за проверка място след водомера.
Ако там има дебит, значи проблема е след това.
Щом няма дебит в цялата къща, най-вероятно проблема е около водомера.
Правилно, тръгва се отначало (тоест веднага след водомера) и се проверява на всяка точка какво е налягането. И на мен преди няколко години запушени цедки и филтри ми бяха образували голям проблем. Изчистихме ги и всичко си дойде на мястото. Вече имам навик през няколко месеца да почиствам цедки и филтри на батерии и казанчета. Чувал съм и това, понякога задържали кранове около водомера да правят проблем. Първо се проверяват най-лесните за отстраняване проблеми. Стигне ли се до къртене... Не е работа. Важно е като се прави водопроводната система в нов обект да се тества под налягане преди да се замазват или вкарват в стена тръбите.
И аз бих почнал проверката след водомера. Откачам водомера от незаскобения холендър и завинтвам меки връзки с подходащите фасонни части с тройник за монтаж на манометър примерно до 10 бара. При всички спрени смесители в къщата манометърът трябва да показва налягането във водопровода. Пуска се вода от смесител в къщата и ако налягането спадне значително, запушването е преди манометъра. Може би в цедката на водомера или в отклонението от външния захранващ водопровод.
Ако налягането пада незначително при отворен смесител в къщата, запушването трябва да се търси след водомера към къщата. Възстановява се връзката на водомера и манометърът се монтира на мястото на най-близкия смесител по водопровода от водомера. При всички спрени смесители налягането трябва да е почити като това във водопровода и разликата зависи от денивелацията м-у смесителя и водомера. При отваряне на друг смесител ако налягането рязко падне запушването е в участъка от водомера до първия смесител. Ако налягането спадне малко запушването е по посока след манометъра. И по този начин може да се открие проблемния участък.
Налягането и дебита са свързани величини. Но когато няма консумация налягането се покачва до максимално възможното.

Понеже темата на автора е свързана с къща, а обичайно водомерът е в шахта разположена на имотна граница и като се има в предвид, че вертикалната планировка се прави последна, то може да е прегъната тръбата от водомера до сградата, където поне в случаите в строителство към което съм имал отношение се ползва РЕ (полиетиленова) тръба.
MamaMy - майстор
Това с манометъра е абсолютно излишно. Една мека връзка, кран и кофа са предостатъчни.
Много благодаря на всички за отговорите.

Оказа се, че докато са трамбовали и изграждали бетонната пътека около стените на къщата са притиснали тръбата за водата, която влиза в къщата… #-o
vlax - майстор
Късметлии сте,къртенето е по-лошо.
:partyman: :partyman:
D.Kalchev - специалист
ср юли 12, 2023 9:47 pmVictoria009 написа:
Много благодаря на всички за отговорите.

Оказа се, че докато са трамбовали и изграждали бетонната пътека около стените на къщата са притиснали тръбата за водата, която влиза в къщата… #-o
Тоест, искаш да кажеш, че е спестен пясъкът с който се засипва около тръбата преди пръстта/почвата? Леко си минал. На мой познат му се беше пробила тръбата от камък и му пълни мазата няколко месеца.
  • 1
  • 2

Тема "Нисък дебит на водата в новопостроена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: