Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Засега имат завръз вън доматите. Краставиците са с малко.Имам едно конфу, сякаш са добре
Лозите за сега са ок. Няма възможност и през неделя ги пръскам.
Прасковите имат малко. Имаше голяма слана. Крушите по 5-6. Но са 1 метър 7 годишни. Ябълките изобилие. От разеленяване не са пръскани фиданките с нищо. Черешите и те и ги обрах.
Касис имаше малко и го обрах.
Боба има.
Тиквички бол.
Ягодите много дребни в много вкусни.
Чушките бера само от чилито. Другите са късни.
Като цяло суша при мен. Ще изсъхнат и младите праскови. 3 пъти ги поливам. Но тази седмица с 38 градуса...
Краставици сях по коловете на асмата да се увиват и са с различно качество. Крокодилите са ми най вкусни но още нямам от тях. Първото семе го обраха мравките.
Картофите са готови 1/3 ги извадих. Но карам полека.
kr1100 - майстор
Taзи година черешите много малко по 10 ти на дърво, вишните също.
Днес обрах и окълцах едната кайсия - около 10 тина кг едри и около 5 кг на земята от вятъра - в бидона. Зарзалата почти няма. Една кайсийка тази госина ги направи около 2-3 см на едрина, друга година по 5-6 см, но съхне , въпреки поливането има доста цепнатини по ствола. Една друга кайсия - листа да искаш ,към 5-6 м висока и 5-6 кайсии- чакам да паднат.
Сливите зле, Стенлея изпопада, има още малко, ВР 16 -8 дръвчета доста изхвърлиха плод, но има . Поливат се , ама...Една слива едра , като узрее става вишнево червена има , но явно е пробила към кладенеца за вода.
Черниците - слаба много слаба работа.
Мелроуз а има съвсем малко - миналата година имаше много. Грени Смитовете - намират се ябълки .
3 Камчийски синапки /май едната не е камчийска, че е доста едра/ - 2 те почти нямат , а едната , която е надалеч е отрупана.Странна работа с царевицата и боба и цигулките. Разсада е сят по едно и също време, от едни и същи пакетчета. В едните гнезда царевицата 1,2-4 м висока , и боба, в друуги им апо едва 2 педи висока царевица и боба крета. Няккои сигулки растат , други кретат дребни. Еднакво поливане, наторяване :?
Вътре домати има отдавна но сякаш бавно зреят 2 бр корнишони съхнат, до тях има Тести Гриин растата на височина , но доста цвят си изхърлиха. Еднакво пръскане против мана. Ще скубя корнищоните.
Навън късно сях домати и те не се развиват бързо , а краставиците като растения сякаш са стопирали разтежа.
С бамята тази година зле , много растения загинаха от дъждовете. Червеното цвекло и алабаш заформят главички.
С пипер и чушките зле , пресаждах , но ми писна. Патладжана и той изостава с развитието си.
Асмите засега са Ок , филизирам пак, че много прираст има.
прасковите нямат много 2 стари съхнат / едната с куха коруба сигурно е на 50г в/у бадем - сорт хале/, другата по малка , но и тя заминава. 3 нови засяти преди 4-5 г имат по малко, но са дребни - на капка са.

В момента уличката е еднопосочна магистрала - поема трафика от Каменар към града и регулировчици :-D
miroki - майстор
Понеже набрах от почти всички домати, започна дегустация.
Направих 4 салати. Изненадващо
1 во място спечели ръгби.
2 ро моят розов домат -сякаш малко презрял беше и по-сладък. Ръгбито има и лека киселинност и за това ми бе по-вкусен.
3 то място биг биф,
4 то гардел.
Най-добре дава биг бийф, червен. Съвсем малко зелено има. Ръгбито обаче стана много дребно. Вероятно защото не торих. Един едър домат и почти всичкото узряло останало като, рома.
Ще включа и останалите после.
kr1100 - майстор
нед юли 09, 2023 8:07 pmmiroki написа:
..Ръгбито обаче стана много дребно. Вероятно защото не торих. Един едър домат и почти всичкото узряло останало като, рома.
И при мен първите ръгбести бяха малки, после по около 65-6 см дълги и около 4 см в най дебелата част. Същото беше и с Албенгата първите дребни после нормални.
wanderer - специалист
  • Като споменахте Ръгби и Албенга, това са сортовете които винаги засаждам. Ръгби за спорт, и да има, понеже ражда много и боледува по малко, Албенга защото за моят вкус е един от най хубавите колови домати. При мен уж тръгнаха добре нещата, но.... до преди десетина дена валя почти ежедневно, мина и градушка, а сега почнаха яките жеги...та като погледна назад преди девет години имаше една почти идентична и калпава година :-D , ама квото-такова. Като направя оранжерия - повече. Ей тука малко изроди. Донесоха ми семена от Италия, но от засятите на открито почти половината растения се разболяха. Възможно е заради различните местни условия. Все пак оцеляха няколко да видя що за екзотика са :-D
  • Indigo rose
Прикачен файл:
360032061_198128272909856_8100820531035563519_n.jpg
  • Brain
Прикачен файл:
viber_изображение_2023-07-05_17-37-10-037.jpg
  • От тези вносните семена имам също няколко по-малки растения от сортовете San Marzano и Jersey Devil, но купих 10л. саксии и утре категорично ги пресаждам в тях, а не на открито. За експеримента.
От Hot Farm пък купих семена за люти чушки Халапеньо. Горе-долу добре вървят, но лютост - йок. Ще разчитам пак на италианските семена - сорт Хабанеро, но и тях реших да ги гледам в саксии и да ги помъча да презимуват. Те поне се развиват прекрасно. Около 20 см са високи и вече цъфтят.[/list]
Прикачен файл:
356287591_233668012879068_7755204981221820237_n.jpg
vlax - майстор
Снимки от вчера.Виста Белла- та почна да зрее.Хубавото е,че е красива ябълка и не зрее едновременно цялата.Но е нетрайна.Но пък средата на юли имаш пресен плод.

Изображение

Изображение

Тази година сливата Бляк Стар ме изненада с големината си.Става кърваво червена и много сладка.Но е рано още.

Изображение

Изображение

Изображение

:partyman:
miroki - майстор
Аз един бляк даймънд чакам да ме изненада с големината си, но не е родила нито веднъж. Бяха 2 едната дори изсъхна. Поне стенлия се появи като плод с 3 сливи.
vlax - майстор
ср юли 12, 2023 1:37 pmmiroki написа:
Аз един бляк даймънд чакам да ме изненада с големината си, но не е родила нито веднъж. Бяха 2 едната дори изсъхна. Поне стенлия се появи като плод с 3 сливи.
Лошо опрашване.По точно ти трябва Опрашител.Дърво де.
miroki - майстор
Не знам. Мисля, че е от сланите. Джанки има в близост доста. Сливи на около 30-50метра. От различните дръвчета. И роди това далечното.
vlax - майстор
ср юли 12, 2023 1:48 pmvlax написа:
Лошо опрашване.По точно ти трябва Опрашител.Дърво де.
Това е моето мнение,може да греша,не съм специалист.С една дума .... и тати но Козата си сака пръч.
На какво се базирам.Когато почнах да облагородявам местото/ 1 дка/ преди 10 години изрязах две големи дървета афъски садени от тъста.Раждаха по 1 максимум 2 кофи,а правеха големи сенки и ми пречеха,заемаха местото където трябва да посадя нови дръвчета.Комшията има същата афъска по едно и също време са садени и неговата по 1-2 кофи на година.Той остави неговата.Откакто отрязах моите 2 дръвчета,неговата 10 години всяка година е отрупана в цвят,но на дървото 5-6 БРОЯ сливки. :-D
До неговото дърво са 3 броя мои Стенлей млади на 10 години.Джанки наблизо колкото искаш.Има наблизо едно пустеещо место от 30-40 години,там пък дървета като джунгла,всякакви,каквито птиците са пренесли,саморасляци.

ПП По горе пуснах снимка на една красива ябълка -Виста Белла.Нея я засадих от зор да ми опрашва дръвчетата, новите ябълкови.Нови нови на 10 години вече.Тя пък се оказа много красива и юли месец имам прясна ябълка плод. :) Добрите сортове ябълки са лоши опрашители,кофти сортовете ябълки са добри опрашители,най грубо казано.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: