Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Проекта беше за газов котел и подово. Термопомпата дойде в последствие. Година след като се бяхме нанесли. Първата зима се топлехме само на газ.

Ще търся начин да смъкна с още градус, градус и половина температурата към подовото да видя ще се подобри ли положението, че вечерта прескочи 30 градуса.

Трифоне, прав си, че източните са проблем. Много са и яко напича през тях. Стъклопакетите са 4 сезона и държат доста от това което влезе вътре. Асма от източният край предполагам ще е предостатъчно, ама не ми се пуска асма за сега.

Термопомпата е много келява за управление. Не разбирам защо държи константна мощност при работа вместо да качва и да сваля според нуждите.

Ако задам 20 градуса на водата тръгва на 1 киловат и толкова поддържа до края. Дори да задам по-ниска температура в последствие, дори и да стигне -3 градуса под зададената мощността не се променя. Седи, бичи на 1 киловат и въобще не ебава да се опита да поддържа изходящата температура.

Ако задам 19 градуса тръгва на 1.5 киловата и толкова поддържа за 30-40 минути, като после изключва защото изходящата температура пада под зададеният хистерезис (-3 градуса от зададените). Пак е без значение колко става изходящата и колко градуса задавам след тръгване като целеви на изхода.

Ако задам 18 тръгва на 1.8 киловата и изключва за 20-30 минути заради достигане на хистерезиса.

Уж контрола е настроен да е по изходящата температура на топлоносителят от термопомпата, ама се държи неадекватно. Играе с дебита на вградената циркулационна помпа, но не играе с мощността към компресора. Пробвах всички смислени настройки и полза никаква. А в режим на отопление работи без забележка - поддържа си температурата и си сменя мощността към компресора при нужда. Пък няма разлика между настройките за отопление и охлаждане.
radius - майстор
чет юли 13, 2023 9:28 pmivanovbg написа:
Грехота е да имаш термопомпа, а нито един конвектор.
В момента , в който видиш цените на боклучавите конвектори и помпата за тях, грехотата се превръща в блаженство !
nelina_london - специалист
brum,понеже от днес съм на климатик и за първи път следя с Шели какво се случва в режим охлаждане ,ще те "зарадвам" с новината ,че и при мен абсурдът е пълен .Абсолютно същото неадекватно положение като при теб .Имам чувството ,че софтуера е писан като : "При външна 40° и зададена 24° се включи на 1,5 KW .Изобщо не му дреме за нуждите на помещението . Бичи яко ,температурата аха да падне под двата градуса хистерезис и полека се кротва, но всяко ново нещо ,което му задам тотално го побърква .
Например контролерът е сложен в най-топлата точка ,без движение на въздух ,зададена температура от 25° ,в стаите е 24° ,външна 30°(22.30 h),климатикът поддържа тази T от цял ден и в този момент консумира 360W .Решавам ,че ще сваля T по задание на 24° ,започва едно изсилване ,все едно го включвам сега ,и отива на 1,5 kW .След 15 мин го връщам на старата температура ,защото в стаите става 23° . Междувременно, външната пада на 28° ,а той работи на 800 W ,тоест двойно на предходните за същите градуси .
Днес на 40° си е работил на 400 W и сега двойно ,при добре охладени помещения.
За мен ,логиката и при теб , и при мен е да успеем да задържим една температура поне 3 часа ,за да успее да помисли ,че трябва да намали отдаваната мощност .Няма ли начин да задаваш вътрешна T ,без да задаваш T на водата ?
LazarGanev - "Велик майстор"
чет юли 13, 2023 10:53 pmradius написа:
чет юли 13, 2023 9:28 pmivanovbg написа:
Грехота е да имаш термопомпа, а нито един конвектор.
В момента , в който видиш цените на боклучавите конвектори и помпата за тях, грехотата се превръща в блаженство !
А бе блаженство на 30*С не ми го фали, защо трябва да са с отделна помпа? Пък комфорта от конвектор е съвсем друг в сравнения с климатика, да не говорим за изгледа на фасадата.
Бруме, каква беше ТП, че съм забравил, дори и да съм знаел? Принципно най-уравновесено би трябвало да работи по датчик в буфера.
Нели, не знам какъв ти е климатика? Доста от новите софтуери с самообучават през първите 2 седмици, но постоянните промени на изискванията ги шашкат здраво, така че не е добра идеята да си правиш експерименти с постоянни промени в заданията
Lazar,абсолютно си прав ,но аз съм от хората ,които разкостват нещо до основи ,докато открия оптималната настройка .Вече съм на прав път ,смених режима на работа,климите(канални Daikin 50ka и 60ка) вече не са на Cool mode .В момента ,на 31° външна и 24° вътрешна , за 260м2 ,консумацията е общо 380W ,доволна съм . Да не разводнявам темата ,защото ми е много интересна ,особено с практическите замервания .Дано при Brum се получи с подовото охлаждане .Не бих издържала на 30° ,но пък ми затвърди тезата ,че от 4С стъкла ,няма голям келепир лятото .
Аз съм песимист относно подово охлаждане, но мога да споделя опит как може да се преживеят жегите. Баща ми, лека му пръст, много трудно понасяше жегите, а климатикът му беше повреден, отоплявахме жилището му с пелетен котел и радиатори. За да го спася спешно от жегите, като сегашната, взех един конвектор втора употреба и го окачих до колекторната кутия на радиаторите (може и на трупчета), захраних го с меки връзки от колектора и му подадох студена вода от моя буфер, като конденза го събирах в един съд под конвектора и се хвърляше всеки ден. Така кара 2-3 години с конвектор-времянка, после му смених климатика.
brum - майстор
пет юли 14, 2023 8:14 amLazarGanev написа:
Бруме, каква беше ТП, че съм забравил, дори и да съм знаел? Принципно най-уравновесено би трябвало да работи по датчик в буфера.
LG ThermaV R32 split, 9kW.

За датчик в буфера ще помисля. Звучи разумно. Дори ще помогне да се реши драмата с обърнатият буфер (80л). Тръбите са свързани като за отопление и подава студената вода отгоре.
Е, това с тръбите не е драма, то така си се връзва - все пак ТП много повече работи на отопление, отколкото на охлаждане. И ние така ги връзваме.
пет юли 14, 2023 9:41 amnelina_london написа:
...но пък ми затвърди тезата ,че от 4С стъкла ,няма голям келепир лятото .
Без претенции да съм запознат с плюсове и минуси на тези стъкла, прагматизмът сочи, че важен е отоплителният сезон. Ако тогава се представят по добре от всичко останало, то те са за предпочитане, понеже "маржът" през лятото е нисък- охлаждаш от 40 до 24, до колкото си спомням и то е в продължение на месец, да речем.
През зимата нещата са различни, а преценката трябва да е комплексна.
Трифон,К стъклата се представят по-добре от 4С зимата ,но уж последните били по-добре лятото .Поне това е мантрата на всички фирми за дограма ,тоест най-добри за всички сезони .Около нас няма къща ,която да не е с троен пакет с 4С и да не е на климатик .Щом и при Brum с някакво охлаждане удря 30° ,а при него вероятно вчера не е било 40° на сянка ,то си оставам на твърдението по-добре К стъкла и една тентичка за лятото .Отклонихме се .

Тема "Охлаждане с подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: