• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
burkov - специалист
Здравейте, имаме около 12 метра парапет на терасата, който има нужда от освежаване. Целта ми е да го изшкуря, обработя с бохемит за буби и да ударя един лак. Ще подменя изгнилите дъски, разбира се.
Почнах с една лидълска машинка, но е пълен ужас. Почти нищо не сваля и се мъча по 2 часа на пано, с малък резултат.

Каква машинка да взема за да стане по ефективно?
Мислех за флекс и да сложа ламелен диск за по-грубото и после с лидълската машинка за финосване. Струва ли ви се вариант?

Лошото е че съм на далеч от дома и всички инструменти са недостъпни. Та хич не ми се купуват 5 машини за почти еднократна работа.
burkov - специалист
Няколко снимки на парапета
Прикачен файл:
20230720_121501_50.jpg
Прикачен файл:
20230720_121425_50.jpg
preslav - майстор
Не казваш каква е Лидълската, вибро или ексцентрик. Всичко зависи от подбора на шкурките, ламелните дискове за ъглошлайфа също са с различна едрина на шкурката. Ако си сръчен ще се справиш с ъглошлайфа - трябва да се пробваш на друга дъска или на място, което не е толкова видимо. Не съм убеден, че Бохемит ти е нужен на открито - гъбите искат влажно, хладно и тъмно. Наблегни на качествен лак за външна употреба - аз харесвам двукомпонентните и да не са на водна основа, че ЕКО-то още не се е научило да държи.
С подходящи шкурки бих пробвал и на ръка - не ми се вижда толкова страшно положението.
burkov - специалист
Лидълчето е някакво вибро, ама е много слабо.
Отделно не намирам и шкурки в района за него.

Бохемитчето е, защото има тук таме буби и не искам да се разпространи. Макар че това упражнение, надали ще удължи с повече от 2-3 години живота на парапета.

Преди съм го правил това с флекса за разни прйки и палета, та няма да е за първи път и ще пазя да не задълбае, но се чудех дали няма и нещо по културно :lol:
На ръка също пробвах, ама стария лак явно добре е хванал и направо няма търкане.
preslav - майстор
В духа на форума, културното е това, с което разполагаш и това, с което умееш да си служиш - с вибро нищо не съм успял да направя до сега, с ексцентрик да, но с уговорката, че беше под и дъските изгладени. Ъглошлайфът е добре ако можеш да си служиш с него - колко по-културно за външен парапет. За бубите не съм открил лек, борбата с тях е преди дървото да е нападнато.
burkov - специалист
За бубите аз успях да открия лек. Ама ще е сложно да се изпълни тук.
Намерих хубава рецепта за приготвяне на американския боракс. Успях да дам на един покрив 4-5 години повече живот, а беше жестоко нападнат.
Иначе мнението ти ми дава малко повече увереност да пробвам. Гледам има някакви шлайфчета на райдер на промоция в бриколаж, та ще мина да взема едно и малко дискове.
MamaMy - майстор
Защо не пробваш с химия? Имаше на времето един препарат за премахване на боя "Смивка". Трябва да има и сега подобни по железариите.
Lisko - майстор
Лентовият шлайф е по-културен от флекса в смисъл че по-малка опасност да сбъркаш. На първо минаване с шкурка 30,40 или 50 и дъската ще блесне като нова. С него обаче няма как да "бръкнеш" до ъгъла където хоризонталната греда среща вертикалната (защото искаш да го държиш успоредно на парапета).
С флекса по-може да се бръкне там.
preslav - майстор
пет юли 21, 2023 4:53 amLisko написа:
Лентовият шлайф е по-културен от флекса в смисъл че по-малка опасност да сбъркаш. На първо минаване с шкурка 30,40 или 50 и дъската ще блесне като нова. С него обаче няма как да "бръкнеш" до ъгъла където хоризонталната греда среща вертикалната (защото искаш да го държиш успоредно на парапета).
С флекса по-може да се бръкне там.
И аз си мислех за лентов, но човекът казва, че не иска да си накупи инструменти, които да ползва 1 път на 5 години. Не знам какви са в момента цените на лентовите шлайфове и консумативите, но да не се окаже, че е по-изгодно да се направи нов парапет - все пак говорим за нещо в духа на форума, а не за професионална употреба.
Ал_ - специалист
Терминатор би трябвало да се справи с лака. Ако имаш под ръка по-мощен сешоар, също не пречи да опиташ как би се отразил на лаковото покритие.
  • 1
  • 2

Тема "С какво да шлайфам дървен парапет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: