Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Virtex - майстор
чет юли 20, 2023 6:42 pmkr1100 написа:
С въшките се справих тази година след като си купих турско Би 58 1л -100 лв.
Къде го има и как се казва ? Ако е Одрин там има 2 големи аптеки, въпроса е дали го има. Последно като търсех, казаха че нямат голяма част от спрените препарати и там
чет юли 20, 2023 9:01 pmbrum написа:
едно приложение за телефона дето прави някакви анализи ..
кое е това приложение, което и работи ?
brum - майстор
чет юли 20, 2023 11:35 pmVirtex написа:
Agrio. Има един месец безплатно ползване.

Нали имаше разни био препарати за борба? Микроорганизми май бяха. Те не работят ли?
kr1100 - майстор
чет юли 20, 2023 11:35 pmVirtex написа:
чет юли 20, 2023 6:42 pmkr1100 написа:
С въшките се справих тази година след като си купих турско Би 58 1л -100 лв.
Къде го има и как се казва ? Ако е Одрин там има 2 големи аптеки, въпроса е дали го има. Последно като търсех, казаха че нямат голяма част от спрените препарати и там
чет юли 20, 2023 9:01 pmbrum написа:
едно приложение за телефона дето прави някакви анализи ..
Казва се Dober 40 FC 400gr/l - 15 ml/10l.
Ако не забравя утре ще снимам опаковката.
П/П. Бяха донесли и Актара оттам.
Аз използвам друго приложение - Xarvio Scouting
Virtex - майстор
пет юли 21, 2023 7:07 ambrum написа:

Нали имаше разни био препарати за борба? Микроорганизми май бяха. Те не работят ли?
Не съм ги пробвал все още.

Течният вариант, които е по-изгоден ценово има малко странно условия за съхранение/ползване като течен такъв.
Праховият вариант е доста скъп засега и дори в относително голяма и заредена аптека ми казаха, че е само с поръчка :-D

Лично аз смятам да ги пробвам, но по-нататък, а и не знам дали може само с тях. После ако се развие резистентност ... ще стане забавно. Затова не съм решил как да действам.

И това са само фунгициди, био-инсектицид не знам да има. Ценово надали има смисъл да се пръска в малко количество, понеже разфасовките са големи, дозите малки и е за големи терени.

Актара си взех, но като чето защо са го забранили не съм решил дали ще го ползвам все още :-D
brum - майстор
За момента подходи с премахване на повечето болни листа. Няма смисъл да се мъчи да ги храни, а вместо тях ще успее да изхрани нови надявам се.

Не ми се ще да пръскам с разните им специални химии. По-базовите евентуално бих ги пробвал. Пише, че със сяра можело да се спаси положението, ама при температури над 30 изгаряли и листата. Ще преценя дали да пробвам със сяра след седмица. И ако пръскам ще е непосредствено преди да залезе слънцето.

Иначе чета за Курацио-то дето го водят био фунгицид и гледам какво има в него - сяра и калций. Та сярата изглежда като стъпка в правилната посока. Само дето не е бутикова, а е някаква по-масова. Чак се чудя дали не мога да забъркам нещо със сяра и калций в същите пропорции. То Курацио-то буквално е разреденя сярна киселина и негасена вар.
съб юли 22, 2023 11:15 pmVirtex написа:
пет юли 21, 2023 7:07 ambrum написа:

Не съм ги пробвал все още.

... :-D
viewtopic.php?f=29&t=68222&hilit=%D0%BC ... 0%BC%D0%B8

Може да боде леко, докато четеш.

пп. При мен, всичко, което вече се нарича "Био", работи.
Пръскам инцидентно със син камък, само когато остане от баба Гана. Случва се средно по веднъж на година.
Леля Злата ми даде едни растения, които също помагали като отблъстват разни инсекти. Вече две години ги имам, а до колко помагат не зная.
Съпругът ѝ, вече покойният чичо Никола, беше агроном. Не даваше да се пръска в градината им.
Прилагат си някакви "бабини деветинини".
Аз не ги зная тези работи, но ще полюбопитствам за собствена информация и облага.
Ако съумея да я осмисля, естествено, ще споделя.
Възможно е градинага ми да страда жестоко, а аз да не го осъзнавам.

Напред, химици!
kr1100 - майстор
съб юли 22, 2023 11:15 pmVirtex написа:
...Актара си взех, но като чето защо са го забранили не съм решил дали ще го ползвам все още :-D
Aктара е добра срещу белокрилки , но е за ползване само 2 пъти в сезон.
kr1100 - майстор
съб юли 22, 2023 11:31 pmbrum написа:
Иначе чета за Курацио-то дето го водят био фунгицид и гледам какво има в него - сяра и калций. Та сярата изглежда като стъпка в правилната посока. Само дето не е бутикова, а е някаква по-масова. Чак се чудя дали не мога да забъркам нещо със сяра и калций в същите пропорции. То Курацио-то буквално е разреденя сярна киселина и негасена вар.
Кумулус е със сяра. Имаше още 1 спрян - сега не се сещам за името му.
brum - майстор
В Бриколаж имаше Сяра БГ на буквално джобни пари.

В складовете за химикали имат правилните неща, въпроса е един химик да седне и да каже как да се сдобием с Курацио-то без да се плаща за маркетинга и патентите :) . Че по химия не бях особено силен и на мен ще ми отнеме много четене. Повече отколкото съм готов да инвестирам в тия 10 корена краставици.

Между другото бордолезовият разтвор и той е проста химия. Обаче има тънкости при бъркането. Същото очаквам да е и с курациото. И двете ползват съставки дето не искат карантинен период и са безопасни уж. Гасена вар, син камък, сяра. С такива бих пробвал да лекувам зарзавата. С химиите с карантинен период към момента не си заслужава да се занимавам.
kr1100 - майстор
Волско сърценце преди и след дисекция

Прикачен файл

волско сърчице.jpg

Прикачен файл

В.Сърце.jpg

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: