Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
нед юли 23, 2023 9:22 pmivanovbg написа:
Когато си там снимай кабела и приготви една крушка с две жици.
Каква е идеята? Към момента ходя рядко там, но кабела е буквално като този: https://vikiwat.com/shvps-kabel-3h4-byal.html
Имам една лампа със щепсел и човека, който беше с мен пробва разни неща с нея. Какво точно трябва да се случи, за да питам дали е тествано?

нед юли 23, 2023 9:26 pmzz_stefanov написа:
Нищо странно няма в този ел. проблем. Проблемът се нарича: мебелисти
Странно ми е колко пък чак можеш да сгафиш при удължаването на кабел с лустер клема? :? И идеята е как да хванем, че 100% е там проблема преди да ги карам да разглобяват цялата кухня. На кафявото жило си идва фаза, нулата дали от кабела или от друг контакт, все пада предпазителя. Съпротивлението фаза-нула и фаза-земя (бяха еднакви, но не помня стойност), както и нула-земя (никакво или почти никакво) изглежда нормално според човека, който гледа.
ivanovbg - майстор
Проблема може да е в мебелиста, но не е съществен ако е от него и е ползвал тройна лустерклема. По скоро свързвате кабелите неправилно. При свързването размени местата на жълтозеления и синия проводник от кабела и тествай пак. Или си ги свързал накуп?
Това със сигурност е пробвано и мисля, че отново падаше предпазителя.
valentino76bs - майстор
Мненията се изчерпаха...и тук е налице човешкия фактор!
Една пробна лампа говори много ,стига човек да знае как и къде да я ползва.
Успех!
Andri01 - майстор
Щом един глупендир дава акъл,че дърварите-мебелисти могат да се оправят и с електроинсталациите, прави си сметка колко му е акъла! А с мегера,...ще измери изолационното съпротивление между проводниците в " мебелната връзка".!! Но от овчар,толкова може да научиш! :lol: :lol: :lol:
hidrazin - майстор
нед юли 23, 2023 10:39 pmAndri01 написа:
А с мегера,...ще измери изолационното съпротивление между проводниците в " мебелната връзка".!! Но от овчар,толкова може да научиш!
1-во - Не. Няма да измериш съпротивление в мебелната връзка.
2-ро - Като измериш нещо (с мегера) и квооооо...? НИЩО ! Ти въобще прочете ли какво е написал питащия? Не! И да си, нищо не си разбрал!
3-то - Благодаря за овчаря. И като такъв, редовно паса разни оФце с мегери. :lol:
Все пак хубавото е че нямаш нищо общо с електротехниката (и не само).
На такива като теб не трябва да се позволява и обикновена крушка да сменят...
:partyman:
brum - майстор
нед юли 23, 2023 9:33 pmpablo2 написа:
Странно ми е колко пък чак можеш да сгафиш при удължаването на кабел с лустер клема? :? И идеята е как да хванем, че 100% е там проблема преди да ги карам да разглобяват цялата кухня. На кафявото жило си идва фаза, нулата дали от кабела или от друг контакт, все пада предпазителя. Съпротивлението фаза-нула и фаза-земя (бяха еднакви, но не помня стойност), както и нула-земя (никакво или почти никакво) изглежда нормално според човека, който гледа.
Продължаваш да приказваш за предпазител, пък си писал, че има тест бутон. Образовай се какво е дефектно токова защита. Като прочетеш как работи тя и инсталацията ти ще разбереш защо пада "предпазителят".

Не можеш да мериш между тоя кабел и някой си контакт. Щото ще падне същият "предпазител". Той така е правен да работи. И си работи съвсем адекватно. За разлика от тоя дето мери и пробва.

Та проблема ти е един - тоя дето мери и свързва. Смени го за да не разглобиш кухнята за пусто. Ако знаеше какво прави щеше да ти каже къде точно и какъв е проблема. Или по-скоро щеше да го е решил преди да ти се обади, че има проблем.

До връзката можеш да стигнеш и без да махаш кухнята. Ако има гръб на шкаф кръгла дупка в него и капачка решава проблема с лекота.

И за по-лесно - разменете синият и жълто-зеленият кабел. Току виж всичко заработило. Това ако сте сигурни, че кафевият е фаза.
petromaniq66 - специалист
Явно не са на един кръг или "кръга" за фурната минава през ДТЗ, на която са объркани кабелите, като и от крушка пада. Вземи нула от другия проводник, защото ДТЗ не дава да и се пуска нито нула - нито фаза от другаде, а като се нормализира тази "нула" ще си я свържеш на корпус.
Размених синия и жълто-зеления кабел и все същото - пак изключва.
пон юли 24, 2023 2:47 ampetromaniq66 написа:
Вземи нула от другия проводник, защото ДТЗ не дава да и се пуска нито нула - нито фаза от другаде, а като се нормализира тази "нула" ще си я свържеш на корпус.
Това не го разбирам, така че ще изчакам докато го погледне електротехник. Имам и вариант да сложим щепсел и да го изкараме до скрит контакт, а този кабел да го зарежа както си е, та може и така да направя в крайна сметка.
ivanovbg - майстор
Щом ги разменяш и защитата пак пада е възможно проблема да е във фурната. Принципно ДТЗ за печките не е препоръчително.

Тема "Странен ел. проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: