• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iliya_i - майстор
Ами аз още в началото предложих стъкло пакети, дето да отразяват топлината, а не да я пускат вътре. Но общественото мнение бързо ме отвори. Но май постепенно дървените глави ще дойдат на моята.
kozl - майстор
нед юли 23, 2023 8:03 amaddicted написа:
Понеже няколко човека предлагат да залепя вестници или алуминиево фолио отвътре на прозорците. Да разбирам ли че и вътрешни щори ще подобрят положението? Аз си представям че слънцето ще нагрява щорите и те пак ще отдават вътре в помещението, така ли е?
Поне това Стоп сойл фолио, за което писах се лепи отвън, за да има ефект и да не пострадат стъклопакетите от прегряване.
А нейде бяха сложили вътрешни щори в кафяв цвят и като се нагреят като радиатори стават и даже не може да си държиш ръката върху тях. Топлината пак е вътре в помещението но отпада директното нагряване от слънчевите лъчи.
Като пример сенник със сребристо фолио под предното стъкло на колата. В колата пак жега, но волана и таблото не парят :roll:
brum - майстор
нед юли 23, 2023 8:33 pmiliya_i написа:
Ами аз още в началото предложих стъкло пакети, дето да отразяват топлината, а не да я пускат вътре. Но общественото мнение бързо ме отвори. Но май постепенно дървените глави ще дойдат на моята.
Лятото работят добре, обаче зимата искаш всичкото слънце вътре за по-ниски сметки. Отоплителният сезон е по-дълъг от охладителният и разходите са в пъти по-големи.
пон юли 24, 2023 11:54 ambrum написа:
Лятото работят добре, обаче зимата искаш всичкото слънце вътре за по-ниски сметки. Отоплителният сезон е по-дълъг от охладителният и разходите са в пъти по-големи.
Точно. Скоро коментирахме в друга тема сякаш.
Според мен К стъкло в пакета е най добрият вариант, а на бедстващите ще помогне засенчване.
Тенти, външни, вътрешни щори, завеси, пердета и пр.

Някой коментира слезд мен, като посочи с и без запердване, еднакви температури.
Ми те, завесите или квото и да е там, не охлаждат бе, Филине!
С тези, модерни къщи, топлото си е топло. Трябва им модерна изолация, модерно охлаждане, модерно обезвлажняване, вентилация......дрън-дрънннн.

Детството ми мина в стара каменна къща, каратаван, два реда рогозки на покрива, кал със слама и турски керемиди.
Дебелите завеси бяха там, а температурата убийствено комфортна, без гореизброените.
Зимата топло, лятото хладно.

пп. Иля, принципно си прав, но тук няма да работи.
Баш Майсторо - специалист
Ролетните външни щори са скъпи, аз бих си направил външни дървени капаци, може и в бяло боядисани. При слънцегреене лятото затваряш, а зимата отваряш с устройства за закрепване към стената в отворено положение. Става красиво, функционално и е в духа на форума.
iliya_i - майстор
пон юли 24, 2023 12:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон юли 24, 2023 11:54 ambrum написа:
Точно. Скоро коментирахме в друга тема сякаш.
Според мен К стъкло в пакета е най добрият вариант, а на бедстващите ще помогне засенчване.
Тенти, външни, вътрешни щори, завеси, пердета и пр.

Някой коментира слезд мен, като посочи с и без запердване, еднакви температури.
Ми те, завесите или квото и да е там, не охлаждат бе, Филине!
С тези, модерни къщи, топлото си е топло. Трябва им модерна изолация, модерно охлаждане, модерно обезвлажняване, вентилация......дрън-дрънннн.

Детството ми мина в стара каменна къща, каратаван, два реда рогозки на покрива, кал със слама и турски керемиди.
Дебелите завеси бяха там, а температурата убийствено комфортна, без гореизброените.
Зимата топло, лятото хладно.

пп. Иля, принципно си прав, но тук няма да работи.
Ами има пакети с външно слънце защитно и вътрешно К. Но те и пари струват. Друго си е с трици маймуни да лови.
Grozdev - специалист
Никви щори и стъкла пък били и тройни пакети , фолиа и тем подобни няма да помогнат.
Ще е минимален ефект,,
ДО КАТО не се разкара всяка вата, ( стиропор или квато и да е топло изолация...!)
ОТ ВЪТРЕШНАТА страна на
Помещенията.?!
Иначе =. КЛИМАТИЦИ.
Всяка стая по 1 бр
И.. Енергоно ви става
СЪДРУЖНИК....!
:yawinkle:
Айде де, кви голями букви само!!!
Донякъде се съгласявам с тях, но вече е свирено.
Решавал съм други проблеми, свързани с голЯмите букви, с външна топлоизолация. Професионално, срещу заплащане и гаранция за решаване на проблема.

Имам 3 климатика, в къща с 4 стаи и коридори 16м2. Така се случи с коридорите.
През лятото работи само 1 климатик и с Енергото сме в добри отношения, без да се сношаваме неправилно.
Отношенията се поддържат на такова ниво и през зимата, когато нещата са по сериозни, Гроздев.
Готов съм да приложа логове с температури и консумация, по дни, седмици, месеци, за последните две години, както и фактурите, които пази ДеСиКак си- сиреч, за година. Достатъчно, предполагам.

Иля, такос е то.
Grozdev - специалист
[quote="Трифон П.Трифонов" post_id=1138916 time=1690222400 user_id=

Имам 3 климатика, в къща с 4 стаи и коридори 16м2. Така се случи с коридорите.
През лятото работи само 1 климатик и с Енергото сме в добри отношения, без да се сношаваме неправилно.
Отношенията се поддържат на такова ниво и през зимата, когато нещата са по сериозни, Гроздев.
Готов съм да приложа логове с температури и консумация, по дни, седмици, месеци, за последните две години, както и фактурите, които пази ДеСиКак си- сиреч, за година. Достатъчно, предполагам.

Иля, такос е то.
[/quote]

ОК ,
АЗ климатик имам 1
По принуда.
Даже в момента бичи у мансардата, а Аз стоя на двора да стане 24 ч да захладреие,,
Се кача и го изгасва. .
Че нещо на него се приебааау
Няколко пъти. Вече..
На село в къщата нямам,
И се командировам скоро,
nelina_london - специалист
Интересно как се изчисли ,че едни 200лв. на лято за охлаждане с климатик , да ги сложим ,ще се избият в този живот при външна изолация +премахване на вътрешната за скромната сума около 20 хил.лв .
Отделно ,че и с 50 см.външна изолация ,пече ли през прозорците ,вътре ще е некомфортно топло .
От друга страна ,ако в момента се действа само в посока засенчване ,без да се ползва охлаждане ,отново няма да е комфортно .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13

Тема "Охлаждане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: