Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Дали е фурна, тостер, блендер, крушка, лед прожектор - все същото. Едва ли проблема е във фурната.
kozl - майстор
Аз пък предполагам, че въпросното нещо е ДТЗ комбинирано с АП за самостоянелен кръг за фурна и котлони.
И мноо вероятно нулата и защитния проводник са окъсени щом от фазата на този кръг през консуматор (крушка, ) към окъсените нула и защ.проводник и ДТЗ-то изключва.
Също и като се включи консуматор през фазата за фурната и нула от друг кръг и ДТЗ-то пак ще изключи даже заедно и с ДТЗ-то на другия кръг, ако има такова.
miliad - майстор
А звучи ли като дюбел забит в кабела?
zz_stefanov - майстор
Звучи и , че се чешем клавиатурите по нещо, което не е проверено от човек който разбира.
Не е изключено да са нацелили кабел при монтажа на кухнята, но пък си мисля, че щеше да падне предпазител в момента, в който това стане, или пък в последствие дори и без консуматор.

Аз хубаво ще извикам човек, който разбира, но ми се струва, че без достъп до кабела в стената и снадката, ще е малко половинчата работа и задачата пак ще остане без решение (но пък с много вероятности). А такъв достъп дори с пробиване на гърба няма, защото се пада зад един много тесен шкаф, през който няма шанс да се работи.
moimoimoi - майстор
намираш някой който разбира, и проверявате:
1- кое точно е нула и кое е земно.
2- има ли връзка между земно и нула,най добре с мегер при изключено дтз
3- нулата и фазата минават ли през дтз-защитата
4-проверявате дали са правилно свързани кабелите в дтз-защитата-т.е. захранването от едната страна, а токовия кръг от другата страна на дтз-защитата , защото ако са кръстосани за по лесно, ще изключва дтз-то всеки път при опит за включване на консуматор

за всичко това не е нужно да има достъп до удължения кабел зад шкафовете.
Благодаря на всички за идеите и съветите. Ще търся някой, който разбира да го погледне.
gogo7777 - майстор
вт юли 25, 2023 9:06 ampablo2 написа:
Благодаря на всички за идеите и съветите. Ще търся някой, който разбира да го погледне.
Объркаха те яко, нали?
yanko78 - специалист
Според мен, кръга на фурната, няма нищо общо с контакти. Той си е отделен кабел 4кв. който си е само за фурната. Проблема с контактите, може да е от ударен кабел при монтажа (никой не е застрахован), както и още преди монтажа на кухнята, да си го е имало.
Ако кухнята има горен ред, близко до тавана и е хванат с дюбели, може, там да е докоснат кабел/и със захващащия винт. Горен ред, може лесно да се размонтира и да се разрови мазилката, около дупките за монтаж. Кабелите вървят на ококоло 25-30 см под тавана, по стените. Може и вертикален кабел да е чукнат, който върви от контактите, на горе, към въпросното трасе. Човек който разбира, може да прозвъни кабелите и да открие къде е проблема.
gogo7777 - майстор
Тая "лустер клема" да не са Wago клеми..... :)
Мебелистите може да са свързали нула и земя заедно.....от незнание или в бързината..... :drinkers:

Тема "Странен ел. проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: