• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
Ивампв, с твоята идея за серпентина в кладенеца може да охладиш една кучешка колиба.

Аз се охлаждам със сондажна вода, но я изпомпвам и през един огромен топлообменникс над 6,5м2 топлообменна площ я подавам към конвектори.

Със затоплената вода поливам градината.
ivanovbg - майстор
ср юли 26, 2023 9:07 amшоп написа:
Ивампв, с твоята идея за серпентина в кладенеца може да охладиш една кучешка колиба.

Аз се охлаждам със сондажна вода, но я изпомпвам и през един огромен топлообменникс над 6,5м2 топлообменна площ я подавам към конвектори.

Със затоплената вода поливам градината.
Всичко е въпрос на температура и дебит. При мен сондажа ми е 42 метра и температурата на водата е 12,8 градуса. Не изпомпвам нищо, а само въртя една вода в тръба до дъното. Пролет отоплява парника. Не че прави някакви жеги, но поддържа около 5 градуса. Охлаждане не ми трябва. Достатъчно ми е хладно.

Да помпам вода от тази дълбочиня няма да ми се рентира щот 500 вата помпа ще харчи повече от климатик.
Grozdev - специалист
ср юли 26, 2023 7:51 amТрифон П.Трифонов написа:
ср юли 26, 2023 2:01 amGrozdev написа:
...

:yawinkle:
:
Преди 12 години окачих майсторията и пенсионирах бъркалката. Тогава спрях да работя професионално топлоизолация. Най вече на въже.
По тоя повод АЗ също ги пенсионирах през далечната 2008г.(15 г.!)
Останаха само малко въжета и
Инвентар, за който има и други полезни приложения.
Сега по често работим с глина, слама, тръстика, вар дърво,
и такива Обикновени работи.
ср юли 26, 2023 11:40 amGrozdev написа:

По тоя повод АЗ също ги пенсионирах през далечната 2008г.(15 г.!)
Останаха само малко въжета и
Инвентар, за който има и други полезни приложения.
Сега по често работим с глина, слама, тръстика, вар дърво,
и такива Обикновени работи.
Може. Може да си работил, но не личи да знаеш.
viewtopic.php?f=47&t=70281&start=30#p1138913
Вече опровергах твърдението за енергото, а ако махне вътрешната ТИ, ще влоши още повече положението.
Споменатата от теб "термомаса" ще ги опече съвсем, а ако се ползва климатик, то сметките ще са по високи.
Grozdev - специалист
ПаС съм,, ще Замълча..
По въпроса.!
А относно климатик,, такова животно в къщата ми няма
И няма да има никога.
.....
Мое лично виждане..

Между в впрочем, човека с проблема чиято е темата
Има достатъчно време да
Реализира възможните варианти със съветите ( стъкла, фолиа щори и т нт.). За да сподели Ефектите после. Че няма да кърти вътре вече направеното Е ясно!
"оня дето викал за сапуна
= :пениш се НЕ пениш че те ручам!
Паре съм дал..." :)
Според мен нещата ще се оправят,, ама към ноември и декември .
:roll:
addicted - специалист
Зимата нещата се оправят. Че няма да къртя всичко е ясно. Беше най-бързо и лесно, скриха всичката нова инсталация отзад, всички тръби, абе не съжалявам. Ще купувам и за спалнята климатици, просто трябва даа събера лев, че да са по подходящи за спалня. Пък така ще постигна и "диверсификация". Кеф ми зимата да напаля парното, кеф ми да си пусна климатика.
Ще се напъвам и за външни ролетни щори, ще се напъвам и за външна изолация.
Имам за сравнение къщата на тъщата, никаква изолация, термомаса колкото искаш, ми пак не се живее в жегите.
Къщата на родителите ми е друга бира, пак никаква изолация, и приятен хлад цяло лято. Ама слънце почти не я вижда след 11. Зимата разхода на дърва им е три пъти по голям от моя.
BLUEPUPIL - майстор
Днес цял ден в жегата се занимавам с едни за
€ъза вързани арматуристи. Преди малко се
прибрах в офиса на климатик.
Хладно ама ВЛАЖНО!!!!!!!!!!!
:lol:

Понеже съм работил с почти всички основни
стр. кодове и стандарти, да Ви питам, какъв е
този цирк, при който новопостроена къща се
нуждае от климатик за охлаждане при
температура на въздуха на сянка до 30°.
:shock:
вт юли 25, 2023 6:48 pmnelina_london написа:
вт юли 25, 2023 5:27 pmn_a написа:
вт юли 25, 2023 5:09 pmBLUEPUPIL написа:
...няма достатъчно пари за пенсии.
Блу ,ясно е че цената на тока не е икономически изгодна за страната ,но има много фактори ,включително и политически .Изказването ти прилича на задача по математика с условие : "Докажи ,че А=Я "

Супер ми е любопитно, според теб, откъде идват парите за пенсии
Недей пита ,че като икономист ще трябва да се червя , че сама не съм стигнала до следните генерални изводи :

1.Трифон плаща 50 лв.ток с климатик и е виновен ,че няма пари за пенсии .
2.Аз също имам климатик и нищо, че отговарям на точката за супер енергоефективност ,съм виновна ,все пак харча евтин ток за охлаждане .
3.Родителите ми ,пенсионери на минимална пенсия ,имат 100лв ток без климатик .И те са виновни ,щом харчат двойно на хората с климатик и ощетяват държавната хазна .Ще ми поливат зеленчуци с помпа ,ще отглеждат бройлери на кварцова лампа ,ще ползват неикономични уреди , ама я ....Ей затова са им ниски пенсиите ,ограничения трябват .

Има редица икономически мерки ,които бяха предприети преди години и те не са в услуга на социалното преразпределение на средствата,че да се захващаме сега за загубите ,които търпи държавата от евтиния ток ,източван от климатиците .Няма икономически инструменти ,които да изградят справедливо разделение ,което да послужи за различна ценова ставка на единица ел.енергия според социалния статус ,така че да няма ощетени .
:arrow: nelina_london, не биваше да подхващаш темата и то с
тази конкретна теза. Сега съм принуден да се включа и да
„изясня“ мъглявините и да „намаля“ наивитета.
:wink:
nelina_london - специалист
Blue,няма нужда да ми разясняваш ,остави ме да съм наивна .Моя теория не съм изложила .Това че ощетяваме държавната хазна с нашите климатици и спомагаме за липсата на средства за пенсии е твоя теория,не моя .
А,различните ценови ставки за ел.енергията на отделните битови потребители ,спрямо това за което я употребяват и количеството, което употребяват ,не могат да се въведат и да дадат резултат ,заради комбинативния ум на българина .Достатъчно съм била в UK и знам там с какви механизми се е насърчаване по-малката консумация .Тук няма да стане .

И да кажа ,че не навсякъде в БГ е 30° на сянка. При мен въздухът ,който влиза в рекуператора от север е 40,5° днес .Всички знаем какво трябва да направим ,за да ни е енергоефективен новият модерен дом и го правим .Тези , с вече построените къщи нямат нужда от нравствени речи .
Grozdev - специалист
ср юли 26, 2023 6:24 pmnelina_london написа:
Blue,

И да кажа ,че не навсякъде в БГ е 30° на сянка. При мен въздухът ,който влиза в
рекуператора от север е 40,5° .Тези , с вече построените къщи нямат нужда от нравствени речи .
Аааа, за НАДЕНИЦАТА ЛИ.. ...!

РЕКУПЕРАТОРА...!
Колко от вече построените къщи
Имат такова "животно"?
И що не съветвате питащия да си сложи 1 такова?
Щот човека за климатици не знае от къде ги Намери (кинтити),,,
А за него, ще мисли още 1 година. :)
:
LazarGanev - "Велик майстор"
ср юли 26, 2023 7:42 pmGrozdev написа:
И що не съветвате питащия да си сложи 1 такова?
Що ли? Ми щот без климатик, файда от рекуператор - никаква :cool:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Охлаждане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: