Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
шоп - майстор
ср юли 26, 2023 6:23 pmkr1100 написа:
Волско сърценце преди и след дисекция
Браво!!!
Уникално е. Само да попитам волско сърце и биволско сърце едни и същи сортове ли са?

Защото тук по шопско на този домат му викаме биволско. Баба ми за салата само такива отглеждаше, но за съжаление изгубих семето.

Ако отбираш семе бих поискал няколко семки най нахално:-))))))))))
kr1100 - майстор
ср юли 26, 2023 7:35 pmшоп написа:
..Не са еднакви волско и биволско.
На Волското сърце семената са Сръбски. Не става за отделяне на семена - хибрид е.
Но не са всички тази година такива големи. Има растения пак вплско доматите на които са 2 пъти по-малко има и още по-дребни. Сети са в редица едно до друго и еднакво поливане, есента еднаков обработвано и торене с фрезата. Миналата година не беше така. Дали жегите , дали дъждовете и студа през май и юни :? :? :? И вътре и вън е така, освен от семената да е :?
Като стана реч за хибриди, да попитам- какво би се получило ако събера семе и засея? Ясно, че ще се роди нещо, но резултатът какъв ще е?

За да не си помисли някой, че се правя на интересен, веднага споделям.
Имам се саморасло чери. Вече е с узрели плодове на първите китки.
Чери съм сял 2020 или 21ва. Миналата със сигурност пропуснах.
Сорта е червен, средно голям към едър, китките са като на домат, който се продава на "клонка". Средно по 6-7 до 9-10 доматчета понякога.
Не съм и много сигурен, но си мисля да е хибрид черито, та затова питам.
preslav - майстор
ср юли 26, 2023 10:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Като стана реч за хибриди, да попитам- какво би се получило ако събера семе и засея? Ясно, че ще се роди нещо, но резултатът какъв ще е?

За да не си помисли някой, че се правя на интересен, веднага споделям.
Имам се саморасло чери. Вече е с узрели плодове на първите китки.
Чери съм сял 2020 или 21ва. Миналата със сигурност пропуснах.
Сорта е червен, средно голям към едър, китките са като на домат, който се продава на "клонка". Средно по 6-7 до 9-10 доматчета понякога.
Не съм и много сигурен, но си мисля да е хибрид черито, та затова питам.
Казват, че черито най-често се ползва за основа на хибридите и ако отделиш семки от хибрид е най-вероятно да си имаш чери.
Доматите от твоите семки са полудели, но още не сме им видели вкуса заради късното изнасяне. Доматите от купешките семки са както казва и Крас - един нормален, 2 съседни като недоносчета, после пак нещо що годе добре, като цяло са слаба ракия.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като стана реч за хибриди, да попитам- какво би се получило ако събера семе и засея? ...
Ще получиш или негърчета или китайчета, но не и генийчетата от които си тръгнал. Сори за полит-некоректния пример
hidrazin - майстор
Хибрида не е ГМО а семена получени чрез кръстосано опрашване на два или повече сорта.
Проблема е че ако се вземат семена от хибрид и се засеят се получава разпадане на белезите.
Демек ще се получи нещо близко до някой от изходните сортове на хибрида.
Та въпросното саморасло чери (или каквото и да е там) не от семе 2020-21-ва а семе паднало от миналогодишен хибрид.
По принцип от такива семена взети от хибрид все излиза нещо, но какво точно ще излезе...
Със сигурност обаче няма да е като оригинала.
:partyman:
P.S. Аз лично имам неприятен спомен от преди много години.
Бабата взела разсад от комшийка, която пък го била отделила от купени, много едри домати (дали са били хибрид или ГМО няма как да знам).
Надминаха останалите по растеж, стъблата станаха станаха здрави и твърди като на бъз...
Но вързаха по няколко домата чак на върха, на над 80 санта височина и това дето върза беше дребно, криво и сгънато...
чет юли 27, 2023 8:54 amn_a написа:
Като стана реч за хибриди, да попитам- какво би се получило ако събера семе и засея? ...
Ще получиш или негърчета или китайчета, но не и генийчетата от които си тръгнал. Сори за полит-некоректния пример
Да не ти пука! На мен ми пука, ама на черупката, щото съм от инкубатора (шмиц).
Пуснах запитването си, точно защото съм запознат с какво сочи науката за хромозоми гени и пр., макар и съвсем повърностно.
За сега обаче, тоя саморасляк, пръква черита, досущ както от купеното семе.
Днес се отдавам на тази огнена красавица, като се надявам на задължителната и правилно дозирана какина ревност, проявена в типичният за нея стил.

Днес поливах и аз. Щети няма.
https://photos.app.goo.gl/M6CZ8RevpetUtRiv5

Хидра, ще се повторя за науката и както казах, казах каквото и ти, но съвсем като "сбит преразказ", понеже не смятам Форумът за място на което да си меря научният капацитет и ораторски качества. Нека ме наричан селянин, ако щат!
И, Хидра, не е семе, паднало от миналогодишен хибрид.
Зная кога какво съм сял и мога да позная растението, което в годините е присъствало в градината ми. Това е чери, а чери съм сял последно 21ва. Дали от този сорт, не мога да твърдя, затова допускам последната година с чери.

Прикачен файл

DSC_1298.jpg

Прикачен файл

DSC_1297.jpg
чет юли 27, 2023 11:33 amchapara написа:
Много бурлян ве мой😁😄
Марш в банята, да измиеш тази мръсна уста!
Не се срамувам от бурляна и не съм го качил щото да ми намира някой кусур.
То може ли да съм се в градината и сичката да ми'й наред?!
За риба, по палатки, планини, пещери и кучки, кой ве мооой?!
Ако твойта е наред, да знам ко ти куца, А? Хахаааааа!!!
chapara - майстор
Куца ми на дедовия, ве мой😁😁😁😁

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: