Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
нед авг 06, 2023 1:54 pmstoyansbg написа:
...
Относно намаляващото сечение на кабелите в един токов кръг обаче логиката все още ми убягва.
...
Представи си- тръгваш от София за Слънчака, но не пеша! Няма магистрала, а "първокласен" път, каквито са всички влизания, да речем при Ихтиман, Пазарджик, Пловдив и тн.
Лято е, не само ти искаш да боднеш нещо на морето, а някъде към Стара загора пътят "отеснява", трафикът се забавя и....
По адекватен пример да дам с Вик. Всички отклонения за захранване на партида са да речем 3/4.
Какво би се случило ако и "главният" тръбопровод е 3/4?
Няма вода за всички, главният не може да пренесе толкова вода.
При една електро инсталация би се вдигнал токът, понеже напрежението условно е константа. Почват да гърмят "главни" трасета......абе всичко по веригата.
Правилно разсъждаваш за онзи предпазител от 16А, че ще изключи, но неправилно поставяш такъв. В подобен случай, по проект се поставя 25А. Инак инсталацията е защитена, но не ни помага да си свършим работата. При аварийна ситуация, 25 ще изключи, не се притеснявай!
stoyansbg - специалист
нед авг 06, 2023 2:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед авг 06, 2023 1:54 pmstoyansbg написа:
...
Относно намаляващото сечение на кабелите в един токов кръг обаче логиката все още ми убягва.
...
Представи си- тръгваш от София за Слънчака, но не пеша! Няма магистрала, а "първокласен" път, каквито са всички влизания, да речем при Ихтиман, Пазарджик, Пловдив и тн.
Лято е, не само ти искаш да боднеш нещо на морето, а някъде към Стара загора пътят "отеснява", трафикът се забавя и....
По адекватен пример да дам с Вик. Всички отклонения за захранване на партида са да речем 3/4.
Какво би се случило ако и "главният" тръбопровод е 3/4?
Няма вода за всички, главният не може да пренесе толкова вода.
При една електро инсталация би се вдигнал токът, понеже напрежението условно е константа. Почват да гърмят "главни" трасета......абе всичко по веригата.
Правилно разсъждаваш за онзи предпазител от 16А, че ще изключи, но неправилно поставяш такъв. В подобен случай, по проект се поставя 25А. Инак инсталацията е защитена, но не ни помага да си свършим работата. При аварийна ситуация, 25 ще изключи, не се притеснявай!
Разбирам сравнението с пътя и водопровода, но не мисля, че са приложими в случая.

Замяната на предпазителя с 25А при кабели 4 квадрата от ел табло до РК и 2.5 квадрата от РК до контакти ми се струва опасна. Тя предполага, че в един контакт е възможно да се включи консуматор с ампераж близък до 25А без това да предизвика изключване на предпазителя. Това няма ли да доведе до прегряване на 2.5 квадрата кабела, който е от РК до контакта и евентуално пожар?
нед авг 06, 2023 5:03 pmstoyansbg написа:

Разбирам сравнението с пътя и водопровода, но не мисля, че са приложими в случая.

Замяната на предпазителя с 25А при кабели 4 квадрата от ел табло до РК и 2.5 квадрата от РК до контакти ми се струва опасна. Тя предполага, че в един контакт е възможно да се включи консуматор с ампераж близък до 25А без това да предизвика изключване на предпазителя. Това няма ли да доведе до прегряване на 2.5 квадрата кабела, който е от РК до контакта и евентуално пожар?
Сега остава да помислиш за битов консуматор с подобна консумация от 25А.
Това са 5750W!!! Естествено, при стандартните 230V.
После остава, след като си толкова мнителен и предпазлив, да правиш каквото си искаш.
Това е цензурираната версия.
stoyansbg - специалист
нед авг 06, 2023 5:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед авг 06, 2023 5:03 pmstoyansbg написа:

Това са 5750W!!! Естествено, при стандартните 230V.
После остава, след като си толкова мнителен и предпазлив, да правиш каквото си искаш.
Извинявай Трифоне. Последното нещо, което искам е да дразня теб или някой друг.

Как да не съм предпазлив? Ето една снимка от (друг) реален и одобрен ел. проект, който по мои сведения си е изработен от проектанта. Не съм говорил с него, защото до строеж така и не се стигна.

Изображение

Редно ли е да се изпълни токовия кръг за ел. печка така като е зададен?
Ок. Предполагам четеш другата тема.
viewtopic.php?f=11&t=70349
Надявам се да отсееш адекватно!
Освен калкулаторите, последните две мнения, към момента, са интересни за теб, предполагам.
mironcho - специалист
Може да се изпълни така, защо не? Обаче не е добре, или кабела трябва да стане 4мм2 или автомата 20А иначе може и да замирише на пластмаса и да създаде работа на Трифон и компания.

Говорим за къси линии в обема на апартамент/къща, когато кабела стигне 30м и нагоре се появяват условности.
За намаляващото сечение - наследено от миналото, когато са ползвани отоплителни печки с мощност много над 3кW или няколко на един токов кръг или пък когато жицата се взема от склада на фабриката в която съответния майстор работи, а не от магазина и когато се пропуска елементарна сметка за която умника даже и не му идва наум да направи и да му покаже, че загубата на напрежение в линия 10-15м е нищожна и не си струва да си усложняваш живота (или този на монтажника) с дебели "жици".

По правило при всяка смяна на сечение трябва да има защитен апарат ! Не знам кой умник би напълнил разклонителните си кутии с прекъсвачи :-D, а ако сложи автомат в таблото, който пази най-малкото сечение по линията за какъв чеп да слага по-голямо сечение в началото :? :? :?
Всъщност това е масова практика на монтажници без електротехническа подготовка или с двойки от СПТУ-то.

Ако искаш да си намериш проектанта звъниш в местния офис на Камарата им и искаш телефон. Нямат право да откажат.
stoyansbg - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Ок. Предполагам четеш другата тема.
viewtopic.php?f=11&t=70349
Надявам се да отсееш адекватно!
Освен калкулаторите, последните две мнения, към момента, са интересни за теб, предполагам.
Тази не бях я видял. Благодаря за линка! Ще я прочета. Бях се зачел вчера в тази viewtopic.php?f=11&t=7505 и тази viewtopic.php?f=11&t=44207, но те са огромни.
mironcho написа:
Може да се изпълни така, защо не? Обаче не е добре, или кабела трябва да стане 4мм2 или автомата 20А...
...а ако сложи автомат в таблото, който пази най-малкото сечение по линията за какъв чеп да слага по-голямо сечение в началото...
Благодаря Мирончо. Точно така разсъждавам и аз.
mika - специалист
Да речем, че магистралния кабел е 25 квадрата а спусъците към контактите са по 2.5 квадрата. Аз бих защитил такава верига с АП 16А.
gogo7777 - майстор
нед авг 06, 2023 5:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
.....
Като слезнеш от влака София-Варна и извадиш битовия консуматор 16А ще се убедиш, че 25А контакт ще ти малее.....там ДТЗ имат само омъжените :-D

Тема "Нова инсталация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: