• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gandonov - специалист
Здравейте,

след 2-3 месеца започвам довършителните работи в нова къща. Искам да сложа нескъпа, но прилична Охранителна система. Силно препоръчително е тя да може да се свърже към компютър (чрез Ethernet или RS232), за да мога да следя кога и какво се е случвало.

Порових се из мрежата и видях, че системата трябва да поддържа BACnet протокол - http://en.wikipedia.org/wiki/BACnet.

Ще се радвам, ако споделите личен опит при използването на такива системи. Особености, предимства, недостатъци ... Ще съм ви благодарен, ако ме насочите и към конкретни модели.

Поздрави.
Justy - майстор
Изискванията към охранителните системи са много. Виж това http://constructor.bg/shop/default.php? ... 5cbd877e51
Инсталирал съм го и е ОК. С малка консумация - в случай на отпадане на напрежението през UPS работи дълго време. Има и други варианти - разгледай :)
gandonov - специалист
@Justy: Не можах да се ориентирам в сайта. Не разбрах кои точно модули имаш предвид.

@lz1wvm: Разгледах сайта на "Сектрон". Мисля, че модулите, които биха ми свършили работа са:
- Honeywell Galaxy Ethernet модул E080-2 - "Осигурява алармена сигнализация и отдалечена поддръжка за контролните панели Galaxy чрез 10 Base T Ethernet LAN/WAN TCP/IP протокол."
или
- Paradox PRT3 Integration Module - "USB port for PC connections; 2048 event buffer"

Малко уточнения от моя страна:
- Не смятам да управлявам охр. система от компютъра.
- Просто искам да имам еднопосочно предаване на данни от централата към компютър. т.е. Да наблюдавам текущия статус на централата и да записвам събитията от буфера (events buffer).
- Компютърът ще е с Linux операционна система, ако това въобще има значение.

Интересувам се, дали някой от вас е свързвал охр. централа към компютър, независимо дали през RS232, LAN или USB и какви са наблюденията ви от настройването и ескплоатацията.

Благодаря предварително.
nivanov - специалист
Преди всичко, ако ще я връзваш със СОТ, виж съответните сотаджии с какво работят, обикновено държат централите да са техни, а всяка си има различни протоколи за комуникация ...
Ако няма да слагаш сот вече е друга тема, там вариантите са много
gandonov - специалист
Ами смятам да използвам услугите на СОД. Единствената възможност в това село (близо до София) е 3S СОТ. Говорих с тях. Нямат изискване към охр. система.
Освен охрана, предлагат и самото оборудване. В четвъртък (29.януари) ще обсъждаме особеностите на място.

Между другото, някой има ли опит с подобни безжични системи - http://www.bulcraft.com/homeauto/index.php?MI=39 ?
nivanov - специалист
Един генератор на шум и системата е извън строя ... Голям любител съм на безжичните устройства, но много лесно се прекъсва комуникацията. За отговорни системи, които разчитат на това за да те пазят, не бих разчитал на безжични устройства
gandonov - специалист
nivanov написа:
Един генератор на шум и системата е извън строя ...
Принципно си прав, но един генератор на шум на 900MHz и СОТ-аджиите също няма да получат сигнал от охранителната система.
Мисля, че в такъв случай (загуба на комуникация с даден датчик - независимо дали е свързан с жица или е безжичен) системата би трябвало да смята все едно датчикът се е задействал.

Така поне си мисля, че трябва да работят нещата.
хмммм
аз бих ти препоръчал Aritech
центаралата има възможност за програмиране и следене на статуса през комп със съответния софтуер де.
може да се интегрира със видеонаблюдение и пожароизвестяване.
gandonov - специалист
Малко развитие по темата:
- вече имам оферта (централа Paradox /без да е уточнен модела/, + 2-ра клавиатура, 10 бр. магнитно-контактни детектори, 7бр. пасивени инф.червени детектори, сирена, трансформатор, батерия, кабел и монтаж - Цена:650евра + радиопредавател - 100евра).

Обаче, въобще не им хареса идеята за връзване към компютър. Нищо, че е само за мониторинг и предаването на данни ще е еднопосочно (от централата към компютъра).
Човекът едва ли не за първи път чуваше подобна идея или поне така се правеше. - " - абе, ... принципно ставало, ама никога не го били правили ... и т.н."

Това е засега. Продължавам да чета документацията на централите и издирвам допълнителна информация в интернет.

@ZealoT: Благодаря за насоката. Ще ги разгледам тези Aritech.
  • 1
  • 2

Тема "Интелигентна охранителна с-ма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: