Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Grozdev - специалист
вт авг 08, 2023 9:43 amrexxar_tm написа:
Имаш право, но за да не е така трябват пари... доста...

А и за това търса съвети и мнения по какъв начин да го направя :)
Да добавя нещо и Аз..
На пръв поглед на такива къщи
Повечето хоро ще ти кажат
САБАРЯЙ , и после
Бетон, желязо, тухли, и т нт.
НО,, фактът че тази (вече много сложна дървена конструкция)
Стояща върху каменни основи, най вероятно зидан с кал,,,
Която най вероятно е на 100 години още е цяла е факт...!
В твоето положение беше
1 младо семейство избягали от пандемията в Испания и със
Абсолютно същата къща и плевня в Троянско.
Миналата година им съдействах
По реставрирането.
Сега си живеят там
И то нищо не са събаряли.!
(Е образно казано
Нов покрив имат но на долу всичко си е както е било.)
С малко насоки и от други
С които се познаваме
Като (Арх. Георги Георгиев
Или Варвара Вълчанова..)
Къщата им стана " нова.."
И то по същите стари техники от тогава. :)
Труда е много, разходите също.
Но резултата е ....
Трябва се види.
Мога да дам координати и на собствениците дори да си говориш с тях. как, какво, и колко,, и т нт.
АЗ мога да кача снимки само
Преди и
След.
MamaMy - майстор
Човека пита какво може да се направи без пари годно за обитаване, а не как да налее един камион от тях и да получи възстановена етнографска къща. Тази мода с възстановените къщи на важи за всички къщи. В много от тях дори и когато са били току що построени не е било възможно съвременно обитаване. В много от тях приземния етаж е бил обор. Идеята е била животните в него да отопляват стаите отгоре. Ако желаете да живеете и миришете на обор става, но ако нямате животни, горе няма стопляне. Казвам го от първо лице. Прекарах две нощи в такава плетарка на втория етаж в с. Лопян. Там издържат само хора взели преди лягане към литър приспивателно :drinkers: . Аз като не пия умрях от студ завит с всички налични китеници. Животни нямат от години, но на връщане във влака ме гледаха и душеха доста странно. Доста въпросителни витаят и относно наличието на WC. Зимната поддръжка на температура над 0, особено при нередовно обитаване ще бъде голям въпрос. Външния нужник ако ви устройва е друго. Остава въпроса дали си заслужава да налееш пари като за чисто нова къща, а да живееш в обор и то само от някакво чувство като носталгия по нещо което си гледал само по телевизията.
Grozdev - специалист
съб авг 12, 2023 12:30 amMamaMy написа:
Човека пита какво може да се направи без пари годно за обитаване,

Остава въпроса дали си заслужава да налееш пари като за чисто нова къща,
Без ПАРИ ставаше само по времето на СОЦ а!
Сега мама на тате не дава без.
:)
Това че си преспал в някаква уж реновирана. ПЛевня,, не означава че всички останали са така.
Казвам че хората хвърлиха ОГРОМЕН труд ( включваха се във почти всяка дейност)
И не малко средства, за да имат
Нормалните удобства.
При положение че голяма част от материалите са (почти без пари!!) останалите и то много неща до обитаване си струват
Парите.! Било За нова или за ста ра къща.
А дали си струва да НАЛЕЕШ"
пари и труд,,
Предложих да питат тези които живеят там., от първо лице.
Хората са много" гот" и гостоприемни.
Ще споделят всичките си премеждия и усилия, време пари и т н. т
Освен координати и снимки
Друго не мога да споделя.
:yawinkle:
MamaMy - майстор
съб авг 12, 2023 9:38 amGrozdev написа:
съб авг 12, 2023 12:30 amMamaMy написа:
Човека пита какво може да се направи без пари годно за обитаване,

Остава въпроса дали си заслужава да налееш пари като за чисто нова къща,
Без ПАРИ ставаше само по времето на СОЦ а!
Сега мама на тате не дава без.
:)
Това че си преспал в някаква уж реновирана. ПЛевня,, не означава че всички останали са така...
Ами то неговото е точно такова. Плевня която никога не е била истинска къща. Още по-лошо няма и да бъде. Аз имам 300м2 хамбар който в пъти е по-пригоден да стане къща. Е, няма вид на възрожденска такава, но поне е зидан с тухли и гредореда му е уплътнен. :cool:
Christo - майстор
Понеже съм от Троян, много искам да видя това чудо на техниката. Някакви координати? Имам близки хора, които нямат проблеми с парите. И тях са ги нахапали мухите на тема еко, ретро, био и т. н. Не са питали в "Направи сам". Наляха луди пари в подобно нещо.(Не ми се обръща езикът да кажа къща). И те са много доволни... За тези пари (ако ги имах), щях да лейна перфектна къщичка около 250 квадрата на два етажа с всички удобства и безкомпромисна якост, не да треперя кога ще ми се стоварят тиклите(каменни плочи на български) на главата. Безплатен съвет: Не се занимавайте със скъпо струващи глупости, ако нямате достатъчно пари!
Grozdev - специалист
Привет на Троянчани... :)
Хубав край, хубави хора.
АЗ не съм от там, но обикаляйки околностите (селата на около)
Ми направи впечатление
Архитектурата на къщите,, която много умело е вплетена от
Три епохи...!
Възрожденска, СОЦ и сегашната
Модернистична..
Докато караш и се за гледаш
По някоя Стара къща (обновена)
С каменните основи и покрив
До нея нещо започнато на тухли четворки и Бетон (поразпадйщи се от соца ) и до тях
Нова с битумни " керемиди "
Сайдинг пластмаса и
Мазилка в портокалов оттенък.!
Тва от бели Осъм на където и да хванеш.
А по този край имате много все още от този тип къщи, къде се притесняваш че ще ти паднат на главата тиклите. И сякаш повечето са за рязани отдавна. Поне от началото на (криворазбраната) "Демокрация!"
Но още не са паднали!
Даже покривите на някой са срутени от поне 30 Г., стените още се крепят по чудо.

Това за което споменах по горе е във с. Г. Терзийско.
АКо те интересува, ще го намериш
Щом си от Троян.
Аз, (който съм на 250км от там) успях за 30мин да намеря домашна сливова в региона,
Значи е лесно.... :)

П п
Не разбирам само,,
Защо някой който иска да си строи нова къща от каквото и да е "якастно" здраво,,,
Не си вземе празен парцел или нещо съборено, ами си купува къща която трябва да събаря тепърва. Че и се чуди къде да изхвърли огромното кол. Стр. Отпадък от нея!?
Ако се намира нейде в колективния запад, това мероприятие ще му струва
1/3 от стойноста на следващото.
мисля.!
nikolson - майстор
съб авг 12, 2023 9:19 pmGrozdev написа:
4уек, 6то просто не пи6е6 на маймуниТца?
Grozdev - специалист
съб авг 12, 2023 9:34 pmnikolson написа:
съб авг 12, 2023 9:19 pmGrozdev написа:
4уек, 6то просто не пи6е6 на маймуниТца?
Щом искаш,,,,
И на такава ще ти пиша.
Специално на теб.
Ако си местен, значи съм се объркал малко..
Хубави хора,, и тук таме
Маймуняци.

Lutchezar - майстор
Забелязвам че във форума се пита предимно след като е купено нещо, или след като се е счупило, явно хората са вече прекалено самоуверени в своята компетентност.

Романтично погледнато, къщата е страхотна. Реално погледнато, такива къща не се купува с намерението да живееш в нея, поне нормален човек с нормално семейство и нормални доходи.
Едно време за да се вдигне такива къща се е събирала цялата рода или цялото село. Материалът е бил истински и на практика безплатен. Имало е майстори, които са надзиравали и командвали останалите. Кипял е дружен непрекъснат безплатен и качествен труд.
Сега обаче това няма как да се случи, освен ако авторът няма ужасно много рода с адски много свободно време и с достаръчно пари, за да може вместо отпуск да полага доброволен труд.
Сам човек не може да се справи. Двама също.
Това което виждам е че може би около 70% от материалите могат да влязат в повторна употреба. Търсят се конструктори които могат да смятат в конкретния случаи. Търсят се изпълнители, които могат да го изпълнят. Желанията на автора може да му струват 6 цифрено число в тежкия случай. Ако няма бригада от поне 10 човека, това може да се проточи към 10 години. Не бих казал че без ужасно много пари си заслужава начинанието. Ако ще се живее там, да не се пипа и да се внимава да не се разрушава още повече. Това е евтиния начин. Всяко преустройство ще е безумно скъпо и опасно, с непредвидими последствия, колкото повече се пипа, толкова повече нови проблеми ще излизат. Пожелавам разум, пари и здраве на автора, и да казва какво се случва.

Тема "Новата ми стара плетарка. Въпроси за възстановяване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: