• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 73
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
hidrazin, ако уреда е бил надлежно заземен(занулен), също не би трябвало да стане произшествие. Явно нещо не е било по правилата.
Не отричам използването на ДТЗ! Отбелязвам, че то не е абсолютното решение за безопасност. Ти в твоята къща нямаш ли токови кръгове без ДТЗ? И на никого не пускаш такива?

Даже не отварям дума, че се монтират "едни" ДТЗ-та, дето не трябва да се монтират.
hidrazin - майстор
вт авг 22, 2023 6:29 pmB0bi написа:
hidrazin, ако уреда е бил надлежно заземен(занулен), също не би трябвало да стане произшествие.
Я вземи да занулиш/заземиш такъв уред.

Прикачен файл:
elektricheski-barzovar-za-voda.jpg

Само като предположение:
Момчето е топлело вода на партера в къщата, възможно с такъв бързовар в метална кофа, тенекия от сирене, меден казан/бака...
В този (и не само този) случай наличието на ДТЗ щеше да го спаси. Независимо че "уредът" не е заземен.
При наличието на ДТЗ има два варианта:
1.Заземен корпус - ДТЗ-то ще изключи още преди да се стигне до токов удар.
2.Незаземен корпус - ДТЗ-то ще изключи чак след протичане на ток до 30mA през човешкото тяло и ще изключи бързо.
Втория вариант не е правилния но е животоспасяващ. Момчето щеше да усети едно неприятно "перване" но да остане живо.
Така че по-полека с ДТЗ-тата - за 100-тина кинта "икономия" ти изстиват краката...
ДТЗ-то не е абсолютно решение за безопасност но е абсолютно задължително за монтиране.
По закони и наредби при ново строителство и основен ремонт на старо строителство.
И не, поне от 10-тина години нямам спомен да съм "пускал" токови кръгове без проект.
А в проектите те задължително се залагат и при мен проекта се изпълнява.
:partyman:
P.S. Да, има ДТЗ-та които не трябва да се монтират в жилищни сгради. Аз ги избягвам и в промишлени.
И като бонус - ето ти една лично моя снимка на "котлон" който се продаваше на един битак.
Прикачен файл:
Котлон.jpg
B0bi - специалист
Все пак извърташ приказката. Аз не съм казал никъде, че ДТЗ е излишно! Попитах те за токови кръгове без такава, ти ми говориш за проекти. И аз трябва да разбирам, че по проект няма такъв (токов кръг без ДТЗ)?
Не каза за у вас?
С показания бързовар тъщата (на 80 години) си грее вода и днес. За мой пълен ужас - в поцинкована кофа.
Ще допълня, че имам спомен, като съвсем малък, че съм бъркал с пръст в такава кофа да видя дали се е стоплила водата. Друсна ме, но ... все пак днес пиша.
Да се земи принципно би могло самата кофа или подставката й. Ако е емайлирана е ... някаква опция ...
Как е пострадало момчето, е несериозно да се ... гадае. Това, че е топлело вода и че токът го е ликвидирал точно заради това, няма гаранция. Може да има още куп субективни неща.
hidrazin - майстор
вт авг 22, 2023 9:01 pmB0bi написа:
Аз не съм казал никъде, че ДТЗ е излишно!
Е тъй де ама само не разбрах - препоръчваш задължително да се слага ДТЗ или да си карат така, без ДТЗ ?
Попитах те за токови кръгове без такава, ти ми говориш за проекти. И аз трябва да разбирам, че по проект няма такъв (токов кръг без ДТЗ)?
Разбира се че по проектите има токови кръгове без ДТЗ-та и това отговаря на нормативните изисквания.
Но в НИКОЯ наредба/закон не се забранява поставянето на ДТЗ на тези кръгове.
Според прословутата Наредба 3 не е задължително поставянето на ДТЗ на кръгове за осветление и стационарни консуматори.
Можеш ли сам да си отговориш защо?
Между другото и из попитах нещо ама нещо ми се покри и не отговори - ЦЪЪЪК
Това, че е топлело вода и че токът го е ликвидирал точно заради това, няма гаранция. Може да има още куп субективни неща.
Например? Дай някакъв такъв "субективен" фактор.
И не, добре е да се гадае (при липса на повече факти) - това дава възможност за диспут в който биха се изяснили "подводни камъни" от които зависи човешки живот.
Така биха се отстранили недоразумения в знанията (получени от тъпия фейс) на днешните "майстори" по електротехника.
:partyman:
P.S. Прословутата Наредба 3 също си има пропуски и недоразумения.
Това не е основание да не се мисли/разсъждава и да не се четат допълнителни наредби/наставления/ръководства...
B0bi - специалист
Отговорил съм ти така:
"ако уреда е бил надлежно заземен(занулен), също не би трябвало да стане произшествие. Явно нещо не е било по правилата."
Препоръчвам използването на ДТЗ!
Да не се забравя все пак, че токът у вас не е станал безопасен!
Ако прекараш всичко през ДТЗ, е само въпрос на време да елиминираш някои кръгове поради немалък брой НЕаварийни изключвания и причинен дискомфорт. Сигурен съм, че си наясно за причините, поради които и проектантите не залагат ДТЗ в някои кръгове.
Субективни фактори ... внезапна смърт настъпва не само при токов удар. В много случаи причината за смъртта на един човек на пръв поглед и след аутопсия и направено разследване се различават. Доста хора намират смъртта си под влак. Имаше период, когато се оказваше, че доста от тях са ... били предварително умъртвени.
brum - майстор
Я дайте малко примери защо проектантите не залагат ДТЗ-та. Аз имам на всички кръгове, че даже и на този за осветлението. За 2+ години не е имало изключване дето да не съм го причинил. Иначе ми разправяха да не съм бил слагал на осветлението, че щяло да прави проблеми, но не казаха защо.
B0bi - специалист
За осветлението презумпцията е, че като ти стане тъмно не можеш да се оправиш ... стресиращо. Като причина за безпричинно сработване - електрониката в съвременните КИТАЙСКИ крушки. Това знам аз, ако някой знае други, да каже.
mika - специалист
Поставям ДТЗ на всички кръгове без следните:
"Чл. 1798. Забранява се поставянето на ЗП във веригите на устройства, чието изключване може да
предизвика ситуации, опасни за потребителите (изключване на пожарна сигнализация, охранителни
системи и др. подобни)."
BLUEPUPIL - майстор
Energy Market Authority (EMA) - Singapore

Joint Press Release by EMA and HDB – Residual Current Circuit Breakers Required in All Residential Premises Built Before 1985 for Greater Electrical Safety

Published Date: 12 May 2023

1..From 1 July 2023, all residential premises will be required to have a Residual Current Circuit Breaker (RCCB) installed, to enhance the electrical safety in all households. Homeowners will be given a grace period of two years from the effective date of the requirement to install an RCCB.
2..The RCCB is an electrical safety device that cuts off electricity supply immediately upon the detection of current leakages that may lead to an electric shock. Current leakages are caused by ageing or exposed wires, faulty electrical appliances, and damaged insulation. Hence, the RCCB is an essential protective device to prevent electric shocks.
3..Since July 1985, all new electrical installations including those in new homes built have been required to have an RCCB installed. Over the years, most residential premises would have undergone renovations, and had their electrical circuits rewired and installed with an RCCB in line with this requirement. However, there remains a small percentage of residential premises built before July 1985 which may be using their original electrical circuits without an RCCB installed.
От 1 юли 2023 всички жилищни ел. исталации в Сингапур строени до 1985 (за тези след 1985 са задължителни) трябва да имат Residual Current Circuit Breaker (RCCB). Срок 2 години. Глоба до 5000 сингапурски долара, което е около 3750 USD.
valentino76bs - майстор
ср авг 23, 2023 7:53 ambrum написа:
Я дайте малко примери защо проектантите не залагат ДТЗ-та. Аз имам на всички кръгове, че даже и на този за осветлението. За 2+ години не е имало изключване дето да не съм го причинил. Иначе ми разправяха да не съм бил слагал на осветлението, че щяло да прави проблеми, но не казаха защо.

На осветлението пък защо? Кога имаш досег до лампата?
В наредбите си пише къде се слага и не е случайно.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 73

Тема "Как да си направя ел. инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: