Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rrusev - напреднал
Който е писал проекта "Как да си сменим старото ел.табло" първо да седне и да прочете малко НАРЕДБА 3/ 15.01.2005.
1. Готварската печка се включва на самостоятелен токов кръг!
2. В силовата електротехника няма "МАСА" има три фази, нула и защитно заземяване!
3. Първо се подмазва задната част на таблото, и след исъхване се нареждат предпазителите. Ако стената е изпълнена с гипскартон таблото може да се закрепи с аксесоар за монтаж в куха стена (каталожен номер 13360 от каталога на Шнайдер Електрик 2002г., стр.25)
4. Предпазител с номинален ток 45А НЯМА, гамата е следната:
0,5А, 1А, 2А, 3А, 4А, 6А, 10А, 16А, 20А, 25А, 32А, 40А, 50А, 63А, 80А, а от тук нагоре вече са прекъсвачи!
masteradmin - майстор
Аз я писах на бързо, но май ще се наложи да я пооправя, по принцип това съм завършил в ТУ и съм направил доста ел. табла. За масата и за нулата си много прав, за предпазителите също, само за трите фази - мислия че повечето жилища са монофазни. Пак и това е форум за любители. Но благодаря за мнението в понеделник ще въведа съществени корекции.
lyki - специалист
Аз не съм запознат с наредбата , но по стечение на обстоятелствата
имам опит . Бих искал да споделя ,ако ще е от полза ,че електро инсталацията е както при водопровода е по добре от повече кранове , така и с ел. кръговете . Добре е не само за ел печката да е отделен кръг , същото се отнася за бойлера , осветлението и при възможност всяка стая с отделен кръг за контакти.
трезвомислещ
Увожаеми колеги, не профанизирайте професията! Тока е опасно и коварно нещо и не е за самоуки любители! Не подтиквайте разни самозвани "майстори" да започват с подобни експерименти. Нагледал съм се на трагични резултати от подобни любителски изпълнения (такава ми е работата). Я си помислете защо тази професия се учи в специализирани училища и то не за 1-2 месеца. Би трябвало отлично да знаете колко много тънкости има в нея, и че непознаването им може да коства и нечий живот.
masteradmin - майстор
Е може да съм сякакъв ама самоук майстор несъм. Просто писах статията в 3 часа през нощта набързо, това че съм използвал маса вместо 0 няма да убие никого. Споко имам достъчно дипломи зад себе си - нече много се гордея с тях....
pavelari - майстор
rrusev написа:
4. Предпазител с номинален ток 45А НЯМА, гамата е следната:
0,5А, 1А, 2А, 3А, 4А, 6А, 10А, 16А, 20А, 25А, 32А, 40А, 50А, 63А, 80А, а от тук нагоре вече са прекъсвачи!
Ето това ме разколеба тотално :megaeek:
Колега може ли да ни обясниш какво е предпазител и защо прекъсвачите са от 80А нагоре?
Justy - майстор
Няма ли да е по коректно забележките да се изпратят на ЛС на автора и той да ги отрази. А, да се правим на велики - това го можем...
mirk - майстор
rebroto що изтупа праха на тая тема от 2005г. По добре да беше пуснал нова.
Чаро - Акълия
Щото нещо му е криво днес :lol: ... Кирилицата??? :?
sez_djebel - специалист
lyki написа:
Аз не съм запознат с наредбата , но по стечение на обстоятелствата
имам опит . Бих искал да споделя ,ако ще е от полза ,че електро инсталацията е както при водопровода е по добре от повече кранове , така и с ел. кръговете . Добре е не само за ел печката да е отделен кръг , същото се отнася за бойлера , осветлението и при възможност всяка стая с отделен кръг за контакти.
Кратко и ясно ! Браво ! :prayer: :2thumbs:

Тема "Коментар на проекта "Как да си сменим старото ел.табло&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: