Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ама молА ВИ се - престанете да мислите, смятате, образовате в тъпия фейс... :evil:
Самия факт че има постройка, дори и "контейнерна къщичка" налага монтирането на мълниезащита.
А щом има мълниезащита, трябва към нея да има и ... заземителна инсталация (земно).
От там нататък нещата се навързват от самосебе си по наредби и ръководства...
КАКВО ИМАМЕ КАТО ДАДЕНОСТ В СЛУЧАЯ:
- постройка - необходима е мълниезащита и земно
- постройката има инсталация - трябва да е трипроводна
- какво е захранването на постройката? - От източник на ток с изолиран звезден център/неутрала (въпросния инвертор) или казано по друг начин имаме схема IT
- при схема IT се започва ПЪРВО от заземяването - независимо от източника на захранване (мрежа, генератор, инвертор...)
Справка - системата на електрозахранване в Белгия, която още не може да се отърси от тая система известна у нас като "белгийската".
Не знам защо всички си мислят че мълниезащита се слага само да не ти гръмне зарядното на тъпия телефон/лаптоп или "скъпоценния" телевизор?
Мълнията има и други поразяващи фактори нямащи общо с ел. инсталацията.
Пример - покрив на къща трясната от пряко попадение на мълния:

Прикачен файл:
Къща мълния.jpg

:partyman:
P.S. И тъй като знам че никой не чете дълги постове, ще продължа лекцията в нов... :-D
hidrazin - майстор
Започвам с две погрешни "мисления" , "смятания" ...
ср авг 23, 2023 9:12 amPansim1 написа:
И наистина заземяването на панелите е мярка против гръмотевица.
вт авг 22, 2023 11:34 ambrum написа:
Ако искаш да се пазиш от мълнии - заземяване на панелите
И двете са грешни. При пряко попадения на мълния заземяването на рамката на панелите не спасява нито панелите, нито инверторчето.
Спасява ги само късмет и случайност. В общия случай и двете отиват за вторични суровини.
Има шанс за спасение само и единствено при правилно проектирана и изградена мълниезащита.
Мълниезащитата над земята НЕ ТРЯБВА да е свързана с панелите (техните рамки) и металната конструкция.
Мълниезащитата трябва да е проектирана и изпълнена само и единствено с пасивни мъниеприемници.
Не с онези "активните с изпреварващо действиве". Защо? - Само на лични че ще навредя на много икономически интереси... :lol:
Пример как евентуално би трябвало да изглежда мълниезащита на наземна конструкция.
Подобно е и за покривни. За фасадни би могло да се избегне мълниезащитата ако сградата има такава но не е по конкретния случай.

Прикачен файл:
Мълниезащита.jpg
Мълниезащита.jpg (75.29 KиБ) Видяна 1072 пъти

Разбира се РАМКИТЕ на панелите също се свързват към земя но това е за друго а не против пряко попадение от мълния.
И тъй като вече сме го докарали до ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ заземяване и мълниезащита, изниква пак задължителното поставяне на SPD между панелите и инвертора.
А за да работи въпросното SPD пак трябва какво? Разбира се че трябва заземяване.
Какво е SPD мисля и сами може да откриете.
Аз НЯМАМ нито една монтирана соларна система в която инвертора да не е защитен от към панелите със SPD !
P.S. В конкретния случай и кофти стечение на обстоятелствата:
- хората са си на почивка в контейнерната къщичка без мълниезащита и заземяване по препоръките на колегите Пансим и Бръм.
- метнали са двата си панела на покрива на контейнерната къщичка и EcoFlow щастливо зарежда батерията и захранва някоя ламБа, телевизорче или зарежда тъп смартфон...
- разразява се буря и тряска панелите. Гарантирано ще влезе по соларните кабели в инсталацията на контейнерната къщичка и ще тресне каквото и скимне
- всеки опит да се излезе в тоя момент от контейнерната къщичка клони към фатален край
- всеки опит или неволно докосване на уред от мрежата на контейнерната къщичка клони към фатален край
- да прибавим и евентуален пожар във въпросната контейнерната къщичка.
Та те така. За сега край на лекцията.
Успех по завоите, приятни таласъмища и лекар с нож. Ножа да е тъп...
И мислете (най-добре четете) преди да си публикувате ... мислите. :-D
brum - майстор
Хидразине, тук не мога да споря, защото имаш опит в тази сфера. Но имам два въпроса (защото искам да знам).

Защо се заземяват панелите (рамките им)?

Като сложиш СПД/арестор/катоден отводител след панелите не се ли очаква той да заземи мълнията? И ако да - какво ще влезе вътре в контейнера? И кое е по-правилно - катодният отводител да е към същата земя като 230 волтовата инсталация или да си имат отделни?
hidrazin - майстор
ср авг 23, 2023 10:43 pmbrum написа:
(защото искам да знам).
Това е добре. Много ... си мислят че след като са научили нещо и от това изкарват кинти, не има трябва да знаят повече.
Такива елементи са приключили кариерата си и развитието...
Защо се заземяват панелите (рамките им)?
Изравняване на потенциалите и защита от вторичното действие на мълниите.
И за двете можеш да си намериш четива а не аз да тракам по клавиатурата като папагал.
Като сложиш СПД/арестор/катоден отводител след панелите не се ли очаква той да заземи мълнията? И ако да - какво ще влезе вътре в контейнера? И кое е по-правилно - катодният отводител да е към същата земя като 230 волтовата инсталация или да си имат отделни?
Нали имаше само два въпроса? На единия вече отговорих. :-D
В тази част има още ТРИ въпроса. На кой от трите да отговоря? Хайде на първия:
Като сложиш СПД/арестор/катоден отводител след панелите не се ли очаква той да заземи мълнията?
Разглеждам ситуация БЕЗ мълниезщита и задължителното за нея заземяване.
Да, ТУК говориш "разни неща" като последното е да не се заземява 230-волтовата инсталация.
Общо взето сам влизаш в противоречия (или мен ме мързи да чета)... :-D
В края на краищата:
- ако имаш SPD на панелите което си иска заземяване, защо към него да не заземиш и таблото на контейнерната къщичка?
- ако имаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО заземяване на контейнерната къщичка, защо към него да не ръгнеш заземяването на SPD-то?
Относно отделните (или общите) земи (заземления) - изчерпателно е описано в НАРЕДБА № 4 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2010 Г. ЗА МЪЛНИЕЗАЩИТАТА НА СГРАДИ, ВЪНШНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТКРИТИ ПРОСТРАНСТВА
Разбира се и там има "нюанси" които мога да разясня ноооооо... САМО след като се запознаеш с наредбата.
И формулираш правилния въпрос/въпроси.
Приятно четене!
burkov - специалист
Аз пък не мога изобщо да споря и за това питам дали съм разбрал вярно?

Панел > SPD (извън къщата?) > Инверор
SPD се заземява с общата земя и на таблото?
Панела е заземен към общата земя със все таблото и SPD?

Табло със заземяване и от него има земя и към отделните точки и към инверотра?

Отделно от земята мълниезащита, с отделни пръчки за земята и мачта и какво е нужно за покрива, без да е вързано(изолирано) от конструкцията на къщата и панела?

Pansim1 - специалист
Естествено че от директно попадение спасение няма. Говоря за мълния. И заземяването на панелите спасява от индуктиране на напрежение при близко попадение от мълния.
Скороста на нарастване на тока при мълния достига 13 000 Ампера /мкс
Хидра - пусни му накрая на човека схема какво и как да изпълни според теб, и ще си много по-полезен от писането на дълги постове и цитиране на разпоредби. Аз си казах мнението. Нямам какво повече да добавя.

ПП миналата седмица смених 15 годишен инвертор /мрежов/ поради дефектиране. Монтирани са всички /36 броя/ без SPD
Този е четвърти дефектирал за всичките 15 години. Та се замислям и на тази тема...
B0bi - специалист
Сложихте знак за равенство между мълниезащитна система и заземяване на ел инсталация ...
Личното ми мнение е, че мълнезащитите са задължителни някъде, но не навсякъде. Дефакто битови сгради (фамилни къщи) изключително рядко са с изградени такива системи ... и достатъчно рядко са обект на попадение на мълния. В крайна сметка казвате и, че при пряко попадение гаранциите отпадат ... Не съм компетентен и няма да изкажа мнение по въпроса, но все пак съм (леко) скептичен.
Искам да коментирам заземяването на електроинсталацията от "собствен енергиен източник". С това ДТЗ се вдетинявате! Ще заземите инсталацията, та после да изключи (чрез ДТЗ) ако потече ток към земята (през човек). Събудете се - ако не е заземена, няма да протече ток към нея !!!
Специално към hidrazin - нали се разбрахме, че при налична ДТЗ ако човек попадне между фаза и нула (и не е качествено заземен) е мъртъв?! Т.е. - връщаме се в изходна позиция - ДТЗ пази при условие да се не гепиш за "фаза" и "нула". Ми не е ли същото при незаземена система??? То тогава най-добре да си правим подовете с медна ламарина ...?
Мешавината е заради попаденията от мълнии. Или не е? Разбира се за националната мрежа явно няма как (за сега ... може би). Но за битови нужди ... Бе някой параноик може да си прави каквото си иска. То някои си строят къщите като бомбоубежища ... пък биват гръмнати по друг начин ... Други във всякакви колиби си умират от ... друго.
gogo7777 - майстор
Аз бих свързал гръмоотвода към земя през понижаващ траф.....ако гръмне мълния добре......ще имам ток за цяла година ......ако го съхраня де.....:lol:
fbr - майстор
чет авг 24, 2023 9:22 pmgogo7777 написа:
......ако го съхраня де.....:lol:
Действай. Таман ще спестим едни кинти от ремонт на "Чаира"

Тема "Инсталация на къща без ЕРП с фотоволтаици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: