нед авг 27, 2023 8:57 amvalentino76bs написа: Въпроса е принципен не е за 2 то метра.Това с разлагането на изолацията е някаква партенка пусната из нета още преди много години и продължава да се върти из средите на неграмотниците.
Принципно няма никакъв проблем да се замазва с мазилка какъвто и да е съвременен проводник или кабел що се отнася за вреда на варта върху изолацията.
Например СВТ (или NYY) - че него го дават за директно полагане в земя. Нищо няма да му стане в мазилка.
Проблема със СВТ-то (черното) в мазилка е че боята му ИЗБИВА ПРЕЗ МАЗИЛКАТА че и през тапетите.
Лично наблюдавано на няколко места. Не е необходимо да знаеш къде са полагани кабелите в стената и тавана - ясно са очертани.

Разбира се не мога да гарантирам че при ВСИЧКИ производители на СВТ/NYY пластификатора ще избите през мазилката.
Но когато се разбере, вече ще е късно.
КАБЕЛОПОДОБНИ ПРОВОДНИЦИ - едва ли някой, някога е виждал такива.
Да, за тях изрично е споменато че не се допуска директно полагане в мазилка и земя.
Аз лично, ама "май" съм срещал такъв в една стара сграда (стар завод) преди разрушаване. Беше преди много години и спомените са смътни.
Тези "кабелоподобни проводници" са приличали на антигронова тръба барабар с жиците вътре и напълнена с каучук. Отгоре обмазана с асфалт и текстилна лента.
Сведения за такива "кабелоподобни проводници" съм срещал само в техническата литература до края на 60-те години.
Даже не зная за какъв чеп изобщо са ги споменали в Наредба 3 от 2004-та година след като вече ги е нямало от десетилетия.

П.С. Коригирал съм си поста и съм сменил боя с пластификатор.
Оказва се че през мазилката избива не боя от изолацията а вероятно пластификатор или каквото и друго да е там.
Посочения дефект не е химическа реакция на изолацията с варовата (или друга) мазилка а физически процес.