Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Въпроса е принципен не е за 2 то метра.
hidrazin - майстор
нед авг 27, 2023 8:57 amvalentino76bs написа:
Въпроса е принципен не е за 2 то метра.
Това с разлагането на изолацията е някаква партенка пусната из нета още преди много години и продължава да се върти из средите на неграмотниците.
Принципно няма никакъв проблем да се замазва с мазилка какъвто и да е съвременен проводник или кабел що се отнася за вреда на варта върху изолацията.
Например СВТ (или NYY) - че него го дават за директно полагане в земя. Нищо няма да му стане в мазилка.
Проблема със СВТ-то (черното) в мазилка е че боята му ИЗБИВА ПРЕЗ МАЗИЛКАТА че и през тапетите.
Лично наблюдавано на няколко места. Не е необходимо да знаеш къде са полагани кабелите в стената и тавана - ясно са очертани. :-D
Разбира се не мога да гарантирам че при ВСИЧКИ производители на СВТ/NYY пластификатора ще избите през мазилката.
Но когато се разбере, вече ще е късно.
КАБЕЛОПОДОБНИ ПРОВОДНИЦИ - едва ли някой, някога е виждал такива.
Да, за тях изрично е споменато че не се допуска директно полагане в мазилка и земя.
Аз лично, ама "май" съм срещал такъв в една стара сграда (стар завод) преди разрушаване. Беше преди много години и спомените са смътни.
Тези "кабелоподобни проводници" са приличали на антигронова тръба барабар с жиците вътре и напълнена с каучук. Отгоре обмазана с асфалт и текстилна лента.
Сведения за такива "кабелоподобни проводници" съм срещал само в техническата литература до края на 60-те години.
Даже не зная за какъв чеп изобщо са ги споменали в Наредба 3 от 2004-та година след като вече ги е нямало от десетилетия. :?
:partyman:
П.С. Коригирал съм си поста и съм сменил боя с пластификатор.
Оказва се че през мазилката избива не боя от изолацията а вероятно пластификатор или каквото и друго да е там.
Посочения дефект не е химическа реакция на изолацията с варовата (или друга) мазилка а физически процес.
Последна промяна от hidrazin на нед авг 27, 2023 7:01 pm, променено общо 1 път.
Lutchezar - майстор
Моята теория е че по-скоро омаслява стената, ех как нямам никой химик да питам, за мен е химична реакция, някъде беше писано че и с бял кабел ставало видимо. Някъде го решават въпроса с мазане на кабела или малко над него с блажна боя, имаше и някакво друго решение с няколко слоя различни материали и лента между тях, но не бих си го причинил.

Автора, в краен случай ако е разкопана стената още просто вкарвал едно гофре, внимателно откачаш кабела, пускаш го през гофрето и го закачаш както е бил закачен. Снимаш с телефона ако те притеснява нещо.
valentino76bs - майстор
нед авг 27, 2023 10:56 amLutchezar написа:
Моята теория е че по-скоро омаслява стената, ех как нямам никой химик да питам, за мен е химична реакция, някъде беше писано че и с бял кабел ставало видимо. Някъде го решават въпроса с мазане на кабела или малко над него с блажна боя, имаше и някакво друго решение с няколко слоя различни материали и лента между тях, но не бих си го причинил.

Автора, в краен случай ако е разкопана стената още просто вкарвал едно гофре, внимателно откачаш кабела, пускаш го през гофрето и го закачаш както е бил закачен. Снимаш с телефона ако те притеснява нещо.
Абсолютно потвърждавам ,че и от мостовака стават такива следи даже имаше обвинения ,че кабелите греели.А пък то хотелски стаи с 5 контакта на кръст.
hidrazin - майстор
... ех как нямам никой химик да питам ...
Готово. Питай бре!
Моята теория е че по-скоро омаслява стената,..., за мен е химична реакция,
:? :-D Ся кое от двете? Или залагаш едновременно на черно и червено ама тук не е рулетка.
Омасляването не е химична реакция а физична.
Хайде най-накрая да го разгадаем това СВТ бре хора че ми писна от фантастики из нета и недокл...ецани наредби, наставления, ръководства...
ОТЧЕТ ОТ ДНЕС:
В добре измито и сухо шише слоих изрезки от външна изолация на СВТ. На два пъти (порции/партиди) като изолацията беше от различни производители.
Нарязаната изолация залях с малко количество ацетон (Ацетон а не лакочистител!).
След по-малко от час изрезките набъбнаха яко и увеличиха значително своя обем.
На пипане станаха много готини - като мек силикон. Ацетона въобще не се оцвети а съвсем незабележимо помътня.
На снимката:
- в шишето изрезки от втората партида (на друг производител).
- на хартиения капак изсипани изрезките от първата партида и стояли поне час след изсипването за да се изпари ацетона. Изрезките отново се свиха с изпарението на ацетона.
На хартиения капак се забелязва ясно "мазно" петно от нещо което се е съдържало в изолацията - вероятно някакъв пластификатор.
- на втората снимка е ацетона след изваждане на изрезките - никакви наченки за наличие на някаква боя.

Прикачен файл:
08.jpg

Част от ацетона използван за накисване сложих в една капачка да се изпарява на силно слънце.
След няма и час в капачката остана тънък, мазен филм от нещо - вероятно пластификатора.
Не знам доколко добре се вижда екстрахираното нещо но на втората съм притиснал една бяла, хартиена лента.
Ясно се вижда че попива нещото.

Прикачен файл:
10.jpg

Ето и снимка (не моя а на колега) от хотелска стая в Хисаря.Ясно се вижда инсталацията но не знам с какви кабели е правена.

Прикачен файл:
12.jpg

ИЗВОД - МНОГО ВНИМАВАЙТЕ КАКВИ КАБЕЛИ ЗАМАЗВАТЕ
Е, разбира се ако гоните някаква естетика.
Явно в изолацията има някакъв пластификатор който се просмуква през мазилка и тапети.
Който иска нека си направи посочения експеримент и с други кабели - бяло СВТ, ШВПС, PVC обвивката на метално гофре или други неща за замазване. :-D
valentino76bs - майстор
Както писах по горе на мен ми се е случвало и е доста неприятен момент.Обаче всички мазилки по които изби тая гадост бяха гипсови при варова не съм виждал.....може и да има но не съм виждал!
hidrazin - майстор
съб авг 26, 2023 8:18 amvalentino76bs написа:
...наредбата говори за някакви "кабелоподобни проводници" ...
Знам че ще ти е интересно и затова ето един подарък.

Прикачен файл:
Кабелоподобен проводник.jpg

n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед авг 27, 2023 8:24 pmhidrazin написа:

Кабелоподобен проводник.jpg

Благодаря!
hidrazin - майстор
нед авг 27, 2023 10:32 pmn_a написа:
Благодаря!
Нема мисъл … :-D
Сигурен съм че ония писали наредбата 3 през 2004-та година, не са и виждали такъв.
Поне разгадахме десетилетна мистика… :-D
Ай наздраве…
pipilica - майстор
Имам замазано СВТ 3х16+10 от мазето до таблата на 1-ви и 2-ри етаж на къщата, двата кабела минават по една стена по диагонал щото на възелин ми стигна и няма никаква следа къде минават, замазани са преди 23 години. Явно има значение и кой е произвел кабела и какви материали са ползвани, е моя кабел е от доброто старо време когато повечето неща бяха качествени, а може и да има значение каква е мазилката.

Тема "швпс кабел под мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: