Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
нед авг 27, 2023 6:54 pmhidrazin написа:
.....
Браво Хидра, жесток експеримент. Имах в родата добри химици, но са вече на едно по-добро място.
И все пак омасляване вследствие химична реакция, аз да кажа :lol:

Има бяло СВТ, ацетон нямам, ще потърся, заради домашните любимци битовата химия е силно ограничена в нас. Както и стъклените изделия и т.н.

Но евала че се хвана да го направиш, не ми беше хрумвало дори да направя експеримента!

Относно старите кабели, може да открия нещо реално и да снимам, но мисля че няма каучук в тръбите, а и май са само оловни с асфалтово покритие.
MamaMy - майстор
Имам спомен за такива кабелоподобни. Лятото докато заголиш жило да го вържеш и си станал на прасе. Зимата при огъване се троши изолацията и се оголва сам. Голяма болест. Стареца (дядо ми) беше направил на една пристройка (лятна кухня) цялата инсталация с такъв. Даже имаше остатъци и ме караше да ги ползвам. Положени един път в тръбите нямат проблем и работят. :lol: . Това е било края на 80-те години.
valentino76bs - майстор
нед авг 27, 2023 8:24 pmhidrazin написа:
съб авг 26, 2023 8:18 amvalentino76bs написа:
...наредбата говори за някакви "кабелоподобни проводници" ...
Знам че ще ти е интересно и затова ето един подарък.

Кабелоподобен проводник.jpg

:partyman:
А мерси как няма :-D .
Ооо виждал съм такъв кабел даже имах неприятна случка с него в едно заведение от живково време дето живота е спрял.
Хапваме на обяд и тоя вика абе имам един ключ май ( не помня вече каква беше ситуацията точно)да се смени и аз понеже работя основно с дистанционен фазомер проверявам кабела(открита инсталация) и гледам не отчита нищо.И като започнах да го чопля направо хвърлих клещите... :-D
Заради тея екрани нищо не отчете и ме подведе....
hidrazin - майстор
нед авг 27, 2023 6:13 pmvalentino76bs написа:
Абсолютно потвърждавам ,че и от мостовака стават такива следи даже имаше обвинения ,че кабелите греели.
Може и да се окаеш прав. Днес говорих с един приятел който е работил в "едикойси" български завод за кабели.
Според него за масовите кабели гранулата за изолацията който пристига е един и същ за масовите кабели и проводници.
Пластификатор не се слага отделно. Само гранули и на 1000кг гранули само слагат 10кг оцветител (оцветителя си има друго име).
Даже се учуди че въобще има пластификатор (скъп) но явно си го има в пристигащия гранулат.
Ще трябва да изровя някое парче мостов от новото производство за проба.
Определено преди години мостовия не избиваше през мазилката.
Та нищо чудно да са "оптимизирали демократично" производството - всичкото кабел с една и съща изолация... :-D
пон авг 28, 2023 7:07 amvalentino76bs написа:
Заради тея екрани нищо не отчете и ме подведе....
Не те е подвел... Маа му стара, ся точно ти много добре знаеш че "фазомера" (контактен или безконтактен) не се използва за определяне дали "нещото" е под напрежение или не.
На работа имаме измервателни уреди за не по-малко от 30 000 кинта и нито един "фазомер".
Моите съм ги предупредил - видя ли някой да донесе такъв на работа, направо чирпанския филм "ПЪТЯТ".
valentino76bs - майстор
Аз фазомера не си го давам :) винаги ми е в джоба пък и там отиваме да ядем не да работим.
Никога не ме е подвел(е свети понякога без нищо ама мен ме ориентира) просто трябваше да докосна жицата с директнен контакт понеже е комбиниран ама кой да знае ,че не е кабел а кабелоподобен :)
hidrazin - майстор
нед авг 27, 2023 11:29 pmLutchezar написа:
Относно старите кабели, може да открия нещо реално и да снимам, но мисля че няма каучук в тръбите, а и май са само оловни с асфалтово покритие.
пон авг 28, 2023 3:15 amMamaMy написа:
Имам спомен за такива кабелоподобни. Положени един път в тръбите нямат проблем и работят. :lol: . Това е било края на 80-те години.
Мисля че и двамата се бъркате с инсталациите от бели или черни бергманови тръби.
При кабелоподобните проводници нищо не се полага в тръбите.
Тръбите са си идвали на руло с положени в тях проводници и запълнени с каучук.
Нещо като кабел направен от бергманова тръба с положени в нея проводници и запълнена в каучук.
Имало е и приспособления за "оправяне" на кабелоподобния проводник а огъването е било възможно с клещите за бергманови тръби.

Прикачен файл:
Кабелоподобен проводник 1.jpg

Бергмановите тръби са друга бира. Произвеждали са се само в "Български Бергман" ЕАД с. Гърчиново
След "дИокрацията" скандална, държавна фирма:
Феим Мехмед Апти (агент Неджет, Надежда, член на Съвета на директорите на „Български Бергман“ ЕАД, с. Гърчиново от 30.09.1999 г. до 17.05.2002 г
протокол С № 205/ 11.04.1990 г. за унищожаване работното дело на агент "Надежда"; доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-I-2132/ 07.12.2007 г. Член на Съвета на директорите на „Български Бергман“ ЕАД, с. Гърчиново от 30.09.1999 г. до 17.05.2002 г.

Това са бергмановите тръби по спецификация.

Прикачен файл:
Бергманови тръби.jpg

пон авг 28, 2023 3:15 amMamaMy написа:
Това е било края на 80-те години.
Нищо вярно. Бергмановите тръби изчезват от пазара ще в средата и края на 70-те години.
Все пак през 80-те е бил възхода на българската енергетика и сме отсвирвали много от сегашните жендърски държави в Европата.
За разлика от сегашния предизвестен крах на енергетиката ни, налаган методично от ЕС.
През 80-та година дядото вече беше "ъпгрейднал" старата инсталация на къщата (с бергманови тръби, и контакти дето не са Шуко) и беше пуснал мостови кабели и контакти Шуко.
Още са си така - в стаите имам и Шуко и такива без пластини за заземяване/зануляване. :-D
Малко на брой и останали от старата инсталация но все още имам.
Та те така. Дано е полезно за сегашните четящи и евентуално за бъдещи!
P.S. За кабелоподобен сме говорили тук още преди 10-тина години...
ЦЪЪЪЪК
Да отдадем почит на писалите преди десетилетие ... Благодарности към fikata
(разбира се аз се самоизключвам от почитта по понятни причини)
hidrazin - майстор
пон авг 28, 2023 11:00 pmvalentino76bs написа:
... пък и там отиваме да ядем не да работим...
Хич не ми се и оправдавай. Можеше ли в в твоя случай да е фатално? - Можеше!
Никога не бил те подвел - ми ето, подвел те е.
Ще те подведе и при много други случаи.
Както и мен през "детските" ми години, преди мнооого години.
Тераса и ламБа за терасата. Аз на алуминиева стълба (с пластмасови накрайници отдолу).
Тъпия "фазомер" показва че "няма" фаза.
Това докато не хванах жиците на ламБата и неволно другата ръка се опря до мазилката.
Така ме изтряска че щях да скоча от N-тия етаж - тераса широка метър и аз на стълба.
Вече близо 20-тина години никакъв компромис с ония недоразумения "фазомери".
Те си имат съвсем друго предназначение и то е ясно.
Но при наличие на подходящ уред (и не чак токова скъп) приложението на недоразумението "фазомер" ИЗЧЕЗВА.
P.S. Много добре знаеш че не се "бъзикам" и съм ти дал реални ситуации.
Нито искам да влизам точно с теб в някаква си измисляна конфронтация.
Приеми го като приятелски съвет - както винаги и като от от мой, личен и горчив опит.
В края на краищата - решението си е само и единствено твое.
MamaMy - майстор
пон авг 28, 2023 11:01 pmhidrazin написа:
Мисля че и двамата се бъркате с инсталациите от бели или черни бергманови тръби.
При кабелоподобните проводници нищо не се полага в тръбите.
Тръбите са си идвали на руло с положени в тях проводници и запълнени с каучук.
Със сигурност не се бъркам. Може да не са били монтирани правилно, но този ми дядо не беше електротехник, а стъклар. Правил е инсталацията както е знаел и с каквото му е припаднало. Най-вероятно от някой от заводите в Троян. Там са работели с баба ми на почти всичките. Вкарвал ги е в тръбите по инерция. Не е осъзнавал каква е целта на тръбите.
Самия кабел прилича на плоска хартиена тръба покрита със слой олово и пълна с асфалт (битум). Вътре две жила обвити поотделно с хартия. Отвън върху самата тръба също имаше нещо, но не знам хартия или текстил също напоено с битум само, че за разлика от този вътре, външния беше изсъхнал и почти изгорял. Махаше се сравнително лесно. Нямам никакъв спомен за гума или каучук.
Това вътре лятото беше кошмар. Мажеше страшно, но ако успееш да извадиш достатъчно ставаше за лов на земни паяци. За да оголиш и разделиш жилата трябваше да се обели първо оловото. Сваляше се с керпеден на спирала. После трябваше да се извадят жилата и с два чифта клещи дърпаш в различни посоки почти до тръбата. Ако се престараеш после като пуснеш тока и гърмяха където са опирали в тръбата. След това махаш асфалта и хартията до разделеното и увиваш голите жици с изолирбанд от този гнусния. Ставах целия на прасе докато сложа един контакт. Зануляване не сме практикували никъде. Сменяхме всички стари контакти. Бяха бакелитови външни хванати с видии към летвички замазани с гипс в стената. Ние къртехме отгоре над тях тухлите и слагахме кутии. Аз лично монтирах Шуко контакти двойни. Бил съм още в малките класове и това ми е бил първия сериозен досег с електричеството. Забелил съм доста метри такъв кабел заради битума (викахме му зифт) преди да открия, че лятото е много по достъпен между плочките (площада) пред читалището.
ESPACE - майстор
нед авг 27, 2023 7:31 pmvalentino76bs написа:
Обаче всички мазилки по които изби тая гадост бяха гипсови при варова не съм виждал.....може и да има но не съм виждал!
Потвърждавам
valentino76bs - майстор
пон авг 28, 2023 11:23 pmhidrazin написа:
пон авг 28, 2023 11:00 pmvalentino76bs написа:
... пък и там отиваме да ядем не да работим...
Хич не ми се и оправдавай. Можеше ли в в твоя случай да е фатално? - Можеше!
Никога не бил те подвел - ми ето, подвел те е.
Ще те подведе и при много други случаи.
Както и мен през "детските" ми години, преди мнооого години.
Тераса и ламБа за терасата. Аз на алуминиева стълба (с пластмасови накрайници отдолу).
Тъпия "фазомер" показва че "няма" фаза.
Това докато не хванах жиците на ламБата и неволно другата ръка се опря до мазилката.
Така ме изтряска че щях да скоча от N-тия етаж - тераса широка метър и аз на стълба.
Вече близо 20-тина години никакъв компромис с ония недоразумения "фазомери".
Те си имат съвсем друго предназначение и то е ясно.
Но при наличие на подходящ уред (и не чак токова скъп) приложението на недоразумението "фазомер" ИЗЧЕЗВА.
P.S. Много добре знаеш че не се "бъзикам" и съм ти дал реални ситуации.
Нито искам да влизам точно с теб в някаква си измисляна конфронтация.
Приеми го като приятелски съвет - както винаги и като от от мой, личен и горчив опит.
В края на краищата - решението си е само и единствено твое.
Аз разбирам ситуацията и съм благодарен за съветите но понеже това нещо е важно да питам с какъв уред ще измериш когато нямаш достъп до жицата и искаш примерно да отрежеш кабел.Говоря за нормални напрежения 230/400в. и реални ситуации.
И този фазомер който теб те е подвел вероятно е от тея старите дето искат земя и глимката вътре ако има слънце и си на стълба не можеш я видиш.А този който аз използвам(директно и индиректно) е на батерии и преди всяко мерене задължително го проверявам дали светва понеже реагира и на връзка(съпротивление).
Повечето пъти когато ме е тряскал тока е било от мързел и от немарливост.
Спомням си един случай отдавна опитен колега свързва едно метално табло на един обект и то няма захранване от никъде проверено.И както си седи и нещо почва да трепери ,вика и гледам нещо се случва и накрая се свлече от стълбата .Аз не доумявах какво става и извиках други хора но не беше изпаднал в безсъзнание .Отначало си помислих нещо инсулт ,инфаркт.А той казва удари ме тока ....и аз абе как ще удари тока то няма напрежение.И какво се оказа понеже временен обект времянки, глупости кой от където свари дърпа захранване....и един взел да заваря точно на гърба нещо в другото помещение и от там нещо се случва ....Като анализирахме ситуацията и колегата казва тоз добре ,че направи малък шев иначе нямаше да ме отпусне :).При падането удари рамото и 4 месеца болнични.

Тема "швпс кабел под мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: