• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 23
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
preslav - майстор
Определено ще послушам съветите ви - за 4 бъркала нито веднъж не сложих най-напред водата. Най-неудачното бъркало беше като премесих на сухо всичкия чакъл и пясък, после сипвах цимент и вода на порции. През цялото време се опитвах да направя бетон с 12-13 л. вода, при условие, че по рецепта му се полагат 15.4 л. - нали уж слагам пластификатор.
В пондрелник се надявам нещата да са доста по-добре, то е ясно, че при мен ще стане каръшик, ама за следващите начинаещи бетонджии да е по-ясно - няма да пускам тема "привет начинаещи бетонари".
Между другото, нямам никакви забележки към здравината на готовия бетон - сутринта, по-малко от 12 часа след изливането му трябваше да почистя някои места (2-3 тротоарни плочки използвани като подложка за бетонарката), кърти се, но трудно с кирката. В неделя ще пробивам няколко отвора Фи-16 за фусове, може и да видя зор, по-точно перфоратора.
Ако има чалъм ще ПОкача някои снимки на "основата" и крайния ефект от начинанието.
Забавлявам се де, нямаше никога да си помисля, че има цимент 32.5, 42.5, N и R, нямаше да знам, че има още няколко цифри и букви, които определят качеството "марката" на цимента - по-рано знаех, че има бял и сив цимент, за пуцолан изобщо не бях чувал, клинкер съм возил с парахода, ама си бяха едни топчета подобни на керамзита, доста по-тежки и сиви на цвят.
За к''ъв ли 'уй са ми тези знания, ама като те чопли, като сърби, а не да боли?
MamaMy - майстор
Преди 20 години и аз не съм си мислел, че ще ми се наложи да се занимавам със строителство. Кой да предположи, че ще се уча да бъркам бетон, да правя покрив или да лепя плочки. Още повече, че тогава нямаше YouTube. Сега вече виждам, че това са общочовешки знания. Не зависи какво си учил и какво работиш, винаги е полезно и нужно да се знаят и могат подобни неща.
Сега ми е смешно как за пръв път пробивах с перфоратор и нямаше кой да ми покаже как му се пуска удара. Загубих 5 часа за две дупки в тавана и се претрепах като куче. Тогава ми се ревеше, но бях много зелен и наивен. Мислех си да викам майстор да монтира корниза. Смях в залата.
Един "специалист водопроводчик" ми монтира бойлера. Един месец след него капа ръжда докато не ми писна. Разглобих всичко и го събрах на ново. И проблема се реши. А той ми беше взел половин заплата за монтажа :^o ...
Сега трудно ще ме излъже някой подобен измамник [-X . Всичкото това е опит. Добър или лош все на нещо ни учи.
пишман_майстор - майстор
На последното видео се спомена за пластификатор перилен препарат или? Течен препарат за пране така ли?
Djack - специалист
съб сеп 23, 2023 7:37 amпишман_майстор написа:
На последното видео се спомена за пластификатор перилен препарат или? Течен препарат за пране така ли?
Да, аз съм пробвал, и наистина работи. Колко ще е качествено във времето не знам, защото правих само едни пояси на една шахта, но наистина материала става доста течлив когато добавих "веро"!
preslav - майстор
съб сеп 23, 2023 7:37 amпишман_майстор написа:
Аз не бих рискувал защото не съм на ясно с действието на повърхностно-активните вещества - може и да се получи по-течлив материал, но може това да е за сметка на якостта или нещо друго.
Едно време добавяхме лепило за тапети или оцет в гипса за да се удължи отвореното време, сега има готови гипсови разтвори, но надали са с добавка на лепило за тапети. Шпакловката и да падне ми е все тая, ще се ядосам, ще я повторя, не така е с основите на къща, пътеките, ако щеш и дуварите - нямам си карес на здравето и труда, още по-малко на сигурността. До тук материалите включая транспорта са 175 лв. за цимент, 105 лв. за трошен камък (филц), около 70 лв. за пясък (вече забравих колко точно) - някакви си 35-40 лв. за пластификатор (при това скъп) ли ще ме съборят - не си заслужава риска.
Djack - специалист
съб сеп 23, 2023 3:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Сякаш има защо да е пластификатор, а не веро.
https://markita.net/plastifikator-za-be ... d-35l.html
Със сигурност има. Ама на ранчото няма магазини, а като разбърках бетона по рецепта стана много гъсто и реших да пробвам с малко веро (или течен сапун, не помня какво сложих), следствие видяното в един руски клип.
Наясно съм с риска от подобни експерименти, ама както казах, правих пояси на шахтата с водомера, демек - неотговорна дейност, въпреки че няма спукано и външни дефекти - 2 години по-късно. :partyman:
preslav - майстор
Темата е от преди почти месец, а съм започнал да мисля по казуса доста преди това - и около нас няма специализирани магазини за добавки, намерих в интернет информация за "Баш Майстора", отидох с намерението да купя (6) бутилки, оказа се, че има налични 4, но все пак нещо има, макар и по български да са последни бройки.
Искам да кажа, че липсата на магазин в "полето" не трябва да е оправдание за неправилно свършена работа - не укорявам никого, пиша го за следващите, на които им предстои да планират подобни дейности. Отстрани погледнато планирането е загубено време и празни приказки, когато започнеш работа (по същество) се оказва, че без план "трошиш" много повече време в балтавене. Естествено, аджамия като мен не може да предвиди всичко в детайли, но поне се опитвам да почерпя от чуждия опит, а не сам да си блъскам главата.
Един пример, най-тъпото нещо, за което съм чувал - купуваш си диван, доставят ти го, а после разбираш, че няма от къде да го "вкараш" в квартирата (вазелинът не помага).
Защо не пия Бургас 63.
Ми, като поръчаш втори ред и се окаже, че си поръчал последната бутилка на
предния......
емовлаха - специалист
Второто клипче го качих да се види как стоят нещата със наклона на миксера. Който реши да слага веро или течен сапун си е за негова сметка!!! Веро беше добавено в смес за зидане със тухли на фасади, огради и т.н там какви са изискванията нз но си има готови смеси за това.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 23

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: