• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 23
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
емовлаха - специалист
пон сеп 25, 2023 10:49 amТрифон П.Трифонов написа:
Tехническия забави темпото, инак щяхме да свършим в 10.30.
Това е половинката.
Темпото е саботирано поради известни обедни причини :) Загладете бетона на края !
Дупката е пълна, инструмента измит, загладено е отдавна.
https://photos.app.goo.gl/9hJFYrwmpt8JhmjG8
MamaMy - майстор
Какво ще коментирате за бетонарката? Явно сте и хванали чалъма.
Техническия ще анализира достойнства и неудачи.
Ако имаше място, моя инструмент е лопата. С Емо бихме го забъркали по бързо.
Тук беше удобна, поради спецификата на ландшафта, хахаа.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон сеп 25, 2023 3:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
:supz:

Значи, първо водата (с добавка), второ и трето кое и колко време, горе-долу бъркане?
пон сеп 25, 2023 3:26 pmn_a написа:
пон сеп 25, 2023 3:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
:supz:

Значи, първо водата (с добавка), второ и трето кое и колко време, горе-долу бъркане?
Амиииии, стана ми интересно, че Пресли по едно време даже спомена някакво време, за дообъркване след последната кофа.
4 минути рече, при което се дръпнах от пулта и започнах да броя- професионално "милиционерско" изкривяване. Всъщност, обучаван съм в армията.
Точно след 35 секунди четирите минути на Преслито изтекоха и командва Стоп.
Премятам докато ми хареса. Примерно, не повече от 4-5 минути на една доза, ако всичко е до бетоноиграчката. Даже и по малко може би.
Наливам водата, сипвам чакъла, после пясъка, накрая цимента.
Първото го направихме както рече техническия- вода, цимент и т.н.
Ми пак имаше залепнало.
На следващото коригирах последователността и това е.
Който го кара само на клипчета, да го.......цункам по кратунката!

пп. Да допълня за умниците- само с акъл не става тая работа и не само.
Който не вярва, да опита да си избърше задника! Безопасно е и няма никой да му се смее, ако не успее.
Andri01 - майстор
В момента се занимавам точно с такава история. Последователност / изпробвана поне 10на пъти/: 1/2 до 1/3, пясък- от необходимия, чакъл-1/2, цимента-бавно/ необходимия/, и после пак пясъка, водата и чакъла - останалите количества. Чакъла се слага след пясъка,защото иначе избива боята на машината. Всички количества са около 90л., т.е. 1/2 от обема, въпреки че машината е почти 2Кв по мощност.
пишман_майстор - майстор
Стана трето лято си правя една лятна кухня. Първото лято събаряне на всички стари сгради ( много стара къща и селскостопански сгради, остана само една стена от старото строителство ) та с бетонарки си правихме бетона сами. Забъркали сме около четири палета цимент по 64 торби по 25кг в палет ( няма грешка в цифрите, дори съм на 99.9% сигурен , че са повече ). Подпорна стена , стъпки, основи, укрепвания , вдигане на ниво , подове, пояси, трегери и т.н. . Това количество с една на лимекс 190л и една уж руска дензъл 125л. Причината сами да си бъркаме бетона, ами няма техника наблизо с която да го излеем , много е навътре в двора ни, невъзможен достъп с бетон-помпа, поне с тия които са в близост до мен.
Пропорциите няма описвам, но реда на забъркване при мен след опити от други предишни обекти : първо водата , една кофа чакъл , цимента , след това редуване чакълк , пясък. Забъркването става добре и за кратко време. Всички останали опити и промени в посочената последователност водеха до ненужно слепване по дъно , стени, спиране на бетонарката и опити да се "отлепи" струпания цимент, пясък . Удължаване във времето необходимо за забъркването. Изпробван е и варианта описан в по-горния пост ( сухо забъркване и след това вода + останалите количества чакъл и пясък ) , става , но е по-бавен като вариант .
Andri01 - майстор
Извинявам се,грешка: първо слагам около 1/3 от водата, после пясъка,чакъла...както съм го описал. Останалото количество вода е според нужната гъстота на материала.
Ееех, къде бяхте до 14та страница.
Днес просто нещата се случиха както трябва.
За първи път пипвам такос нещо.
Правих разни вариации след водата и част от чакъла, най вече за спокойствието на Пресли.
За мен , както и да се порционира, след като на пусната бетонарка е налята водата, важното е цимента да е поне след половината чакъл и пясък. Нищо не пречи и последен да е, но поне след някаква част чакъл поне.
Някой ако иска да пази лаково покритие, да си бърка с дървена лъжица и да допуска колкото грешки иска- простено му е!
Аз като бачкам, нареждам си нещата във времето така, че да свърша работата максимално бързо и с рационално вложени усилия.
Докато си почивам от торбата цимент, пълня кофите с чакъл или пясък и т.н. докато не свърши работата. Общо взето не почивам.
Днес, след втората почивка, объркахме малко нещата, но Онзи горе ме обича, а грешката излезе лъки стръки.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 23

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: