• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
И аз не знам какво има в Интиел-ския контролер. "Пресен" им е...
(вече писах за фирма дето ги "разработва" но не с голям успех - точно за тях тава дума. И от преди поне година...)
А дано да са справили ама ... надали.
И ... нещо бъркате с това MPPT .
Правилния режим/алгоритъм за МРРТ е строго пазена тайна за всеки производител на инвертори/МРРТ контролери...
Не е просто някаква си електроника, дето си следи нещо... Следи го и регулира по алгоритъм (софтуер).
Аз поне имам база за сравнение - стари инвертори на SMA (примерно 10-годишни) въобще не могат да се мерят с 4-5 годишни китайски.
Китайските са с няколко идеи по-добри...
:partyman:
brum - майстор
Те и новите на SMA не се справят идеално, но проблема не е в MPPT алгоритъма им, а в AC свързаният инвертор и постоянно менящата се консумация на уредите. Ако е за случеят в който винаг итрябва да генерират максимална мощност, еднакви панели и липса на частично засенчване нещата са тривиални. Толкова тривиални, че платката е по-сложна от софтуера.
Това може да го разглеждаме като "добри намерения".
Кой каква логика е вкарал в контролера е друг въпрос.
Сравнявал съм два....на око.
Единият се мае 3-4 минути докато разбере че е светнало след включване, другият реагира почти мигновено.
Първият работи по добре, според мен- държи по ниско напрежение, при по висок ток.
шоп - майстор
Един приятел ми прати снимки
ето какво има вътре.

Прикачен файл

IMG_20230930_081942_resized_20230930_114316873.jpg
brum - майстор
Ми няма дросел, но пък не е драма да се направи и без него. Като гледам тия кондензатори най-вероятно е МППТ. А и с тия 4 транзистора ще са безумие ако е само в режим он/офф според температурата.

Шопе, поддържа ли напрежението от панелите близко до това по спецификациите за максимална мощност? Ако да е ясно, че е МППТ.
шоп - майстор
Това е снимка на вътрешността на по-новият модел. Моите контролери са от първите. Даже водих кореспонденция с търговският отдел и се пазарих за цена за повече бройки. По спомен ги взех за под 190 лв( не ми се рови за фактура)

Сега подобреният модел гледам гони цена 350 лв и и трябвало да е по-добър.

Моите старухи се справят отлично. Поддържат напрежението, макар, че нямам база за сравнение с друг контролер за фотофолтаичен бойлер ( например на техногама)

Въпреки че съм фен на вакуумнотръбните колектори при тези цени на фотоволтаичните панели не искам и да чувам за тръби, серпентини, помпи, обезвъздушители, разширители, изолации, диференциални контролери и т.н.

П.П. вчера захлупих 24 бр 410ватови панели на V-TAK
188лв-какво му плащаш?!
Още повече, че му хванах цаката и ги ползвам херметично за навеси, сенници, асмалъци и засенчване на градината. Предполагам скоро цената ще стане такава, че по-добре панели за покрив и ограда отколкото керемиди и ламарина.
hidrazin - майстор
Боба ми (шарения) пак показва вярно. Там вътре няма никакво MPPT.
И няма как да има MPPT с един пиклив кондензатор 200uF 400V (по-точно два по 100uF).
То ако можеше така, китайците отдавна да бяха спрели влагането на скъпия бакър за индуктивности при всякакви MPPT зарядни контролери, инвертори... :-D
P.S. Дано поне тези "не много честни хора" да са предвидили защити:
- защита от ниско напрежение която да изключи транзисторите ако не може да им осигури режим на насищане че иначе ще гръмнат/пробият от прегряване
- защита при пробили транзистори че тогава тоя терморегулатор няма да спре нагряването...
Хубава работа ама българска.
brum - майстор
Хидразине, шопа каза, че поддържат напреженито. Не те знам колко разбираш от схемотехника, ама един МППТ контролер за бойлер не е нещо космическо, че да не го виждаш вътре в това. И пак да кажа - не МППТ контролер за зареждане на батерии, а за бойлер. За зареждане има доста повече чарколяк, че на изхода трябва да извади прав ток, а не някаква пулсираща история.

И как работи туй - ми на изхода имаш 18 ома, ама си ги пуснал 50% от времето има ток, 50% от времето няма ток. И те ти 50% мощност на тия 18 ома. Или все едно си докарал 36 ома товар на изхода. Туй ти е duty cycle-a (не се сещам как се превежда) и с него симулираш различен товар на изхода.

И сега дали е 50% включено, 30% включено или 80% включено го решаваш като мериш каква мощност имаш на входа. Примерно мериш при 50% колко ток идва от панелите и колко е напреженито. Мериш при 45% и при 55%. И като имаш тия 3те избираш това, което дава най-много мощност. Да кажем, че е 45% - на следващият цикъл ще мериш между 40 и 50 процента и ще търсиш кое е по-удачното. Те ти МППТ контролер. Прост като гъбена семка.

Пускаш си ШИМ-а на едни 50 килохерца, слагаш едно МОСФЕТ-и между минуса на панелите и минуса към бойлера и си готов. Хубаво е да има и дросел на изхода, ама и без него ще стане. Само не е ясно тия 50 килохерца колко смущения ще вкарат наоколо без дросела. Та за това съм съгласен - българска му работа.

И сега за кусурите ти - има захранване от външен адаптер. Най-вероятно достатъчно, че да гарантира насищане на транзистора. Има МОСФЕТ-и дето на 5 волта към гейта ще прекарат десетки ампери. А за защита при пробил транзистор - как би я осигурил ти? Щото на мен не ми идват много идеи дето да гарантират, че можеш да спреш тоя прав ток при проблем.
hidrazin - майстор
съб сеп 30, 2023 9:28 pmbrum написа:
...Не те знам колко разбираш от схемотехника...
Сега ще разберем кой колко разбира от схемотехника и електроника...
И как работи туй - ми на изхода имаш 18 ома, ама си ги пуснал 50% от времето има ток, 50% от времето няма ток. И те ти 50% мощност на тия 18 ома. Или все едно си докарал 36 ома товар на изхода. Туй ти е duty cycle-a (не се сещам как се превежда) и с него симулираш различен товар на изхода.

И сега дали е 50% включено, 30% включено или 80% включено го решаваш като мериш каква мощност имаш на входа. Примерно мериш при 50% колко ток идва от панелите и колко е напреженито. Мериш при 45% и при 55%. И като имаш тия 3те избираш това, което дава най-много мощност. Да кажем, че е 45% - на следващият цикъл ще мериш между 40 и 50 процента и ще търсиш кое е по-удачното. Те ти МППТ контролер. Прост като гъбена семка.
Ъъъъъ... ти що се опитваш да ми кажеш че PWM(ШИМ) и MPPT е едно и също? Щото т'ва дето описваш е PWM.
И "дросела" НЕ СЕ СЛАГА заради смущенията... :-D
До тук уточнихме кой, колко разбира от схемотехника - имаш нужда от нови знания.
Да преминем към следващото:
И сега за кусурите ти - има захранване от външен адаптер. Най-вероятно ... А за защита при пробил транзистор - как би я осигурил ти? Щото на мен не ми идват много идеи дето да гарантират, че можеш да спреш тоя прав ток при проблем.
Захранването е за двуредовия дисплей дето няма и 3$ ЦЪЪЪК+ схемата за датчика Pt 1000
И да, имам идея (и не само идея) как бих осигурил тая защита - да спра прав ток при пробив.
Ама това е друга тема...
P.S. И като допълнение - благодарение снимките от Шоп-а вее ми е ясно как работи това "нещо".
Няма много общо с MPPT режим и всякаквите му там глупости че следяло MPPT ... :lol:
Но определено е по-добре от пряко включване на панели към нагревател.
Без чудеса обаче. Сутрин, следобед и в мрачни/облачни дни едва ли има ефективност дори 80% ...
Много пари за нищо!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: