Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
qrt - специалист
Трябва да прокарам 14 метра кабел(3 x 2,5 мм ) м-у къща и навес.Въпросите са :
-свт-с подходящ ли е ?
- добра идея ли е да пусна едно тънко неръжд. въже за което да е вързан кабела за да не провисва?
- гофре необходимо ли е ?
hidrazin - майстор
Носещо въже е необходимо. Вързването на кабела за въжето с парчета мед или алуминиев тел.
Кабелните превръзки (свинските опашки) изгарят от слънцето. Дори и тези дето са уж UV устойчиви.
Гофре не е необходимо.
:partyman:
torbalan - Дървен философ
Защо не го закопаеш в земята?
В черните пластмасови тръби?

Ще похарчиш няколко лева повече, но пък няма да ти виси нищо пред очите. И при гръмотевици, вероятността за пострадали устройства е много по-малка.
qrt - специалист
нед окт 01, 2023 5:35 pmtorbalan написа:
Защо не го закопаеш в земята?
В черните пластмасови тръби?

Ще похарчиш няколко лева повече, но пък няма да ти виси нищо пред очите. И при гръмотевици, вероятността за пострадали устройства е много по-малка.
Принципно това което предлагаш е по-добре , но терена не позволява - колони, 2 бетонни пътеки, площадка с гранитогрес...
Освен да слагам свт-с + стом. въже, и това ще му е достатъчно?
kr1100 - майстор
пон окт 02, 2023 10:37 amqrt написа:
Принципно това което предлагаш е по-добре , но терена не позволява - колони, 2 бетонни пътеки, площадка с гранитогрес...
Отдавна има дупкала за хоризонтално пробиване. Дори едно време имаше ръчни сонди с тръби една в друга за удължаване.
14 м са нищо по дължина.
Lutchezar - майстор
Дай малко повече за хоризонталното пробиване. Че съм в къща с шахта на Виваком отпред до входната врата и не искат да ми пускат оптика. Идеята да копна от мазето към шахтата ме изкушава.

Тема "Питане за проводник въздушно полагане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: