Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chicken - помощник
Да доразвия питането и да използвам темата. Имам сондаж, 50 метра, помпата ще е на 42-43. Нямам проект все още. Има ли шанс за едноетажна къща на десетина метра от сондажа да се получи само с потопяемата, пресостат и разширителен съд, или ще е добре потопяемата да качва до горе, а от там да поема друга помпа за осигуряване налягане в къщата? Засега не планирам буферен съд, изглежда като да има много вода, а пробиваха в най-сухото време.
Питам не за друго, искам да си иззидам шахта над сондажа. Докато чакам всички безкрайно бавни неща. Да си ми е готово като дойде време за разкриване на строителна площадка и се чудя с какви размери да е, какво ще трябва да побере...
А, да, тъй като шахтата е между къщата и ел таблото, правилно ли е захранването да мине през шахтата и от там заедно с тръбите и кабелите за помпата да влезе в къщата?
torbalan - Дървен философ
чет сеп 28, 2023 9:12 pmchicken написа:
Да доразвия питането и да използвам темата. Имам сондаж, 50 метра, помпата ще е на 42-43. Нямам проект все още. Има ли шанс за едноетажна къща на десетина метра от сондажа да се получи само с потопяемата, пресостат и разширителен съд...
Точно така се прави. Разширителния съд поне 60 литра, ако има удобсва - по-голям е по-добре.

За кабела - хубаво е да върви отделно от тръбите за ВиК, а не както съм направил аз в една тръба Ф110 съм пуснал и Вик-то и тока.
MamaMy - майстор
Пускаш от полиетиленовите тръби за вода два броя Ф32. По едната пуска кабела. Щом енергото ползват същите значи са подходящи.
chicken - помощник
Да, в отделна тръба кабела. Чуденката беше дали от стълба до шахтата и от там в един изкоп всичко към къщата. Но всъшност да, какво му преи да мине през шахтата, явно не съм много умен. Понякога.
iliya_i - майстор
съб сеп 30, 2023 3:31 pmchicken написа:
Да, в отделна тръба кабела. Чуденката беше дали от стълба до шахтата и от там в един изкоп всичко към къщата. Но всъшност да, какво му преи да мине през шахтата, явно не съм много умен. Понякога.
Ако кабела мине първо през шахтата и стигне до къщата, после ще трябва да върнеш друг кабел към помпата.
Нали не си мислиш да слагаш табло с бушони в шахта под земята, през която минава водопровод?
chicken - помощник
съб сеп 30, 2023 5:27 pmiliya_i написа:

Ако кабела мине първо през шахтата и стигне до къщата, после ще трябва да върнеш друг кабел към помпата.
Нали не си мислиш да слагаш табло с бушони в шахта под земята, през която минава водопровод?
Да, такава е идеята. Не, не си мисля да слагам табло с бушони. Не заради водопровода, а защото ми звучи някак неудобно да е нейде на двора под земята :)
MamaMy - майстор
Нали не е задължително в таблото да има и нула. Следва, че един кабел двойка е предостатъчен за таблото в къщата.
iliya_i - майстор
съб сеп 30, 2023 11:01 pmMamaMy написа:
Нали не е задължително в таблото да има и нула. Следва, че един кабел двойка е предостатъчен за таблото в къщата.
Какво каза :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
шоп - майстор
съб сеп 30, 2023 11:01 pmMamaMy написа:

По принцип повечето табла за защита на сондажни помпи са с 5 жила ( има и с 4 )
Така, че ако се монтира контролно табло в къщата ( доста сондажни помпи не могат да работят без такова) съветвам да се пусне 5 жилен кабел.
chicken - помощник
Да уточня, за да не стане грешка, че кабелите за помпата са си кабели за помпата, говоря за захранващия къщата кабел, който да мине през шахтата и по същия изкоп към къщата. Трифазен.
Сега се оказа, че при основния вариант за разположение на къщара сондата се озовава на метър от фундамента и шахтата ще е под верандата.
Излезе питанката, може ли табло, пресостат, разширителен съд да са в къщата, в шахтата да си е само помпата със съответните фитинги. Това на 10-12 метра от сондата, помпата потопена на 42

Тема "Помпа за сондаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: