Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
нед окт 01, 2023 2:09 pmLivermaina написа:
Къщата е в Родопите .
Ще пусна снимки при първа възможност тъй като не обичам много да снимам...
Стана ми интересно каква алтернатива на бетон за под мислите че е подходяща за приземен етаж - влагата не е особено голяма.
На къщата в която живея подовете на първи етаж са покрити с керамични тухли фугирани с цимент. Какво има отдолу не знам.
Имахме в Плевен един завод "1-ви май". Бивша тухларна, но осъвременена. Произвеждаше керамични тръби, керамични тротоарни плочки киселинно и топлоустойчиви тухли и плочи и кашпи за цветя. Сринаха го до основи и го изравниха със земята. Значи е бил конкуренция на някой и сега само трябва да намерите на кой.

https://www.olx.bg/d/ad/keramichni-ploc ... 7uYSZ.html
Grozdev - специалист
Служил съм в Родопите, на Чала.".
Помагах и на реставрация на такава къща
В с. Косово,, след Нареченски бани.
Реставрация на" каменна къща"??
Не е само да я изчистиш от миризмата на вкопани етаж. И да положиш 1 циментова настилка на пода...!
НЕ съм я видял, но каменна ще е само до гредореда на 1 етаж. НА ГОРЕ ЩЕ Е ПЛЕТАРКА. Дървена костр. С летви и измазана с глина и слама.
Повечето са такива.
Е и на покрива може да са ТИКЛИ./каменни плочи. Ако не е ремонтиран.
ТА:
Камъка се ЧИСТИ по 1 начин,,
СТАрите греди по друг.
Другото се поправя /обновява по трети.
Нововъведенията,,, по съвременен! .
Тук основния въпрос е,,
Колко и до каква степен могат да се съчетаят старите с нови (модерни) материали!? По скоро колко време ще изкарат във съвместно "съжителство"!?
Иначе всичко е възможно.

П п
В този далечен за мен район вече,,
Мога само да насоча към някой на "ТИ "
С тази материя.!
При желание.
АЗ само дистанционно.. :wink:

:yawinkle:
Grozdev - специалист
Това не е типичната Родопска къща.!
ПО скоро бивш конак или чорбаджийски чифлик. :? Цялата от каменна зидария!?
И внушителни размери. :)
Много работа ще има и сериозен ресурс докато се реновира!
:yawinkle:
Livermaina - помощник
Чорбаджийски чифлик е печелившия отговор :o
В парцела има още една " нова" къща от 1907 на 3 етажа - и тя е изцяло каменна .
Въпреки, че тя е в много добро състояние ... до пенсия ще имам забавления.
Да дам кратък отчет, който се надявам да помогне на някой в моето положение.
Към днешна дата за една седмица успях да изнеса абсолютно всичко органично предимно гнило дърво ...и няколко прилепа.
Плана за действие включва :
1.Изстъргване с твърда четка на всички повърхности.
2.Почистване на камъка с пароструйка.
3.Почистване на гредите с пясъкоструйка.
4.Обилно напръскване с ензимен препарат разграждащ органичната материя - използва се за почистване на хирургични инструменти.
5.Измиване с разредена белина и след това вода.
Не мисля, че след това е възможно да има миризма ,но ще видим на пролет докогато ще съхне и проветрява .
Чака ме възстановяване на пода смятам пак да е дюшеме ,но под него не съм решил какво ще има върху пръстта.
Дали някой може да помогне със идея за изработване на дървена дограма - единствено съм склонен на компромис да е със стъклопакет .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед окт 08, 2023 4:01 pmLivermaina написа:

1...
2...
3...
Чака ме възстановяване на пода смятам пак да е дюшеме ,но под него не съм решил какво ще има върху пръстта.
БРАВО!
По 4 не знам какво да кажа. 5 е ОК, не знам дали е нужно. Няма да навреди
За пода ще помълча и ще изчакам изсъхване...
Livermaina - помощник
нед окт 08, 2023 4:12 pmn_a написа:
нед окт 08, 2023 4:01 pmLivermaina написа:

1...
2...
3...
БРАВО!
По 4 не знам какво да кажа. 5 е ОК, не знам дали е нужно. Няма да навреди
За пода ще помълча и ще изчакам изсъхване...
Ами то 4 може и да се окаже излишно -в работата му казваме "течната пираня " разгражда протеиновите и нитритни вериги -т.е би трябвало да неутрализира амоняка и летливите съставки от които идва миризмата ,която между другото осезателно намаля и преди всички тези стъпки.
Извода е ,че колкото и безнадеждно да изглежда в началото - яко бачкане ... добре е да е с мисъл :o и всичко си идва на мястото .
И си струва.
АМи за дюшемето ще се чака то е ясно - преди време направих едно по схемата:
Яко трамбоване на основата там където в последствие върху легло от филц сложих гранитни павета като стъпки
Върху тях гредите ,запълване с керамзит (или перлит) и дъските с фуга около стените
Естествено - проветряване колкото е възможно на помещенията и засега няма проблем с влагата.
Lutchezar - майстор
Не ти е първа къща, но явно преди не си разбрал какво са материалите или технологиите, значи си го играл шеф-разпоредител.
Тази работа че кравешката урина съдържа амоняк откъде я измисли? Масло с основни съставки крезол и бензол пише гугъл че е смрадливата съставка.
Премахват миризмата със разтвор на кислородна вода и сода.
На други място четох че точно с амоняк премахват миризмите, темата започна от това че в Испания и в Гърция най-почистващите и обезмирисяващи препарати съдържат амоняк. У нас рядко се среща, явно традицията повелява че амонякът е гадно смърдящ, но никой не се замисля че е летлив и бързо се разлага...

Не споменаваш каква е целта на реставрацията, ще се обитават ли целогодишно постройките, преди кравите са ги топлили, сега без крави ще умреш от студ вътре.
Последна промяна от Lutchezar на нед окт 08, 2023 7:09 pm, променено общо 1 път.
Livermaina - помощник
Ааа шеф никогиш не съм бил..
Чак такъв органичен химик не съм... - мирише си на обор .
След като се изнесе всичко от пода миризмата намаля ,но още се усеща .
Камъните са мръсни(мазни от търкането на животните предполагам) и може би има наслоена миризма върху гредите на тавана.
Това за кислородната вода е идейно - не знам как ще се отрази на камъните ,но не пречи да пробвам на малка площ и след интервенцията ще споделя.
По-горе съм писал ,че това не е било предвидено за обор - преди години едни умници са решили да вкарат вътре крави...
Да ще се обитават не целогодишно ,а колкото до студа на балкана е така
В стаите има комини и в две има и огнища
Един от специалистите, писали по темата си е редактирал мнението, като е оставил съвсем малка част от него.
Радвам се, че дори да си го прочел, не си го взел под внимание.
Не писах след майстора, понеже би се приело като заяждане- имаме си закачка.

Живея в такава къща. Първият етаж изначално е бил обор, построен до къщата.
Когато дядо ми купува имота, за да има къде да живеят всички, прави от обора жилищни помещения, където с баба живяха до сетният си дъх.
Не е разполагал със съвременните материали и методи, но се е справил. Не помня някой да е бил с разклатено здраве, напротив- малко не достигна да доживее 100.
Със сигурност няма да доживея толкова, но се радвам на невероятен имунитет.

Престъпление е да се събарят такива красоти
Дано успеетш да довършиш делото си с възможно най автентичните материали!
Успех!

пп. Лъчко, няма да е чак толкова студено.
В нашата каменна къща винаги е било топло зимата и прохладно през лятото.
Нещата се промениха когато съборихме покрива и гредореда.
След построяването на втори етаж, къщата е значително по студена.
Затова и правя топлоизолация.

Под дюшемето, дядо насипа сгурия направо върху пръстта. Такъв е споменът ми.
Възможно е да е застилано с найлон, но за това не съм сигурен. Още не е изгнило, след около 50г.

Тема "Реставрация на каменна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: