• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
съб окт 07, 2023 11:14 pmsoewhaty написа:
Та беше ми само интересно да науча дали има значение редът на връзването и реших да питам, а вместо да отговорят като интелигентни хора, те лаят като кучета.
И ти беше отговорено коректно и културно ЦЪЪЪК
К'во повече искаш? Каквото повикало, такова се обадило...
:partyman:
kozl - майстор
вт окт 03, 2023 1:42 pmsoewhaty написа:
пон авг 18, 2014 7:33 amfikata написа:
Зачиства се изолацията на нулевия проводник от инсталацията на по-голяма дължина така,че без да се прекъсва проводника да се направи свързване от него и на двете клеми, като първо се свърза към клемата за защитното жило от кабела към печката и след това се свърза към клемата за работната нула.Това е при двупроводна инсталация, когато от нулата трябва да обединят работната нула N и защитната нула РЕ и се получава PEN
Един въпрос само относно цитираната част от иначе много изчерпателен отговор - като се връзват синята нула и жълто-зеленото предпазно зануляване от кабела от печката се връзват и 2те на отделна клема, но има ли значение последователността на връзката - тоест, ако си представим PE и N кабелите, идващи от печката и нулата идваща от мрежата/инсталацията в стената, то до колкото аз разбирам връзването би трябвало да е следното:

1) по-близо до края на кабела нула от стената/инсталацията се връзва синьото N (нула) от печката и
2) PE (предпазното зануляване) кабела от печката се връзва, така че да стои по-близо до стената/инсталацията, докато N (нула) кабела от 1) стои по-към края на кабела, един вид стои там като последна връзка на върха на кабела, грубо казано.

Вярно ли е това или няма значение редът на връзването на 1) и 2)? Тоест, кое да е по към края на кабела от стената и кое да не е?
Тва де е написал fikata е вярно и има значение редът.
Ама на твоето питане немам отговор, оти е мноо омазано и объркано.

Някои се опитаха да отговорят и получиха овации :-D
И аз за тва се въздържам от отговори на подобни въпроси и в последствие създаване на безполезни постове.
Ама ми се случва и да не издържам да се въздържам :roll:
MamaMy - майстор
Козел, като си толкова сигурен в реда, ако печката е по средата на стената, а мивката я сложим от другата страна, ще се промени ли реда на кабелите :roll: ? Ако кабелите излизащи от инсталацията са еднакво къси, трябва ли още да скъсяваме единия за да стане по-близо до стената? И един личен въпрос, ти кой клас за правоспособност имаше, че даваш съвети във форума? :-D
Такъв е съветът и на PCL82- Safety First. Логично.
В реалният живот, никой не знае какво, кога, как, къде и пр. Да разгледаме възможностите!
1.Компрометира се първо връзката със защитното. До известна степен, да речем.
В такъв случай какво може да се очаква? Ъ?!!
А ако се компрометира напълно?

2.Компрометира се работната. Работата е ясна.

В първият случаи сме направили каквото е нужно, пък да става каквото ще, така ли?! Хи-хи!!!
Достатъчно ли е това и ще спим ли спокойно? Това ли е всичко, което може да се направи?

Козлин, оти па се да се сдържаш?!
DMN - майстор
MamaMy написа:
Козел, като си толкова сигурен в реда, ако печката е по средата на стената, а мивката я сложим от другата страна, ще се промени ли реда на кабелите :roll: ? Ако кабелите излизащи от инсталацията са еднакво къси, трябва ли още да скъсяваме единия за да стане по-близо до стената? И един личен въпрос, ти кой клас за правоспособност имаше, че даваш съвети във форума? :-D
Имам лекичко подозрение, че става дума за съвсем друг ред, но нали и аз нямам никакъв клас, ще си трая.
Както се казваше: не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.
То, щото тия с класовете ги има, и някои от тях само това имат, затова ги има и многото дето питат след тяхната работа във форума "Направи сам".
:weedman:
пон окт 09, 2023 11:06 amDMN написа:

Имам лекичко подозрение,...
:weedman:
Прекалено дипломатичен!
Замислих се леко, но нямам такова.
Сега остава да преброим класовете!

Мама, нямам никакъв клас- да не се притесниш де. Електрото беше стъпало към "класът" ми.
mika - специалист
Когато монтирам контакт шуко към двупроводна инсталация, свързвам PEN проводника към защитната клема и оттам с мост към нулевата клема.
пон окт 09, 2023 11:40 ammika написа:
Когато монтирам контакт шуко към двупроводна инсталация, свързвам PEN проводника към защитната клема и оттам с мост към нулевата клема.
Точно това противоречи на наредба 3, според Фиката и PCL82.
Прочети постовете им и ще разбереш какво се има предвид!
B0bi - специалист
Признавам си, никак не ми се четат философските ви коментари, но така и така сте я оспамили и тази тема ... Имали значение "редът" ако проводникът на нулата не е прекъснат? Т.е. направено е "ухо", обикалящо болтчето на едната клема и отива в другата. Е, това не може да стане при безвинтовите (а тях, когато е писан правилникът, ги не е имало много ...).
пон окт 09, 2023 2:44 pmB0bi написа:
... Е, това не може да стане при безвинтовите (а тях, когато е писан правилникът, ги не е имало много ...).
Бедна ти е фантазията.
Ако се абстрахираш от "Ухо"...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Поставяне на щепсел на готварска печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: