Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Да, бойлера ми е с гилзи, и съм сложил датчиците както трябва, според описанието на контролера.
Не мисля, че е проблем, и да, охлаждането е в рамките на нормалното.
kalin72 - майстор
Сега погледнах, делтата беше 2 градуса, направих я на 10 градуса. Инак термостата е тоя
https://www.technogamma.bg/products/dt/Delta.php
пет окт 13, 2023 12:31 pmkalin72 написа:
Сега погледнах, делтата беше 2 градуса, направих я на 10 градуса. Инак термостата е тоя
https://www.technogamma.bg/products/dt/Delta.php
Супер!
Можело значи, след толкова години, да научиш още нещо!
Всъщност, бутона промени да си забелязал?!
Не че имам против бройката постове. Обикновено се чете последното мнение, а предното може да се пропусне.
И.....дори при старата настройка, колектора не ти охлажда бойлера.
kalin72 - майстор
Обикновено се чете последното мнение, а предното може да се пропусне.
Ето че си отговаряш сам :)
пет окт 13, 2023 1:03 pmkalin72 написа:
Обикновено се чете последното мнение, а предното може да се пропусне.
Ето че си отговаряш сам :)
Не.
Понеже съм прочел предното, не е проблем при прегледа на "Виж новите мнения".
Но, за някой който сега влиза, би било проблем.
Все пак, дали е умесТно да има бутон "Промени", а примерно да липсва "Редактирай", "Добави"?!
Пък и правилата не са само за спазване, нали така?!
Zdrav4i - напреднал
Здравейте отново, в моя случай открих защо се получава охлаждане на бойлера, но отново причината е неясна.
Когато слънцето залязва и соларните панели не са горяни съответно температурата при тях би трябвало да пада и циркулационната помпа да спре да работи. Да, но не, забелязах, че на няколко пъти помпата продължава да работи съответно се получава охлаждане на водата в бойлера и затопляне на вече охладените солари (тъй като слънцето е залязло), и така докато делта не стане по малко от 5C⁰ на каквато стойност всъщност е настроена. Въпросът е , защо помпата не изключва при залез слънце след като температурата в соларите е паднала.
Няколко дни правих тестове, като рестартирам ръчно ел захранването на помпата и термостата (те са на един предпазител), и веднага след рестарта, показанията на термостата са минус 5-7 градуса в соларите съответно помпата не циркулира.
Изпратих термостата на производителят в Гоце Делчев, като от там казаха, че работи нормално.
Възможно ли е проблема да е в датчиците или по-скоро във връзките на удължените кабели на датчиците . Друго просто не се сещам
kozl - майстор
Zdrav4i написа:
Да, но не, забелязах, че на няколко пъти помпата продължава да работи съответно се получава охлаждане на водата в бойлера и затопляне на вече охладените солари (тъй като слънцето е залязло), и така докато делта не стане по малко от 5C⁰ на каквато стойност всъщност е настроена. Въпросът е , защо помпата не изключва при залез слънце след като температурата в соларите е паднала.
По-добре напиши температурите при панела и при бойлера, че специално аз не разбрах обяснението. Ако е нагласено на делта Т 5 градуса да се включва циркулацията то колко е на панела и колко при бойлера, когато помпата не спира?
И какви са показанията за температурите след рестарт?

Ако са различни показанията преди и след рестарт, моите съмнения са в контролера, нищо че са казали, че е изправен.
Zdrav4i - напреднал
пон яну 15, 2024 6:10 pmkozl написа:
Zdrav4i написа:
Да, но не, забелязах, че на няколко пъти помпата продължава да работи съответно се получава охлаждане на водата в бойлера и затопляне на вече охладените солари (тъй като слънцето е залязло), и така докато делта не стане по малко от 5C⁰ на каквато стойност всъщност е настроена. Въпросът е , защо помпата не изключва при залез слънце след като температурата в соларите е паднала.
По-добре напиши температурите при панела и при бойлера, че специално аз не разбрах обяснението. Ако е нагласено на делта Т 5 градуса да се включва циркулацията то колко е на панела и колко при бойлера, когато помпата не спира?
И какви са показанията за температурите след рестарт?

Ако са различни показанията преди и след рестарт, моите съмнения са в контролера, нищо че са казали, че е изправен.
Температурата при панела е равна на тази, която е в бойлера ( + - 2 градуса), след като установя, че не е спряла да циркулира, когато няма слънчев ден. Когато спра захранването за 5 минути температурата в солара логично пада бързо поради факта че не е огрят и няма какво да го топли. А конкретно какви са температурите в солара и в бойлера, когато помпата не спира не мога да кажа тъй, като е въпрос на момент в който не съм в къщи а и това явление не се случва постоянно а само понякога например вчера след работа забелязах, че помпата въртеше в 17:30ч, когато се върнах от работа а през уикенда работеше коректно.
Не знам дали ако увелича делта на 15 градуса няма да се отстрани този проблем
Andri01 - майстор
Диференциални яконтролер не е в ред. Вероятно релето, на помпата "залепва",но не винаги. За това и са ти казала ,че е в ред.
вт яну 16, 2024 10:16 amZdrav4i написа:
........
Не знам дали ако увелича делта на 15 градуса няма да се отстрани този проблем
Удължените кабели, ако не са запоени, да бъде сторено!
Следи се системата.
Ако проблемът продължава да е налице, делтата се увеличава с малка стъпка- 2 градуса, примерно.

Някои контролери имат възможност за корекция показанията на сензорите.
Някои хора отричат скъпите контролери, понеже евтините вършели същата работа.

Тема "Соларен панел охлажда бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: