Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
Някой с препоръка за умен Tuya бушон с измерване на енергията? Особено ако има и тарифи.
Има разни които имат и защити различни, от пренапрежение, ДТЗ, комбинирани...

Също се чудя като напълних къщата с умни контакти които мерят консумация, това как ще се отрази на работата на ДТЗ, някой с опит?
MamaMy - майстор
Тази ДТЗ няма да работи коректно. Ще се депресира като най-глупава от всички :-D
hidrazin - майстор
Не си правете извращения с електротехниката. Тока НЯМА приятели. Изпробвано и доказано многократно.
Всякакви там ТУИ, МУИ и подобни и себе си не могат да защитят а какво остава за потребителя?
Общо взето безразборното тикане на всякакви там "СМАРТ" боклуци само влошава картинката.
Особено когато се прави на "парче" - без да се знае КАКВО и КАК правите.
:partyman:
P.S. Дано се сещате че въпросните "неща" монтирате и използвате на собствен риск и отговорност.
Аааа.... и със сигурност ги НЯМА в проекта на жилището, част ЕЛ..... :cool:
Lutchezar - майстор
Пред подмяна на ел.инсталация съм и са закачени тук там външно на неотговорни места. Камери, щори, на спирателните кранове ще пробвам другия месец. Малко температурни датчици съм включил.

Просто от 2 дена пуснах системата в наблюдателен период и днес се сетих как ли ще се омотае с ДТЗ.
Иначе има и IR bridge и RF bridge, първото тестово захапка всичко, второто още нямам време.
Та харесва ли ни или не, освен че е модерно и в доста народ се автоматизира, това е част от бъдещето. Бих заложил на жична автоматизация, като евентуално всичко е на обща магистрала, мисля че brum така беше действал. Но човек трябва да познава какво има на пазара, поне от любопитство.
boyo - специалист
сложиха ми ДТЗ преди два месеца - schneider easy 60a 30ma. Първи път я тествах малко след като я сложиха - тест бутонът си я задейства мигновено. Онзи ден да я тествам пак - натискам бутонът и нищо. Дайте мнение дефектна ДТЗ ли е, или нещо друго?
iliya_i - майстор
пет окт 13, 2023 4:29 pmboyo написа:
сложиха ми ДТЗ преди два месеца - schneider easy 60a 30ma. Първи път я тествах малко след като я сложиха - тест бутонът си я задейства мигновено. Онзи ден да я тествам пак - натискам бутонът и нищо. Дайте мнение дефектна ДТЗ ли е, или нещо друго?
Можеш да я тестваш и като в някой контакт дадеш накъсо нула със земя.
Така ще изключиш проблем само в тестовата верига.
brum - майстор
Препоръките са да се тестват два пъти в годината. Поне на Eaton в инструкциите това пише. Като не работи пък било то и тест бутона бих я сменил.
hidrazin - майстор
Дайте мнение дефектна ДТЗ ли е, или нещо друго?
Разбира се че е дефектна. За да е изправна трябва да и работи всичко - включително ТЕСТ бутона.
Не е предвидено да се ремонтира.
Следователно трябва да се подмени.
(Е, ако не си навит да си купиш тестер фаза-нула-защитен… и с него да си правиш теста)
Аз не бих си причинил такива неща…
:partyman:
boyo - специалист
пет окт 13, 2023 6:06 pmiliya_i написа:
Можеш да я тестваш и като в някой контакт дадеш накъсо нула със земя.
Така ще изключиш проблем само в тестовата верига.
Благодаря, ще тествам от любопитство утре да видя дали ще изключи, но като цяло ще търся майстор да я подмени идните седмици.
brum - майстор
Я само да поясним - към това ДТЗ имаше ли напрежение в момента на теста? Щото ако няма можеш да си цъкаш колкото искаш, но няма да сработи.

Някак си ми звучи невероятно ДТЗ на Шнайдер да даде фира ей така от нищо, че и собственика да го хване това. И двете са с толкова малък шанс, че шанса и двете да се случат едновременно клони към нула. Та затова поясняващият въпрос.

Иначе похвала за това, че си тестваш ДТЗ-тата. Аз въпреки препоръките за редовни тестове не съм ги пипал от както съм ги инсталирал.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: