пон окт 16, 2023 1:03 pmbrum написа: След ДТЗ-то връзка между нула и земя води до изключване. Преди ДТЗ-то си я има по принцип тая връзка. Пак се опита да кажеш нещо, ама не го каза като хората.Това е вярно само ако не е преправяно от дву проводна в трипроводнаблиния както е в повечето от случаие в блоковете.
И съм го пробвал това което предлагаш. При късо между нула и земя след ДТЗ-то то пада. Без значение дали товара е малък или голям. Та не съм имал възможност да тествам копчето в тая ситуация, щото ДТЗ-то е изключило преди да стигна до него.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg
- майстор
1656 мнения в "Дефектно токова защита"
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
Иванов, дали "късо" между нула и земя, дали с тест бутона, защитата трябва да изключи.
Факт е, че това не се е случило.
Да кажеш какъв е изводът!
Да напомня въпросът
viewtopic.php?f=11&t=680&start=1480#p1144480
Мнението на Илия, под него, е отговорът.
viewtopic.php?f=11&t=680&start=1480#p1144482
Да напомня въпросът
zz_stefanov
- майстор
пон окт 16, 2023 1:31 pmivanovbg написа:Винаги ми е изключвала по обектите извън 'блоковете' при замостване на нула и земя. Така си търсех и защитите загубили маркировка.пон окт 16, 2023 1:03 pmbrum написа: След ДТЗ-то връзка между нула и земя води до изключване. Преди ДТЗ-то си я има по принцип тая връзка. Пак се опита да кажеш нещо, ама не го каза като хората.Това е вярно само ако не е преправяно от дву проводна в трипроводнаблиния както е в повечето от случаие в блоковете.
И съм го пробвал това което предлагаш. При късо между нула и земя след ДТЗ-то то пада. Без значение дали товара е малък или голям. Та не съм имал възможност да тествам копчето в тая ситуация, щото ДТЗ-то е изключило преди да стигна до него.
Чисто теоретично не трябва да изключи, но ако задълбаеш в теорията ще ти стане ясно.
iliya_i
- майстор
пон окт 16, 2023 1:50 pmТрифон П.Трифонов написа: Иванов, дали "късо" между нула и земя, дали с тест бутона, защитата трябва да изключи.Май само аз и ти допускаме, че земята може да не е " земя". Например енергото минали и видяли жица, дето не е тяхна в таблото с електромерите. И я наритали. Та по начало условието на запитването не е ясно.
Да напомня въпросът
Последна промяна от iliya_i на пон окт 16, 2023 11:29 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg
- майстор
пон окт 16, 2023 1:50 pmТрифон П.Трифонов написа: Иванов, дали "късо" между нула и земя, дали с тест бутона, защитата трябва да изключи.
Да напомня въпросът
С късо между нула и земя,ако земята не е земя, а изкуствена такава не изключва. Проверено! Ето това имам в предвид:
Прикачен файл:
untitled.JPG (14.68 KиБ) Видяна 661 пъти

При тази схема на преправяне от ДВУПРОВОДНА В ТРИПРОВОДНА късото между нула и земя няма да изключи защитата, а ще доведе до ефекта на питащия(да не работи тест бутона). Късото може да е в някой уред включен по късно в контакта.
Иначе лесно може да се провери дали защитата изключва на 30ма с помощта на лед лампа 7вата която се включва между фазата и земята в контакта. Тока през нея е 32ма при 220В и защитата трябва да изключи.
Наскоро имах един почти аналогичен случай. Донесоха ми един перфоратор за ремонт дето като го включи падал "бушона". До миналия месец всичко е било ок. Е, меря проверявам - всичко е ок. Включвам го в контакта - работи перфектно. Човека го носи в къщи и се връща след 5 мин, че продължава да изключва. Включвам го аз - никакъв проблем. Та отидох да видя какъв е проблема на място. Да не е контакта или предпазителя да е дефектен и да изключва при по малък ток...Все пак човека довършва ремонта в къщи. Включвам, натискам копчето да го пусна, тръгва за част от секундата и в таблото се чува щрак. Отивам и - таблото чисто ново с всички екстри, инталацията навсякъде е с нови кабели,контакти... И не изключва предпазителя, а ДТЗ. Включвам я, местя на друг контакт - същия ефект.
Как изключва това ДТЗ като в перфоратора трети кабел за заземяване липсва, а и той е във въздуха, да не говорим, че го мерих за окъсяване към корпуса. Включва едно флексче райдер - всичко работи. Изключих всички предпазители и електроуреди и почнах да ги включвам един по един и да обикалям по стаите - всяка стая контактите бяха на различни, но където и да включа перфоратора ДТЗ-то изключваше. Пробвах да изключа с тест бутона - не работи. Като го задържах няколко секунди бутона и ДТЗ-то почна да пуши леко. Явно съпротивлението е с малка мощност и му идва в повече ако работи по дълго. Ясно - ДТЗ дефектно. Пратих човека за ново и в това време свалям старото. Всичко си е точно по свързването. Беше свързано по схемата от картинката - от дву в трипроводна. Слагам новото без да съм свързал кабелите на изхода, тествам с бутона - работи. Свързвам докрай и ефекта същия. Почнах да се чеша дет не ме сърби

Като си поговорихме - последно с него е дупчил за шкафовете на кухнята и не е имал проблеми.
Та с две думи след половин час открих проблема - ГОТВАРСКАТА ПЕЧКА. Преди ремонта е била на твърда връзка и са сложили мостче между нулата и земята щото линията е била двупроводна. След ремонта пак си е монтирал твърдата връзка и човека я е вързал по същия начин, но не е махнал мостчето от клемите. Де факто укъсил нулата и земята. Та явно пусковия ток на перфоратора е повече и успява да превиши 30ма диференциално . Същевременно жена му си готви на печката без проблеми до този момент.
Та така

П.П. Забравих да кажа,че върнах старата ДТЗ, а новата я върна в магазина щот продавача му е приятел. Защита и бушони бяха марка Ноарк. Новата дето я взе беше на Шнайдер.
zz_stefanov
- майстор
Малко се поспри с тази категоричност. При така направената схема предварителната връзка между нула и изкуствената земя ще предизвика разлика в токовете на двата клона на защитата в реална инсталация. Дали ще е достатъчна за сработване е отделен въпрос.
Та може да изключи, може и да не изключи заради замостването при печката. Да може да не ти сработи тест бутона. После включването на друг консуматор дори и без утечка при него задължително ще изключи (това което ти описваш).
Обикновено ДТЗ си изключват в реална инсталация при замостване между нула и земя и без да е включен консуматор във веригата.
Гаранция за това няма разбира се, както е и при твоята схема.
Та може да изключи, може и да не изключи заради замостването при печката. Да може да не ти сработи тест бутона. После включването на друг консуматор дори и без утечка при него задължително ще изключи (това което ти описваш).
Обикновено ДТЗ си изключват в реална инсталация при замостване между нула и земя и без да е включен консуматор във веригата.
Гаранция за това няма разбира се, както е и при твоята схема.
ivanovbg
- майстор
Да, ако земята е реална, а не като на схемата си изключват. Тва е защото никога нулата не е със нулев потенциал спрямо земята и винаги протича някакъв ток който задейства защитата. В случая замостването само свързва входа с изхода и ток там няма как да протече.
Ако имаш някоя налична ДТЗ, свържи схемата на масата и тествай. Сам ще се убедиш. Бях описал моите напразни опити да задействам защитата с жица към плочките. Даже и тока ме стресе, но не успях да изключа защитата. Та тази защита не е панацея.
Ако имаш някоя налична ДТЗ, свържи схемата на масата и тествай. Сам ще се убедиш. Бях описал моите напразни опити да задействам защитата с жица към плочките. Даже и тока ме стресе, но не успях да изключа защитата. Та тази защита не е панацея.

kozl
- майстор
При тази схема тока през нулевата намотка на ДТЗ ще намалее с тока през шунта от късото. Т.е. тока през късото е създал разлика в тока през веригите в ДТЗ-то и това е тока на утечка, който следва да задейства ДТЗ.
Са ако няма включен консуматор, който да затвори веригата към ДТЗ, то кой ток ще събори ДТЗ

Тока създаден от разлика в потенциала земя-нула

Ми вероятно зависи от съпротивлението на реализираното късо съединение и от съпротивлението на нулевата верига в ДТЗ

ivanovbg може ли да добавиш и тестовата верига в горната схема та да си

А къв е случая като в ГЕТ има шунт м-у нула и заземление?
Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература