• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Това със сянаката звъчи безумно. На мен панелите ми изкараха 5 месеца със сянка за 2-3 часа на ден и нищо им няма. Ако сянката ги унищожаваше щеше да се е разчуло.
zz_stefanov - майстор
пет окт 20, 2023 9:11 amДетето написа:
..........
Това с напрежението и амперклещите ми се вижда най добрия вариант, спирам се на него.
..... обърни внимание, че ти казаха че амперклещите трябва да са за прав ток. По рядко се намират и са по скъпи. Най евтините по магазините са около 100'тина лева.
Детето - специалист
пет окт 20, 2023 6:06 pmbrum написа:
Това със сянаката звъчи безумно. На мен панелите ми изкараха 5 месеца със сянка за 2-3 часа на ден и нищо им няма. Ако сянката ги унищожаваше щеше да се е разчуло.
Би трябвало да има диоди някъде в панела където оправяли този проблем, но май не всички панели имат. Аз все още не знам дали при мен се е случило това, факт е, че от май месец насам не мога да достигна повече от 2Kw.
zz_stefanov написа:
пет окт 20, 2023 9:11 amДетето написа:
..........
Това с напрежението и амперклещите ми се вижда най добрия вариант, спирам се на него.
..... обърни внимание, че ти казаха че амперклещите трябва да са за прав ток. По рядко се намират и са по скъпи. Най евтините по магазините са около 100'тина лева.
Да, знам. Имам и за DC
brum - майстор
Панелите ти са 445 вата STC (standard test condition), а при нормална работа се очаква да докарат около 80% от тази мощност. Като при определени условия могат да надхвърлят дори и STC мощността си.

За пример са моите (P-Type Tiger Pro 72HC, 535W) панели дето са 535W STC и 398W NOCT. Обща мощност 3.2kW, март месец правеха 2.7kW в слънчев ден, но в облачни дни при определени условия са докарвали пикове от 3.8kW (20ти март в 14:21 часа, пазя данни с резолюция от 1 минута, 240V, 15.8А).

Та ако имаш информация за пиковата им мощност и тя е 2 киловата търси проблем. Но ако тия 2 киловата са това което си виждал в слънчев ден нещата са съвсем нормални. И зависи къде ги гледаш тия 2 киловата - на входа на инвертора или на изхода му. Че и там има загуби дето трябва да сметнеш.
Детето - специалист
съб окт 21, 2023 8:44 ambrum написа:
Панелите ти са 445 вата STC (standard test condition), а при нормална работа се очаква да докарат около 80% от тази мощност. Като при определени условия могат да надхвърлят дори и STC мощността си.

За пример са моите (P-Type Tiger Pro 72HC, 535W) панели дето са 535W STC и 398W NOCT. Обща мощност 3.2kW, март месец правеха 2.7kW в слънчев ден, но в облачни дни при определени условия са докарвали пикове от 3.8kW (20ти март в 14:21 часа, пазя данни с резолюция от 1 минута, 240V, 15.8А).

Та ако имаш информация за пиковата им мощност и тя е 2 киловата търси проблем. Но ако тия 2 киловата са това което си виждал в слънчев ден нещата са съвсем нормални. И зависи къде ги гледаш тия 2 киловата - на входа на инвертора или на изхода му. Че и там има загуби дето трябва да сметнеш.
Теста показва, че има малък спад според това което им дават на хартия. Ток на късо е между 8А и 9А като два панела са на 8 два на 8.5 и един на 9А. Напрежението има разлика от 200-300mv. 45.6-45.9V
Като цяло отговарят на NOCT стандарта или 333W. Но преди съм виждал много по добри показания а единственото което направих е, че ги завъртях хоризонтално, но това не вярвам да има някакво значение, а може и да греша.
В момента на пикове съм виждал до 2100W на входа на инвертора. През повечето време държи около 1900W. Като и аз съм наблюдавал да прехвърлят показанията на STC.
Възможно ли е преди завъртането да е имало отражение от повърхността на която са монтирани и затова да е имало по добри показания. Сега реално са по далеч от повърхността с 1 метър.
hidrazin - майстор
съб окт 21, 2023 3:41 pmДетето написа:
Теста показва, че има малък спад според това което им дават на хартия.
Теста показва че на панелите им няма нищо.
С волтметър и амперметър не можеш да хванеш никакви малки че и по-големи отклонения в рамките на няколко процента (до към 10). :-D
Дори при мен няма цялото необходимо оборудване.
По това време на годината никога няма да видиш максимуми като през лятото и това е съвсем нормално.
Примерно днес максимума на слънчевата алтидудата е 36,42 градуса за разлика например 20-ти юни когато е над 70 градуса.
Това променя и онова АМ=1,5 което го пише в спецификациите на панела...
Демек вече е към АМ=2,0 - слънчевите лъчи изминават много по-дълъг път през атмосферата.
Оттам и по-малки максимални стойности на слънчевата ирадиация.
От началото на октомври тя се движи между 700 и 800 W/m2 докато например на 28-ми април при мен е измерен максимум от 1180 W/m2 ...
:partyman:
P.S. Онези тоци 8-8,5-9 ампера не означават нещо особено, освен че панелите са още живи.
Такива разлики е нормално да има докато преместиш амперклещите от единия на другия панел...
БОНУС:
- при напрежение 2/3 от номиналното на панела имаш клампирал един диод
- при напрежение 1/3 от номиналното на панела имаш клампирали два диода
- при напрежение на панела 2-3-4 волта имаш кламмпирали три диода
Но дори от панела да ти работи само 1/3 то токът на късо пак ще е близо до стойностите на напълно работещ панел.
Lutchezar - майстор
съб окт 21, 2023 3:41 pmДетето написа:
...
единственото което направих е, че ги завъртях хоризонтално
....
Как бяха преди и как са сега?
ivanovbg - майстор
Нормално е хоризонтално да дават по малко ток. Нали се сещаш, че хоризонталните бойлери дават по малко топла вода от вертикалните. И при панела е така.
съб окт 21, 2023 8:02 pmivanovbg написа:
Нормално е хоризонтално да дават по малко ток. Нали се сещаш, че хоризонталните бойлери дават по малко топла вода от вертикалните. И при панела е така.
Това си го оставям за домашно.
hidrazin - майстор
съб окт 21, 2023 8:02 pmivanovbg написа:
:-D Найс! Т’ва ми оправи още повече вечерта.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Може би умрял панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: