Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте замислих се да си направя вец.живея до река Струма .бих искал да заинтересувам и още хора.защо мисля си че ще бъде хубаво ако електричеството някакси си го произвеждаме ние самите.На мен лично ще са ми достатъчни някъде около 2500-3000W,да си покрия домащните нужди.ще ви буда благодарен за съвет и да ме насочите на някъде от къде да започна.благодаря ви предварително/
rebroto написа: ...да си покрия домащните нужди.ще ви буда благодарен за съвет и да ме насочите на някъде от къде да започна...

От тук. Ключови думи: нормативна база, технология, екологични изисквания, те такива неща... Само не пиши "ентусиаст съм да направя ВЕЦ" :-D
Впрочем имаш ли две-триста хиляди свободни евра? :-D Ако имаш - скачай в дълбокото и късмет! :thumbs:
Ама не ни занимавай нас, щото определено не е за НАПРАВИ САМ!

П.П. Не ми благодари, че ти оправих заглавието, за да не те излага. :-D
Човекът говори за 3 kW. Това много ли ти се вижда? И неподходящо за "направи си сам"? Един генератор с ДВГ от магазина срещу неколкостотин лева вади такава мощност. Тъй че темата изобщо не ми се вижда неуместна, макар и да нямам познанията да помогна по нея.
Е, все пак знам, че само с ВЕЦ няма да се мине (освен ако не се строи водохранилище на Струма, което вече не е за "направи си сам"), ще трябва и някакъв вид акумулиране на енергията или превключване към захранване от основната мрежа.
Ударението на Кеноби пада върху "нормативна база". Не можеш да си хващаш води за ВЕЦ както си искаш. Не можеш да се включваш към мрежата, както и когато ти се ще, дори и с 3kW. Ако и техническото изпълнение да не е сложно, за реализацията на такава нещо има неизпълними за физическо лице изисквания. Представител съм на фирма, която произвежда оборудване за ВЕЦ, включително и за малки необслужваеми. Борбата на клиентите за преодоляване на административните бариери е сизифовски труд...

Колкото до реализацията - трябва ти само една центробежна водна помпа с асинхронен двигател 3kW и три кондензатора. Пускаш водата в обратна посока и получаваш центростремителна турбина с асинхронен генератор... Е... и някои други нещица са нужни :)
Роберто,
Много малко съм наближавал тематиката.
Мисля, обаче, че колегите те съветват за "истинските" изпълнения, които вероятно са безкрайно сложни (защото не са ЗА НАС). Правихме го при Соца за нуждите на едно бунгало на елементарна река (дере) да си светим + ТВ за кола и да си "чешем крастата".
Според мен, варианта със "собствените нужди" е по-достижим. Колкото - толкова и "НаправимО сам". Вероятно по закон ще излезе, че краднеш, но това не би трябвало да е така докато НИКОЙ на това ниво на реката не оползотворява законно. Едва ли не, трябва да получиш субсидии. :)
Прави са колегите - законно, ако разгледаш, ще се откажеш.
Ако си направиш нещо за собствени нужди, обаче, може и да изкара доста години.
НЯМАМ представа от икон. ефективност за 3kW, но по принцип - за размисъл...(и да те отклоня от комбините и по-големите мощности). За 3kW може да се окаже елементарно ниво на водата и дебит (НЕ знам, но по-просто от за 300кW). После Струма си заминава, както и преди... докато те хванат (все ще се намери кой :) )
от Justy » нед яну 25, 2009 4:11 pm
.
.............................................................................
Последна промяна от Justy на ср яну 28, 2009 10:21 pm, променено общо 1 път.
Justy написа:Описанието на Хигро също не е съвсем коректно в частта за асинхронния двигател / къде е възбуждането :wink: /

Коректно е, коректно е... :) Помисли за какво служат трите кондензатора, а ако работи в паралел с мрежата и те са излишни...

Виж тук:
http://www.newenergy.org.cn/english/guide/async.htm

Не зная дали си учил за електрически машини, в този предмет има една глава "Обратимост на електрическите машини". Асинхронният генератор е идеалния пример - в режим на двигател има положително плъзгане и се върти с подсинхронна честота, при преминаване към надсинхронна честота и отрицателно плъзгане работи в генераторен режим - без никакви допълнителни мерки.

За да се поддържа възбуждането при самостоятелна работа са нужни кондензаторите, ама хайде да не ровим толкова надълбоко...
............................................................................
Последна промяна от Justy на ср яну 28, 2009 10:21 pm, променено общо 1 път.
Синхронните генератори са значително по-скъпи и по-капризни. Дори и да трябва да преработиш асинхронен мотор. Разбира се, всичко останало е в тяхно предимство :)

Идеята с помпите от поста ми от по-горе се реализираше през 90-те в България от водоснабдителни дружества, които се опитваха да печелят, като ги използват вместо гасители на налягане при низходящи водоснабдителни магистрали с голяма денивелация. Не съм следял какво стана от начинанието, но май се разсъхна. Випом Видин се опита също да се намеси в бизнеса, имаше и руски фирми...

Предимството на асинхронното решение е простотата - купуваш водна помпа от магазина и си има готов генератор. А за сериозни неща - запазил съм едно алтернаторче за теб:

http://www.hitzinger.at/en/alternators/

:wink:
Ох , да си призная , преди няколко месеца се заключих в гаража...
и тайно развъртях с дрелката един малък асинхр. двигател :evil:

Беше неделя , слънчев ден , включих 4,7 Мкф само в едната фаза + лампа 12 в , която уверено светна ... и изгоре :-D

Така че това на Хигро е пробвано , ноо си иска обороти !
от rebroto » нед яну 25, 2009 9:51 pm
fc
Благодаря на всички за информацията.не мисля че е невъзможно оптимист съм. ще пробвам.ако някои има още информация ще му буда благодарен
Възможно е и съм го видял с очите си на заслон Тевно езеро в Пирин.
Хижарят е направил малка вец (<500Вт) без да засяга природата. На оттока на горното езеро е сложил бидон за зеле, който е подпрял с камъни и с найлон насочва водата към гърлото. От доллната страна на бидона е закрепил съединени маркучи от от противопожарни хидранти.
Маркуча слиза надолу по склона на около 50-100м денивелация и е свързан към охлювна помпа. С ремъчна предавка се завърта генератора.
Помпата и генератора са закрепени за една дъска на земята и покрити с найлон да не ги вали.Кабелът си вървеше по земята.
Вечерно време като притрябва ток, просто подлагаше бидона под оттока, а през деня го отдръпваше.

Решението е примитивно, но не представлява вмешателство в природата.
от rebroto » пон яну 26, 2009 3:03 pm
;
БРАВО НА ХИЖАРА.благодаря и на теб за присъединяването към темата.искам пак да момоля всишки които знаят как става да разкажат тук с подробности.благодаря ви
Преди време по Дискавъри даваха двама образи които направиха същото нещо . Даже турбината сами си я завариха. Денивелацията им беше над 400м. Филма мисля, че се казваше Еко механици или нещо подобно.

Нещо подобно е изпълнимо но дали си заслужава усилията.
Значи машинката ще работи при 40 бара. Чудесно. Ама освен тръби ти трябват и корпус и уплътнения за това налягане... Трябва ти и защита за турбината - остане ли генератора без товар, ще се развърти до оборотите на разрушаване само докато викнеш "спираааай" и всичкия ти труд ще се разлети на шрапнели. Всъщност автоматичен защитен клапан ти трябва при всякакъв напор.
Е, като на кино го направиха и подаваха някакво напрежение към някаква хижа. Нямам пресни спомени за конструкцията им. Но човек тръгне ли да прави подобно нещо ще възникнат не 5 а 105 проблема.
от rebroto » пон яну 26, 2009 7:35 pm
ok
аха зa термична защита ли става на въпрост плюс този клапан
:?: :?:
К'ви термични защити к'ви пет лева.
Ти още ли мислиш, че можеш да направиш нещо. Що не намериш по смислено и полезно за теб занимание.
Милен написа:К'ви термични защити к'ви пет лева.
Ти още ли мислиш, че можеш да направиш нещо. Що не намериш по смислено и полезно за теб занимание.

:-D :-D :-D Смях се със сълзи :lol: :lol: :lol: Аз нямаше да мога да се изразя с толкова малко думи, толкова ясно :prayer:
А иначе по темата, на хижа Рай има малък ВЕЦ, виждал съм го и работи доста сносно, когато бях там го нямаше хижаря, иначе щях да се поинтересувам за съоръжението.
Как се прави микро-ВЕЦ?

Ето афганистанската технология по темата:

Изображение

Ето по-добро решение с вграден регулаторен-защитен клапан:

Изображение

Белгийско:

Изображение

Колкото за една крушка:

Изображение


Тук още: http://maps.mines.gov.sb/tiki/tiki-inde ... otoGallery

Запиши се в този форум, там микро-ВЕЦ е единствената тема:

http://www.microhydropower-forum.com/

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”