Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Домашен немайстор - специалист
Здравейте. Ще се редят едни плочки в баня. Разстоянието от пода до тавана е 239 см., а плочките са високи 25 см. Според сметките ми излиза, че по стените ще имам 9 реда с цели плочки + един ред с 10-сантиметрова плочка. Въпросът ми е къде да ги сложа тези 10 сантиметра - дали плочките от първи ред да са по 10 см, а от последния - цели, дали обратното, дали пък да разделя разликата и плочките от първия и последния ред да са по 17.5 см. Как ще стане най-добре според вас?

И подът, и таванът са нивелирани.
torbalan - Дървен философ
То е малко въпрос на вкус, но...
Когато влизаш в банята, погледа много рядко ти е насочен в тавана. Обикновено си гледаш в краката.
Така че, според мен, по-добре целите плочки да са долу.
Чираче - майстор
Не забравяйте, че пода на банята е с наклон към сифона. В тоя случай няма как първия ред да е с напълно цели плочки.
Домашен немайстор - специалист
пон окт 23, 2023 10:14 pmtorbalan написа:
Когато влизаш в банята, погледа много рядко ти е насочен в тавана. Обикновено си гледаш в краката.
Май наистина първият ред ще е цяла плочка, а последният 10 сантиметра. Вариантът, където първият и последният ред са еднакви - по 17.5 см., сякаш е по-лош, защото жертвам първия ред в името на това последният да е малко по-малко набиващ се на очи.
пон окт 23, 2023 11:01 pmЧираче написа:
Не забравяйте, че пода на банята е с наклон към сифона. В тоя случай няма как първия ред да е с напълно цели плочки.
В случая може да се направи първи ред с цели плочки, защото подът е напълно нивелиран по целия си периметър. Даже обмислям първо да налепя плочките на пода, след което първи ред да ляга директно върху готовия под и така до тавана, вместо по стандартния начин - от втори ред до тавана, след това пода и накрая първи ред.
chapara - майстор
От горе завършваш с цяла плочка, това е лема, не подлежѝ на коментар!!
ivanovbg - майстор
Лоша идея е да лепиш първо пода. Няма как да не ти капне по малко лепило. Ще се счупиш от миене на под и чистене на фугите. Почва се от втората плочка нагоре, после се лепи пода и първия ред се лепи последен. То и водата стичаща се по стените е добре да пада на плочка, а не върху фуга. Тоест плочките на стената трябва да лежат ВЪРХУ плочките на пода. Да не говорим ако бутнеш нещо от скелето/стълбата върху готовия под. Дългото псуване е задължително

Тъй като не се знае колко дебело ще ти е лепилото под плочките на пода първата плочка може да се наложи да я режеш, а най кофти се режат един,два мм.Та режи само най долната.
schuldiner - майстор
Аз бих вмъкнал фриз.
Баси идеалното да не режеш плочки, поне по височина...
chapara - майстор
пон окт 23, 2023 10:14 pmtorbalan написа:
В голяма грешка си, обиколката покрай най-горния ред е най-видима.
Долния ред се прекъсва визуално обикновенно от тоалетна, шкафче, четка за тоалетна, кофа за под, праг за поддушво пространство и т.н.т.
Svetoslavoff1 - майстор
Аз пък бих запитал защо плочките трябва да са догоре, а не примерно до 1,8м? Мода?
вт окт 24, 2023 1:34 pmSvetoslavoff1 написа:
Аз пък бих запитал защо плочките трябва да са догоре, а не примерно до 1,8м? Мода?
Ама ха де?!
Дори е по грозно до горе- като в някое социално заведение.

Тема "Дилема как да се редят плочки в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: