• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
Инвертора има само един стринг и нямам опция за различно връзване.
zz_stefanov - майстор
Нищо няма да можеш да докажеш. Статистиката е смислена ако се базира на представителна извадка.
Само с един ден сравнено с друг ден при който слънчевото греене не е измерено и е било друго. не можеш да докажеш нищо.
Виж ако организираш опитна постановка с две групи панели и два инвертора работещи при едни и същи условия... :)
Но се кефя на ентусиазма.
brum - майстор
Тия панели поне по ток подбрани ли са? Редното е Impp на старите и на новите да е същото или много близко. С различни панели стрингове май не е практика да се правят.

И за да не даде фира инвертора - сумарното Voc на панелите трябва да е по-ниско от максималното напрежение на тракера. Като се съобразяват температурите и коефициентиа за покачване на напрежението при студени панели.
Детето - специалист
Всички панели са еднакви, по напрежение съм 50V под макс.
brum - майстор
Хм, изглеждаха ми различни.

Я кажи, какъв им е модела и колко ти е максималното напрежение на инвертора. Смятал ли си при -10 градуса дали няма да го надхвърлиш? Ако тия 50 волта под максимума на инвертора са при 25 градуса, то при -10 градуса има голяма вероятност да си ги надхвърлил.
hidrazin - майстор
съб окт 28, 2023 4:56 pmДетето написа:
В момента добавих още 3 панела и горният ред си остана хоризонтално от 3 броя. На долният ред вече има 6 панела монтирани вертикално.
Това някаква шега ли е? Защо панелите от долния ред са само с по три планки?

Прикачен файл:
6+3.jpg

И LONGi си имат инструкции за монтаж които не се отличават от останалите производители - ми четете ги бре!

Прикачен файл:
Instalacion Longi.png

Иначе относно хоризонтални и вертикални панели чак сега стоплих че говориш за портретно и пейзажно разположение при монтажа. :-D
Ако НЯМАШ НИКАКВО засенчване на панелите през цялата година, добива при двата варианта е ЕДНАКЪВ !!!
Не така стои въпросът при масовия случай на засенчване при големите масиви - предния ред засенчва задния.
Тогава е задължително панелите да се монтират пейзажно/хоризонтално.
ПРОБЛЕМИ за осъществяване на пейзажен/хоризонтален монтаж:
-Портретния/вертикалния монтаж е по-лесен, по-бърз и изисква по-малко крепежи
-Китайците пестят от кабел. Новите панели Half Cut са с изводи по средата на панела и кабелите са по една педя.
При пейзажен/хоризонтален монтаж кабелите на даден панел не стигат до съседите два панела - голям проблем.
Освен ако не си поръчаш панелите с дълги кабели или извадиш късмет.
:partyman:
P.S. В тази връзка - наближава 20-ти декември.
Най-късия ден и съответно най-дългата сянка.
Тогава е моментът да проверите дали или колко ви се засенчват панелите.
При добре проектирана система в дните около 20-ти декември не трябва да имате никакво засенчване от 09:00 часа до 15:00 часа.
Успех!
Детето - специалист
Панелите съм ги хванал и отдолу на профилите, нямам възможност за хващане на повече места при така направена конструкция.

Брум, Longi solar 445W.
Макс на инвертора е 450V.
49.1V е макс на панела.
brum - майстор
49.1V на панел при 25 градуса. Коефициента за Voc е -0.27%. При -10 градуса ще има 35 * 0.27=9.45% по-високо напрежение, или 53.7Voc. Туй прави общо 483V при 9 панела. И сега на теория инвертора ще издумка като паднат температурите до -10 грдуса. Още повече, че температурите падат и по-ниско и реално можеш да ги докараш до 500V при -20 градуса.

Интересно ми е дали тоя инвертор ще е още жив на пролет :) . Хидразин е с повече опит и може да сподели какво мисли по въпроса.
radius - майстор
Пишете, пишете, да не ме е яд, че не съм сложил волтаици
:lol:
шоп - майстор
нед окт 29, 2023 5:19 pmradius написа:
Пишете, пишете, да не ме е яд, че не съм сложил волтаици
:lol:
Не е късно да се хванеш на хорото. Днес и двата ми фотоволтаични бойлера х 200л изключиха по краен изключвател на 90-95 гр:-)))
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Може би умрял панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: