• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
B0bi - специалист
Демек стълбището е термомост между външната стена и тази на банята.
Като първа най-лесна мярка - вентилатор + осигуряване влизане на въздух. Почиствате мухала с белина (нанесена примерно с четка). Ако пак се появи ще умуваме допълнително.
Мога от сега да ти кажа, че има голяма вероятност да помогне термо боя нанесена върху въпросната мазилка. Имам положителни впечатления от нея върху шпаклован бетон. Мисля, че и върху грапавата мазилка ще има ефект ако се нанесе успешно равномерно. Все пак ти го препоръчвам като план "б".
Разминах се с бутилка сносен бленд.

Проветряването няма да отведе точката на оросяване от вътрешната повърхност на стената.
Има два начина
- да я стоплим пустата стена.
- да изравним температурата с тази на стълбището.
Естествено, вторият е неприемлив, а първият ще внесе и комфорт- топла баня.
Вече споменах вътрешна топлоизолация, което за мен е компромисен вариант, при невъзможност да се изпълни с външна.
По този начин, повърхността на вътрешната стена също ще е топла, което означава липса на конденз.
Има още един- SAVO.

Гецов, какво стана с газовият редуцирвентил?
chapara - майстор
B0bi написа:
Ако пак се появи ще умуваме допълнително.
Като гледам ти сам си умуваш

🤔

И може би г-н Трифонов, но него съм си забранил да виждам, за добро или не.
нед окт 29, 2023 2:22 pmchapara написа:
B0bi написа:
Ако пак се появи ще умуваме допълнително.
Като гледам ти сам си умуваш

🤔

И може би г-н Трифонов, но него съм си забранил да виждам, за добро или не.
Не разбрах първата част на последното изречение.
Ако искаш да кажеш, че само си Оооомувам по проблема на Гецов- грешиш. Разполагам с години опит относно топлоизолациите, а аз, като правя нещо, задължително трябва да знам- самообучавам се, ако обучението е недостатъчно.
Така се случи, че "доработвах" при едни момчета. Тази работа ме отведе в пещерен клуб Варна, а теорията, относно топлоизолациите, е къде от колеги, повече с Гошо.

И....Чапи, дори да сме разменяли остри думи, когато си прав, не се притеснявам да го призная.
Нито пък бих се обърнал на другата страна. Все едно.
B0bi - специалист
Трифонов, и без да се измества точката на оросяване при достатъчно проветряване мухъл няма да има. При къпане винаги има конденз по стените, независимо каква хипер-термо изолация си направил. Температурата на богатия на водни капки въздух е значително по-висока от тази на стените. Несериозно е да се говори, че при къпане може да не се получава конденз по стените ако си направил незнам си каква термоизолация. За да не се развие мухъл, просто трябва да изсъхва по-интензивно.
За проблем от термомостове и място на точка на оросяване, говорим при нормални помещения (без допълнително овлажняване на въздуха в тях).
За да направи препоръчваната от теб изолация, трябва да си "събори" цялата баня. Не съм убеден на 100%, че дори и да го направи, мухъл няма на има, при положение, че проветряването му е под въпрос.
Чапар, що бре - нали и ти се включи като даде линк към темата с лепенето на плочки "отгоре надолу" :wink:
нед окт 29, 2023 8:17 pmB0bi написа:
Момче, препоръката ми е за външна.
При невъзможност, проблемът се решава с вътрешна.
При липса на желание, бюджет или верски съображения- SAVO.
Може да става и белината, която препоръча.
Тези работи си ги преценява питащият Гецов.
Дадох си мнението, а ти ако искаш, продължавай да ръко.....словоблудстваш!

пп. Нищо не си разбрал от намека на Чапара.
B0bi - специалист
И как се изолира стълбище (на блок)? Или викаш да изолира направо блока?
В крайна сметка можем да си пишем всякакви свободни съчинения, само да не оставим начин питащият да вземе да пробва да си сложи вентилатор :rolleyes:
нед окт 29, 2023 8:33 pmB0bi написа:
И как се изолира стълбище (на блок)? Или викаш да изолира направо блока?
До вчера се питаше "вътрешно или външно" е стълбището, днес трябва да ти обяснявам как се изолира стълбище на блок!!!
Прочети още веднъж- не са много мненията! Ако пак имаш същият въпрос- Съжалявам, момче!
Казус има Гецов. Ти и аз сме просто "съветници", всеки със своят си опит.
До колкото си спомням, твоят е меко казано скромен, предвид изявите ти тук. Имам предвид проблемите ти. Дано си ги решил!

пп. Всъщност, за вентилатора си прав, като в същото време не съм имал нищо против да монтира и опита.
Един мой ментор винаги ми е набивал в младата (някога) чутура- започвай от най лесното, ако не си сигурен в диагнозата.
Лаиците обикновено харчат повече средства и енергия, докато стигнат до същината.
B0bi - специалист
Я, дойде на моя ... (-та идея). Първо - евтиното и лесното. Ако не става, тогава - по трудния (и скъп) начин.
Броят постове не е никаква гаранция за знания и опит. Ти вероятно за това дращиш наляво и надясно - та да минаваш за такъв с много богат опит във всичко :lol:
Имам опит с такава баня с конкретно такава мазилка. Полагал съм я лично. Таванът е неотопляем и проветряването беше съвсем слабо. Проблемът се реши с по-голямо прозорче, което почти никога не се затваря. За невлизането на свеж въздух поради нова дограма, опитът ми е от малко по-различно естество, но има логика.
"започвай от най лесното, ако не си сигурен в диагнозата."
Присъщо е на лаиците винаги да се втурват към най лесното.
Опитните обикновено се ориентират правилно, от което пестят време и средства.
Тези простички неща не отчиташ, а на твоя няма как да дойда. По скоро ти ще дойдеш на моя.
Дано не е скоро или......или да е скоро, хахааа! Не знам какво би било по добре за теб.
Няма предвид броя постове. Визирам проблемите, които са ни докарали у тоа Форум и начинът по който сме се справили.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "плесен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: