• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skartalov - специалист
VELSI: Гледам че имаш проблем и разчиташ на ELEMENTAL, но все пак аз бих ти дал някои насоки в тази област, имайки предвид че се занимавам с такива рутери вече 3 години.

Като за начало се ориентирай съм MACH3 като най- добрия софт за управление на CNC. Свали си последвата ДЕМО версия от тук:

http://machsupport.com/downloads/Mach3V ... 42.020.exe

Ограничението и е че изпълява само 500 реда G-CODE, но като за настройка и пускане на твоята система ще стане.

След като си се уверил че си свързал всичко както трябва, мотори, захранвания и т.н.
Трябва да зададеш в настройките на MACH3, към кой пин на LPT-то какво е свързано. Ще трябва да прочетеш указанията- няма начин.
После и без да има заредена програма, натискайки стрелките на клавиатурата моторите ще трябва да се въртят.
Като стигнеш до този етап- пиши за да ти дам по нататъшни инструкции какво да правиш.
skartalov - специалист
shulio написа:

Между другото упътиха ме към тази фирма

http://www.vikiwat.com/help.php?section ... ode=update

имало серво двигатели там.Цените почвали от 50лв бройката.Но ми казаха,че трябва да иде да се пита на място.По телефона не казвали.

Карталов ако ти се занимава да провериш ще черпя като ида до Пловдив да ги взема :)
Аз редовно ходя там за други неща, обаче въм виждал само ФРП-та по 150 лв. а мотори не съм мяркал да ти кажа чесно, но ще гледам тея дни да мина да видя дали има нещо което си заслужава.
ELEMENTAL - специалист
velsi написа:
Какво ли не пробвах, но така и не успях да завъртя мотора дори с една стъпка. Даже не съм сигурен дали не съм изгорил нещо.
За да разбереш дали работят драйвера и мотора направи следното:
-отвори джъмпера S3
-сложи плъзгача на Р1 в крайно горно (по схемата) положение
-дай CW на маса
-вържи резистор (примерно 1К) м/у CLK и +5V
-вържи единия край на парче проводник към извод 3 на конектора, а другия периодично допирай до масата
Ако драйвера работи и мотора е свързан правилно при всяко допиране на проводника, мотора трябва да прави 1 стъпка.

П.С.Сигурен ли си, че мотора е биполярен?
velsi - Почетен майстор
ELEMENTAL благодаря ти, че се отзова. Направих нещо подобно на описаното от тебе още след като пуснах поста и мотора завъртя. После проследих сигналите, излизащи от контролера и се оказа, че съм разменил местата на два пина при конфигурирането на порта от програмата. Оправих нещата и сега всичко е наред. Имам работещ двигател и го управлявам от компютъра. :hurra: Сега остава да направя още два драйвера за другите две оси. Дали тези чипове се намират по магазините? Между другото 5 волтов мотор на 12 волта работи много добре, не загрява и е достатъчно мощен.
Iliev Labs - специалист
Абе, няма ли в България нещо като това:

http://www.creostamp.it/

В смисъл, с технически данни и цени?
shulio - специалист
skartalov написа:

Аз редовно ходя там за други неща, обаче въм виждал само ФРП-та по 150 лв. а мотори не съм мяркал да ти кажа чесно, но ще гледам тея дни да мина да видя дали има нещо което си заслужава.
Мерси!Имай предвид,че не искам много мощна машина.Ако може да направи от 50 до метър ход на минута ще е супер.Мисля,че и по-слаби двигатели ще свършат работа.Но ти ги разбираш повече ще кажеш дали стават :).Пък и работната площ мисля да е от рода на 80х60 см.
skartalov - специалист
Iliev Labs написа:
Абе, няма ли в България нещо като това:

http://www.creostamp.it/

В смисъл, с технически данни и цени?
Ние правиме такива CNC машини.

Дай конкретни данни за работен ход и за какво ще се ползва, за да дам ориентировъчни цени.
velsi - Почетен майстор
ELEMENTAL, май само ти ми обръщаш внимание. :-D Би ли ми казал за какво се използва SYNC? Забелязах, че мотора се управлява и без него.
ELEMENTAL - специалист
SYNC се използва за синхронизация или по-специално в случая за подаване на една обща тактова честота на няколко драйвера.Затова е предвиден S3.Той трябва да е отворен при драйвера от който ще се взима тактовата честота и затворен при останалите драйвери.

Прикачен файл

l297_834.jpg
l297_834.jpg (47.19 KиБ) Видяна 6538 пъти
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: