Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
nеwage - специалист
Здравейте!
Това лято сушата ни притисна като никога преди. Кладенците пресъхнаха, 10 тонната цистерна се изчерпа, а дъжд няма и няма 3 месеца.

Накрая взехме трудното решение за сонда. Извикахме багетист, който е открил за съсед две жилки недалеч от нас (около 800 метра), от чиито сондаж излиза кубик на денонощие (поне според собственика на мястото).

Намери мястото в двора ни, викнахме същата фирма, която би сондите на този съсед.
50 метра скала надолу, около 56-ти метър излезе вода, продължиха до 68 метра.
Купих помпа, кабели, стоманено въже...
В началото даваше прилично количество - около 25 литра на час, но постепенно се избистри и намаля, като сега (месец по-късно) стигна до нищожните 5 литра на час.
И сега имаме най-скъпата дупка в двора ни, която така и не ни спаси от кризата с водата.

Има ли някой подобен опит, да сподели. Нещо аз ли направих погрешно, или просто нямахме късмет?
hidrazin - майстор
пон ное 06, 2023 8:10 pmnеwage написа:
Извикахме багетист, който е открил ...
И първия срещнат на улицата има същия шанс да то открие вода - точно токова, колкото и багетиста.
:partyman:
chapara - майстор
пон ное 06, 2023 10:31 pmhidrazin написа:

И първия срещнат на улицата има същия шанс да то открие вода - точно токова, колкото и багетиста.
Хидра, не е баш така, видях го с очите си.
Тази година като ми монтираха септичната яма единия от майсторите на фирмата с абсолютна точност ми трасира къде върви водопровода за около 15 м. и мръсния канал. Освен всичко показа къде в двора има дамар с вода и съм сигурен че там има, но не ме вълнува. Въпроса е че на всекиго не се получава. По скоро грешката е в сондьорите, пробили са глинения слой и водата бяга.
hidrazin - майстор
вт ное 07, 2023 7:32 pmchapara написа:
Въпроса е че на всекиго не се получава. По скоро грешката е в сондьорите, пробили са глинения слой и водата бяга.
Не бре. Просто са пробили джоба на nеwage а не някаква глина. :-D
пон ное 06, 2023 8:10 pmnеwage написа:
Извикахме багетист, който е открил за съсед две жилки недалеч от нас ...
Намери мястото в двора ни, викнахме същата фирма, която би сондите на този съсед.
Просто е попаднал на сговорна дружинка от мошеници - багетист работещ с определени сондьори.
Те повечето са така навързани.
ПО ТЕМАТА:
Направих си труда да погледна за какво става дума в района където е nеwage и ако не се лъжа става дума за геоложкия район на Северобългарското издигане.
(северно от река Янтра)
Там подземните води (доколкото въобще ги има) са пукнатинни. Демек ако удариш късмет и извадиш някаква вода, то на 15 метра мое да е сухо като в Сахара.
И каква вода точно е изгубил след като началния дебит му е бил 500-600 литра на ДЕНОНОЩИЕ ? То това е липса на вода бре.
Гарантирам ти че в оная дупка дето са му направили, независимо дали на по-плитко или дори да дупчат още, ще извадят вода, кога някой извади прилична вода в село РЕСЕН... :lol:
вт ное 07, 2023 7:32 pmchapara написа:
Хидра, не е баш така, видях го с очите си.
То в случая е като при врачките - вярваш в това което ти се иска да е така.
Багетистите са два вида:
1-ви вид багетисти - знаят че са мошеници. Тези са за затвора.
2-ри вид багетисти - вярват си че са такива. Тези пък са за Крило, Раднево, Карлуково или подобно, подходящо заведение.
torbalan - Дървен философ
ср ное 08, 2023 8:27 pmhidrazin написа:
... ще извадят вода, кога някой извади прилична вода в село РЕСЕН... :lol:...
Майка ми е от село Батак великотърновско. Не е далеч от Ресен.
Там в къщата никога не е имало ВиК. Водата е от герана на двора. Ползва се и за в къщата, и за поливане.
Никога не имало проблем с дебита или с пресъхване и т.н.
hidrazin - майстор
чет ное 09, 2023 6:36 amtorbalan написа:
Не е далеч от Ресен.
Но не е Ресен...
Юли 2023 година
От днес Ресен отново е на воден режим
Водоподаване в селото ще се осъществява от 06:00 часа до 13:00 часа и от 18:00 часа до 22:00 часа.
За времето от 13:00 часа до 18:00 часа и от 22:00 часа до 06:00 часа водоподаването ще бъде преустановено.
Преди месец до помпената станция е направен сондаж на дълбочина 60 м. – на мястото е излизал мергел, но вода – не.
chapara - майстор
чет ное 09, 2023 9:32 amhidrazin написа:
чет ное 09, 2023 6:36 amtorbalan написа:
Не е далеч от Ресен.
Но не е Ресен...
Юли 2023 година
От днес Ресен отново е на воден режим
Водоподаване в селото ще се осъществява от 06:00 часа до 13:00 часа и от 18:00 часа до 22:00 часа.
За времето от 13:00 часа до 18:00 часа и от 22:00 часа до 06:00 часа водоподаването ще бъде преустановено.
Преди месец до помпената станция е направен сондаж на дълбочина 60 м. – на мястото е излизал мергел, но вода – не.
Ма кво Ви отвя в Ресен🤔🤭,
А и видях не каквото съм искал, но не ми скъсаха водопровода, не познават мястото и нямат скица или друго на имот. На времето тъста го е правил.
kr1100 - майстор
ср ное 08, 2023 8:27 pmhidrazin написа:
..Багетистите са два вида:
1-ви вид багетисти - знаят че са мошеници. Тези са за затвора.
2-ри вид багетисти - вярват си че са такива. Тези пък са за Крило, Раднево, Карлуково или подобно, подходящо заведение.
Има1 i 2. 1979 или 1982 г. дойде багестиста и каза тука на 8-9м. Е и започнахме с баща ми лека му пръст. От 1,7/1,9 м по наклона надолу едър пясък с обли камъчета.Няма кирка, лопата само джелезна кофа греби и нагоре и така до 4м.. От пясъка и баластрата + цимент пръстени лети на място с арматура и спускане надолу. Оттам надолу гребене и на пястка и изхвърляне- пръстените слизат надолу. Като се паднат на 1 пръстен под ниото на терена , нов отгоре и пак гребене. След 7 1я метър голям зор 3 помпи изхвърлят водата и като азгреба с кофата вдигам пясък и някоя помпа спира и започва вдигане на нивото на водата и катерене, че през гумения гащеризон ми влиза студена вода и така до 8,5м. Преди години като се надвеся над кладенеца и гребвам вода. Миналата ниво 4,30 в началото 3,50 към края на сезона. Тази година започнахме от 1,85м и в средата на лятото 1,2-1,3м @ пъти спира помпата и намалих времето на поливане от 2 на 3 пъти и от 2,5 ч на 2 ч.
schuldiner - майстор
Защо непременно да са измамници? Водата изчезва на много места, има засушаване, но е възможно също сондажът да се е задръстил. На такава дълбочина малко ли може да се обърка...
Багетистите работят на принципа на собствения потенциал SP. То си има и научни методи и апаратура за такова сондиране. Хидразин обикновено е привърженик на георадарите - "вертикално електрическо сондиране VES". Единият метод не отрича другия - както е казал другарят сяо пин "важното е котката да лови мишки".
Киррил - специалист
Въпреки, че е малък дебита, опитай се да смучеш вода от там с надеждата някой дамар да се отпуши. Иска се време и надежда.

Тема "Сондаж с малък дебит - може ли да се подобри?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: