Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Martins - специалист
Планирам направата на навес на терасата от винкел и поликарбонатни плоскости. Нямам много опит, затова реших да се допитам тук. Идеята е следната:
1.Закрепям за стената Г - образен винкел (C) с дължина 245 см - въпроса ми тук е какви дюбели или болтове да ползвам за закрепянето? Стената е тухлена, но винкела ще се захваща в плочата ...
2.Металните профили (A), за които ще се захващат плоскостите както се вижда от схемата са 5 на брой с дължина 190 см. Въпроса е, ако използвам квадратен кух профил 15х15х1.2, дали няма да се провеси профила не от друго, а от собствената си тежест?
3.На схемата с червено съм означил два профила, които често виждам като изпълнение в други навеси, но аз мисля да не ги слагам.....има ли пробем и защо изобщо ги използват?За мен само правят конструкцията по-тежка. Единствено би помогнало за решаване на проблема ми в точка 2, ако има такъв изобщо.
Очаквам вашите коментари и съвети! Мерси предварително!

Прикачен файл

untitled44.jpg
untitled44.jpg (50.49 KиБ) Видяна 10288 пъти
Последна промяна от Martins на нед яну 25, 2009 4:23 pm, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Схема не се вижда, винкели - въобще :? Виж там, оправи работата - дай размери. Винкелите 20Х20Х5 в комбинация с Т-винкел.
tonkata - специалист
По начина който си измислил ти гарантирам, че ще провисне от собствената си тежест. Просто профила 15*15 е слаб за тази дължина от 190 см. Освен това трябва да предвидиш и някакво натрупвне на сняг ако се получи (допълнителна тежест). Точно заради това се слагат отдолу профилите с червено които си дал. С тях вече се оребрява и става на ферма. Не си дал подробности ама тези ферми трябва да ги обединиш и отпред с профил. Това което си го дал на чертежа с "В" не е ясно крака ли са(колко са на брой) или стена или виси кабела на осветлението или дръжката на метлата която жената е подпряла там за да не падне навеса :-D . А за закрепването към стената 4-5 анкера м10, дълги?(зависи колко мазилки и изолации имаш) ама 10-тина санта да влезе в бетон.
Martins - специалист
tonkata написа:
По начина който си измислил ти гарантирам, че ще провисне от собствената си тежест. Просто профила 15*15 е слаб за тази дължина от 190 см. Освен това трябва да предвидиш и някакво натрупвне на сняг ако се получи (допълнителна тежест). Точно заради това се слагат отдолу профилите с червено които си дал. С тях вече се оребрява и става на ферма. Не си дал подробности ама тези ферми трябва да ги обединиш и отпред с профил. Това което си го дал на чертежа с "В" не е ясно крака ли са(колко са на брой) или стена или виси кабела на осветлението или дръжката на метлата която жената е подпряла там за да не падне навеса :-D . А за закрепването към стената 4-5 анкера м10, дълги?(зависи колко мазилки и изолации имаш) ама 10-тина санта да влезе в бетон.
С (B) са отбелязани профилите 30х30 които ще държат конструкцията отпред....2 броя в двата края. Ще бъдат от парапета нагоре към 160 см...профилите, които съм отбелязал с червено ще ги заваря евентуално след всичко др. тоест ще се захване отпред на сглобката на предните колони профил(B) и профил (D).
Ако не слагам отбелязаните с червено профили, какви трябва да ползвам за да не провисне?
Justy - майстор
Виж конструкцията на 11.jpg - вертикални - 40Х30Х5 правоъгълни, покривна конструкция 30Х20Х5 и г- 20Х20Х5.
Martins - специалист
Ето профилът, който бях избрал за горната част на навеса, но явно трябва да е нещо по стабилно... приемат се още мнения.

Прикачен файл

DSC03699.JPG
DSC03699.JPG (146.5 KиБ) Видяна 10104 пъти
Rumen Iankov - специалист
Махни ги тези квадрати.Вземи си профил 50/30.Един сложи на стената.От пред си пусни 2 подпори от него.А за по сигурно можеш и 4.На тези подпори отгоре сложи профил 50/50.Отгоре вече можеш да си направиш скарата с профил 50/30 като профила го слагаш на тясната част за да може да носи.Предварително можеш да си разпробиеш дупките за болтовете на плоскостите после да не се мъчиш.А това червеното където си го чертал е излишно.Това което го обесник го направих на моята тераса и отгоре имам кофражни плоскости и после воалит.Досега не е провиснало.А ти терасата после ще е затваряш ли с дограма. :?
p-pleven - помощник
Здравейте!
За да не отварям нова тема, искам да попитам относно навеса, обсъждан тука.
Колегата го прави с дължина на раменете 1,90 м. (обозначени с А на схемата). Описаните материали в последния пост подходящи ли са ако реша да ги ползваза подобен навесно с дължина на рамената 2,50 м. и без да ползвам подсилването, начертано с червено?

Благодаря за отговорите предварително!
VLADO66 - майстор
При мен е горе долу с такава дължина като ребрата са през 40см и наклон/важно!/ около 45гр.Материала е алуминий.При големите снегове като натрупа отгоре има провисване максимум 5-6 см. което после като падне снега се възстановява.
p-pleven - помощник
VLADO66 написа:
При мен е горе долу с такава дължина като ребрата са през 40см и наклон/важно!/ около 45гр.Материала е алуминий.При големите снегове като натрупа отгоре има провисване максимум 5-6 см. което после като падне снега се възстановява.
Ако се подсилят ребрата напречно предполагам няма да е проблем да се направи навеса с по-малък наклон?

Тема "Навес от винкел и поликарбонатни плоскости" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: