Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
martin31hv - специалист
Здравейте, имам един приземен етаж, който стои празен и съм решил да започвам да го правя от до.

Като цяло обекта се намира в къща, като главното ми табло си е на стълбите и от там имам само един керамичен бушон, който захранва целия приземен етаж около 50-60м2. След електромера захранването е двупроводно и кабела е 6мм2, а долу на етажа нямам табло с АП.

1.Трябва да намеря къде влиза захранващия кабел и идеята ми е да го удължа, тъй като искам да направя таблото на 5-6 метра от точката където влиза кабела в обекта. Мисля да го удължа с CBT проводник със същото сечение, като чрез усукване, като размина леко местата на свързване и отгоре с вулканична лента. Има ли възможност да използвам някакви клеми и кутия или най- сигурния начин е добро усукване.

2.Тъй като ще правя изцяло нова инсталация с трижилни проводници и включена ДТЗ и идеята ми е да разделя нулата на защитна и работна, но тук въпросът е има ли значение къде ще го направя и по какъв начин е най-удачно да се направи връзката?
- мога да я разделя още при удължаване на захранващия проводник
-мога да я разделя и в таблото
*Струва ли си да разделям нулата с PEN-конектор/клема за разделяне на TN-C и TN-S (конекторите са доста скъпи около 100лв) или просто да пусна двупроводния кабел до таблото и оттам да го разделя PEN на N и PE както следва по схема.

3.Ще пусна проводник към PE шината с отделно заземяване в двора с кол, който ще извикам фирма да го забие и замери. Удачно ли е според вас?

4.Тук вече почвам с таблото:
Взех табло за 2х12 предпазителя, като ще имам 4 ДТЗ и всички предпазители са с крива B на Schneider, а всички проводници ще са CBT или ПВ-А-1, като може би ПВ-А-1, тъй като ще се работи по-лесно с тях заради гофрите.

Ред първи в таблото:
1.Главен предпазител – 40А
2.ДТЗ – 40А – 300мА
2.Климатик №1(хол) – 16А (3х2,5мм2)
3.Климатик №2(спалня) – 16А (3х2,5мм2)
4.Хладилник – 16А (3х2,5мм2)
5.Осветление – 10А (спалня, кухня и хол) (3х1,5мм2)
6.Осветление – 10А (коридор и баня) (3х1,5мм2)
7.ДТЗ-№1 40А(30мА) или 63А
- контакти хол – 16А (3х2,5мм2)
- контакти спалня – 16А (3х2,5мм2)
- контакти кухня – 20А (3х2,5мм2)

Втори ред на таблото:
1.ДТЗ-№2 63А
- Фурна + котлон (твърда връзка) 32А (3х4мм2)
- Пералня – 20А (3х2,5мм2)
2.ДТЗ-№3 40А
-Бойлер – 20А (3х4мм2)
-Лира или печка за баня – 16А (3х2,5мм2)

5.Правилно ли е ДТЗ-300мА да обхване всички АП заедно с ДТЗ- 30мА или да обхване само отделните АП без осветлението. Предполагам, че се слага на всички, но по-добре да попитам. 

6.След като захраня 3те ДТЗ-30мА на изходите нулите ми трябва да са на отделни N блокове нали?  А тази на 300мА и нея ли да я сложа на отделна нула на изходът?

Тъй като не умея да се изразявам много добре с писане ще прикача една схема до ден два на нещата както ги мисля и би било страхотно ако ми ударите едно рамо с малко акъл. Благодаря предварително на всички, които ще се включат. Поздрави. :)
sts - специалист
martin31hv изчислихте ли мощноста на всички консуматори /къща+ приземен етаж/ които ще се
захранват от главното табло с кабел 2х6.0 мм2 от електромера.Помислихте ли по този въпрос.
Ако има възможност се сменя кабела от електромерното табло до главното в обекта без да се съединява.
Още от главното табло трябва да се положи трижилен кабел за таблото в приземния етаж.
Зада се изпълни схема на заземяване TN-S в главното табло PE шината да се заземи в двора.
По таблото:
1.Бих ползвал комбинирана ДТЗ /вместо 1 и 2/;
2.Климатици колко са големи?
3.Хладилник - за комфорт бих го свързал преди главния АП или комбинирана ДТЗ;
4.Колко лампи ще има в приземния етаж - ако са над 16 бр с два т.к.;
5.ДТЗ №1 как изчислявате,че е 40А,аз ще сложа 25А - коефициент на едновременност ??;
6.ДТЗ №2 също;разделям фурна и котлони на отделни т.к.
7.Пералнята защо не е вързана към контакти на ДТЗ №1;
8.ДТЗ №3 също;
9.По т.5 и т.6 от Вашия пост трябва четене и чертане на ситуацията.
Като прикачите схемата която ще представите във форума ще съм наясно как сте с материята.
martin31hv - специалист
съб ное 11, 2023 7:10 pmsts написа:
martin31hv изчислихте ли мощноста на всички консуматори /къща+ приземен етаж/ които ще се
захранват от главното табло с кабел 2х6.0 мм2 от електромера.Помислихте ли по този въпрос.
Ако има възможност се сменя кабела от електромерното табло до главното в обекта без да се съединява.
Още от главното табло трябва да се положи трижилен кабел за таблото в приземния етаж.
Зада се изпълни схема на заземяване TN-S в главното табло PE шината да се заземи в двора.
По таблото:
1.Бих ползвал комбинирана ДТЗ /вместо 1 и 2/;
2.Климатици колко са големи?
3.Хладилник - за комфорт бих го свързал преди главния АП или комбинирана ДТЗ;
4.Колко лампи ще има в приземния етаж - ако са над 16 бр с два т.к.;
5.ДТЗ №1 как изчислявате,че е 40А,аз ще сложа 25А - коефициент на едновременност ??;
6.ДТЗ №2 също;разделям фурна и котлони на отделни т.к.
7.Пералнята защо не е вързана към контакти на ДТЗ №1;
8.ДТЗ №3 също;
9.По т.5 и т.6 от Вашия пост трябва четене и чертане на ситуацията.
Като прикачите схемата която ще представите във форума ще съм наясно как сте с материята.

Здравейте, изключително много Ви благодаря за включването и съветите.

Няма ли възможност да не сменям от главното табло кабела, тъй като къщата ми е обща и имам съседи ортаци. Приземните етажи са на 50% разделени и на ет. 1 е съседа, а аз съм на ет.2 на отделна партида от приземните. Проблема е, че таблото с електромера е на ет.1 и всичко е измазано и за да се пусне нов кабел ще се кърти и ще стане леш.
Виждам, че е масова практика да разделят PEN на PE и N направо в таблото или грешно съм разбрал. Дано има такава възможност, защото преди 3 месеца правиха ремонт на стълбището и ще трябва да се откажа, а вече съм купил материали.

1. За съжаление вече взех таблото и АП-тата и ми е по-удобно да закупя една ДТЗ 300мА стига да е удачно.
2.Климатиците са предвидени за в бъдеще и може да сложа, а може и да не сложа. Всъщност аз не живея в това жилище и ще се ползва само уикендите.
3.Хладилника със сигурност няма да работи постоянно и затова ако си е удачно ще го оставя така. Всъщност ако е удачно ще го включа към ДТЗ на контактите, тоест ДТЗ№1.
4.Още незнам колко лампи ще сложа, но едва ли ще надвиша 16 броя, но в случай, че надвиша имам още един 10А предпазител.
5.И аз си го мислех това с коефицента на едновременност, но малко се подлъгах по форумите и фб групата за ел. техници. Ще намаля на 25А или ако не е проблем ще сложа 40А, тъй като няма голяма разлика в цената.
6.ДТЗ№2 разделих фурната и котлоните. За фурната може ли да оставя този 32А АП, а за котлоните 20А? Ако не ще ги сменя .
7.Слушам и изпълнявам и пералнята я оставям към ДТЗ на контакти кухня.
8. Приятелю, тук не разбрах какво имаш предвид... :) Тук са АП 20А за бойлер и 16А за лира. на отделна ДТЗ, която мисля да е 40А, ако е ок така. :)
9. До ден-два ще направя една две схеми за да видим как са нещата в главата ми и дали мисля в правилна посока.

Много благодаря още веднъж и наздраве. :)
martin31hv - специалист
Здравейте, направих една схема на нещата както ги разбирам аз.
В схемата не съм пуснал проводниците към блок клемите PE, N1,2,3,4 и към АП-тата.

Връзките от ДТЗ-300мА към входът на другите ДТЗ ще е с кабел с кримптнати накрайници, а всички останали с гребен.

За преглед на схемата кликни https://www.canva.com/design/DAFzVtILrx ... rce=editor

Благодаря предварително и поздрави.
Последна промяна от martin31hv на нед ное 12, 2023 1:26 pm, променено общо 1 път.

Тема "Нова ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: