• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
съб ное 18, 2023 9:21 pmB0bi написа:
Е добре, щом казвате взимам си думите назад :)
Да вземе питащият все пак да уточни малко питането си, моля!
ПитащАТА нищо няма да уточни!
Тя просто даже не знае какво пита... :-D
:partyman:
P.S.
съб ное 18, 2023 3:04 pmB0bi написа:
Определено ме разочароваш. Влизаш в много теми с претенции за компетентност и много хора ти се връзваме. Този електрожен не е най-обикновен траф. Не си на ясно? Разбираш ли поне схемите на Илия? В смисъл - разбираш ли си незнанието по темата?
Доста ... смело. Особено след като знае повече от теб (поне по прочетеното в темите...).
А схемата на Илия ... касае един от многото видове регулиране заваръчния ток на електоржен.
Жокер - има електрожени на които тока се регулира без превключване на първична или вторична... И в тях няма НИКАКВА електроника...
iliya_i - майстор
съб ное 18, 2023 10:06 pmhidrazin написа:
Жокер - има електрожени на които тока се регулира без превключване на първична или вторична... И в тях няма НИКАКВА електроника...
Има, ама обсъждания в експериментите на Kozl не е от тях.

Но и при споменатите от теб, тока на празен ход ще се променя от настройката (въздушната междина).
MamaMy - майстор
Никога не съм навивал електрожен. Никога не съм ремонтирал или разглобявал Кракра. Все пак не съм бубиньор. Не съм предполагал че превключват части от първичната. Знам само, че не е от електрожените с променлива въздушна междина.
B0bi написа:
съб ное 18, 2023 12:18 pmMamaMy написа:

Ако иде реч за консумация на празен ход не би трябвало да има значение на колко ампера е включен електрожена. Там консумацията е съвсем нищожна ...
Определено ме разочароваш. Влизаш в много теми с претенции за компетентност и много хора ти се връзваме. Този електрожен не е най-обикновен траф. Не си на ясно? Разбираш ли поне схемите на Илия? В смисъл - разбираш ли си незнанието по темата?
Съжалявам, че те разочаровам Боби, но интересите ми са насочени повече към другите дялове на електротехниката. Не съм изявявал никога претенции за компетентност в тази област. Относно въпроса ти за четенето на схеми вече ме подцени. За незнанието си ще си посипя главата с пепел, а за чуждото мнение за мен ще го прехвърля в другия крачол. :-D
B0bi - специалист
Струва ми се, че темата е конкретно за Кракра 160.
Да, някои знаят повече от други. Но това далеч не означава, че знаят всичко. Такива, струва ми се, няма.
първичната е с различен брой намотки на различните степени
Това не е съвсем изчерпателно, но е вярно.
hidrazin - майстор
съб ное 18, 2023 10:45 pmiliya_i написа:
Има, ама обсъждания в експериментите на Kozl не е от тях.
Така е и затова го споменах като "P.S."
Между другото навремето им викахме електрожени с "шунт".
Произвеждахме такива в техникума и по магазините се търсеха много.
Всеки ученик по време на обучението си (4-години) трябваше да произведе електрожен или шмиргел.
На мен ми се падна електрожен. Още помня какво набиване на ламели падна за да намаля тока на празен ход. :-D
P.S. Първите две години в техникума се занимавахме с шлосерство, механика и обща електротехника.
Произвеждахме механичните детайли на електрожените и шмиргелите.
Е, тогава поне имаше обучение. Истинско.
От техникума съм получил много повече знания, отколкото във висшето. Невероятни преподаватели, които често си спомням и само с ХУБАВО ! :wink:
ky-kyy - майстор
съб ное 18, 2023 11:06 pmhidrazin написа:
които често си спомням и само с ХУБАВО ! :wink:
Малчо, орева целия свят за косинус фи-то :lol: Въпреки че ощетяваше, според Малчо Цветков родна и не само икономика, срещу 85 обезпечени със злато и всички активи на банката лева си го купих. Бачкаше яко, докато тъмнозелените еколози, го отнесоха....Ех..... :)
gogo7777 - майстор
съб ное 18, 2023 11:06 pmhidrazin написа:

....... Още помня какво набиване на ламели падна за да намаля тока на празен ход. :-D
....
Не знаех, че с набиване на ламели ще падне тока на празен ход...не зависи ли от броя навивки :? .
Аз моя го разглобих, пренаредих и уплътних ламелите с цел да го обезшумя.
Драмата ми дойде, когато реших да сменя пакетния ключ. Уж си записах предварително кабелите към ключа, но после се омотах и настана хаос в главата ми......няма такава загадка.
Два дни мерене, псуване, ритане, фъргане :-D
......накрая намерих схемата на свързване и по нея с помощта на цветни моливи свързах ключа правилно. :-D
Между другото регулирането на тока не става само с превключването броя навивки, а и с разположението на намотките по магнитопровода и изменянето на характеристиката на трафа.
:drinkers:
B0bi - специалист
нед ное 19, 2023 8:37 amgogo7777 написа:

Между другото регулирането на тока не става само с превключването броя навивки, а и с разположението на намотките по магнитопровода и изменянето на характеристиката на трафа.
:drinkers:
По-точно посоката им. От схемата това не се разбира. Трябва да си си блъскал главата (точно като теб) за да си го разбрал (евентуално). Затова и се опитах да го направя кото закачка, но ми скочиха обидени ...
нед ное 19, 2023 9:38 amB0bi написа:
...Затова и се опитах да го направя кото закачка, но ми скочиха обидени ...
Не прилича никак на закачка. Кой па обиден, че и ти "скочил"?!
съб ное 18, 2023 3:04 pmB0bi написа:
Доста остро, като влизане с бутонките.
Накрая пусна слуз, ама нейсе. Карай да върви!
MamaMy - майстор
Споко бе колеги :) ! Оставете човечЕто на мира. Най-после му се отдава шанс да изпъкне с някакви знания, а вие не му обръщате внимание на напъните и го неглижирате. Знаете ли колко е важно как е навита пернишката саксия? Това е върха на технологиите преди 60-70 години. Игнорирайте подобни щения и болни амбиции! :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48

Тема "Колко ток харчи електрожен Кра Кра 160 А , на час и колко вата е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: