Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Това е добра идея, прави се един контур с ПЕ 32 мм на бързи връзки, че даже и 25мм ще е с аналогично сечение на ппр 32.
Детето - специалист
При мен също със Зубадан 14Kw но вътрешното тяло в момента не се сещам какъв му беше модела.
Помпата се регулира от 1 до 5-та степен, като може и автоматично. Дебита също мога да го регулирам, като там минимума е 5л/минута а макс 100л/минута.
Не успях да намеря показание на реалният дебит, но ако макс е 100л/минута е ясно при мен системата как работи.

Прикачен файл

viber_изображение_2023-11-18_08-15-40-990.jpg
viber_изображение_2023-11-18_08-15-40-990.jpg (112.72 KиБ) Видяна 1080 пъти
rickk - специалист
Защо използвате втора помпа а не трипътен вентил, вързан директно на машината преди буфера за да запеждате бойлера.
@mu - напреднал
Малко ъпдейт
пет ное 17, 2023 5:53 amшоп написа:
чет ное 16, 2023 9:37 pm@mu написа:
прецених, че между топлообменника и неръждаемата серпентина в бойлера няма нужда да слагам.
ТП не загрява ли директно буфера?

Ако ТП върти през серпентина губиш много от паразитен топлообмен. Серпентината въпреки, че според теб е 1'' също оказва хидравлично съпротивление, не огромно, но то се натрупва по веригата.
Сега като препрочитам всичко изписано разбирам, че съм ви дезинформирал.
Така наречения буфвр всъщност е термопомпен бойлер 300 литра със серпентина 3,3 квадрата, да определено има съпротивление и то голямо

Вчера направих байпас на теропомпата и дебита изобщо не се промени.
После байпаснах и серпентината в бойлера (ползван за буфер) и дебита отиде на 14 л/мин явно той е с голямо хидравлично съпротивление както предположи шоп.
Въпреки ниския дебит снощи реших да пусна машината, до сега за 15 часа не е дала грешка за лош дебит ( L9 )
В момента регулирам температурата в къщи с температурата на водата. Изход от термопомпата 34 връщащата е 32 и в буфера (бойлера) е 32
Както често се случва започнах да мисля за оптимизация, ако махна буфера ( бойлера ) и напълня цялата система с пропиленгликол ще подавам с 2
градуса по ниска температура и ще имам значително по голям дебит, това би трябвало да доведе до по нисък разход на ток.
Вие какво мислите по въпроса ?
пет ное 17, 2023 9:23 amspeka_rs написа:
Ако се гони по голям дебит може да се помисли за ППР 40 мм може би ?
Да, май на там отиват нещата. В инструкцията за инсталация препоръчания дебит е минимум 17,9 л/мин
съб ное 18, 2023 8:14 amДетето написа:
При мен също със Зубадан 14Kw но вътрешното тяло в момента не се сещам какъв му беше модела.
Помпата се регулира от 1 до 5-та степен, като може и автоматично. Дебита също мога да го регулирам, като там минимума е 5л/минута а макс 100л/минута.
Не успях да намеря показание на реалният дебит, но ако макс е 100л/минута е ясно при мен системата как работи.
Според мен, показаното на снимката е обхвата на датчика поток, на него си пише 1-100 л/мин.
Реалния дебит може да видиш в сервизното меню, вход с парола 0000 меню Running information, адрес 540
съб ное 18, 2023 10:13 amrickk написа:
Защо използвате втора помпа а не трипътен вентил, вързан директно на машината преди буфера за да запеждате бойлера.
Грешката е моя, нямам бойлер и буфер. Ползвам термопомпен бойлер за буфер
Детето - специалист
нед ное 19, 2023 10:49 am@mu написа:
Според мен, показаното на снимката е обхвата на датчика поток, на него си пише 1-100 л/мин.
Реалния дебит може да видиш в сервизното меню, вход с парола 0000 меню Running information, адрес 540
Според мен това е мин и макс дебит който мога да задам, смисъл в какви граници да работи помпата.
Иначе дебита би трябвало да е 12л/минута. Почти притворих крана до край който е 1 1/4 за да започне да слиза дебита, след отварянето на крана стана 15л/минута и после отново се върна на 12л.
Не ми се ровеше на мястото на 5л/минута да задам 50л/минута да видя дали дебита ще отиде на 50л/минута.

Прикачен файл

viber_изображение_2023-11-20_17-53-37-671.jpg
radius - майстор
Пропилен гликола е по-гъст и влошава дебита, освен това влошава и топлоемкостта на флуида. Така че има и минуси.
Аз препрочетох темата и не разбрах дали си пробвал с помпа на трета степен директно в контакта, без да я управлява ФТС-то?
Детето - специалист
Колега @mи, имаш ли на идея какъв температурен сензор може да се използва за измерване на стайната температура. Не говоря за тези на Мицубиши за по 1000+лв ами някакъв термо резистор или нещо от този сорт, с което да измеря стайната температура и евентуално помпата да работи по тази температура
radius - майстор
Панела за управление има сензор, ако можеш да го монтираш в стаята.
Детето - специалист
По съображения за сигурност не искам да вадя панела от вътрешното тяло. А и в момента имам показание от -39*С за стайна температура.

Прикачен файл

Screenshot 2023-11-26 090208.png
Screenshot 2023-11-26 090208.png (103.65 KиБ) Видяна 704 пъти
brum - майстор
Заради гаранцията ли?

На мен тези дето ми я монтираха бяха много свястни :) . Оставиха ми я без капак и дадоха зелена светлина да ръчкам вътре.

Тема "Малък дебит между термопомпа и буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: